Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρίχνει… στροφές η πολεμική μηχανή Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρίχνει… στροφές η πολεμική μηχανή Πούτιν

Δεκατρείς ημέρες πολέμου έχουν συμπληρωθεί στην Ουκρανία και ο πόλεμος των Ρώσων έχει αρχίσει να χαμηλώνει ταχύτητα όσο οι μάχες πλησιάζουν στα αστικά κέντρα.

Οι προσδοκίες για μία γρήγορη ρωσική νίκη μετά από τις πρώτες ώρες των εχθροπραξιών ήταν υψηλές όμως η πεισματική ουκρανική αντίσταση παρά τις προβλέψεις ενδεχομένως να δημιουργήσουν νέα πολιτικά δεδομένα.

Γιατί έχουν παγώσει οι στρατιωτικές εξελίξεις

Ο ουκρανικός στρατός και οι παραστρατιωτικές ομάδες που τον πλαισιώνουν μοιάζουν ανήμπορες να διαχειριστούν τον κύριο όγκο των ρωσικών δυνάμεων σε ανοιχτό πεδίο. Έτσι στον Νότο, που το έδαφος επίπεδο, οι Ρώσοι έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο καταλαμβάνοντας την Χερσώνα, περνώντας τον ποταμό Δνείπερο που χωρίζει την Ουκρανία στην μέση και περικυκλώνοντας τη Μαριούπολη.

Ταυτόχρονα, μεγάλα αστικά κέντρα όπως το Κίεβο, το Χάρκοβο και το Σούμι έχουν βρεθεί υπό πολιορκία. Παρόλα αυτά ο αριθμός των απωλειών στους αμάχους είναι σχετικά μικρός, μιας και μαζικοί βομβαρδισμοί από πλευράς Ρωσίας δεν έχουν καταγραφεί, πέρα από «χειρουργικά» χτυπήματα.

Ενόσω ο ουκρανικός στρατός φαίνεται ότι δεν έχει καταφέρει να οργανώσει τον μηχανισμό επιστράτευσης και μοιράζει αφειδώς τα όπλα προς όποιον ενδιαφερόμενο κάνει τον κόπο να εμφανιστεί. Επομένως, στους δρόμους των ουκρανικών πόλεων υπάρχουν οπλισμένοι πολιτοφύλακες που δεν τους ελέγχει και δεν τους συντονίζει κανείς, κάνοντας τους εύκολο στόχο για τα ρωσικά πυρά.

Η στρατηγική των Ρώσων

Το παραπάνω γεγονός συνηγορεί στα εξής συμπεράσματα. Ο Πούτιν θέλει να υποτάξει την Ουκρανία με τις μικρότερες δυνατές απώλειες ώστε την επόμενη μέρα να έχει στη διάθεση του την πλούσια ουκρανική βιομηχανία άθικτη. Επιπλέον μία βομβαρδισμένη πόλη είναι πολύ χρήσιμη για τους αμυνόμενους όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά σε διάφορες μάχες όπως το Στάλινγκραντ (1942-3) και Μοσούλη (2015-2017).

Συνεπώς, επιλέγεται η στρατηγική της εκκένωσης των πόλεων δημιουργώντας τους περίφημους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Για αυτό τον λόγο οι Ουκρανοί και δη οι ναζιστικές παραστρατιωτικές ομάδες (τάγμα Αζόφ στην Μαριούπολη) δεν αφήνουν τους κατοίκους να απομακρυνθούν, διότι οι άμαχοι είναι περισσότερο χρήσιμοι ως ανθρώπινες ασπίδες παρά ως πρόσφυγες.

Οι Ρώσοι, επιλέγοντας την παραπάνω στρατηγική εμπλοκής, μοιραία θα καθυστερούν στην προέλαση τους. Πάραυτα, τα ρωσικά κονβόι προχωρώντας μόνο από τις μεγάλες λεωφόρους και τις εθνικές οδούς δεν έχουν χτυπηθεί ανελέητα από βολές πυροβολικού ή εναέριου βομβαρδισμού παρά μόνο από μεμονωμένα UAV τύπου Bayraktar TB2 και αντιαρματικούς πυραύλους εδώ και εκεί εν είδει ανταρτοπόλεμου.

Συγχρόνως, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις του Πούτιν την Δευτέρα (7/3) που ανέφεραν ότι στην ουκρανική εκστρατεία δεν εμπλακούν Ρώσοι επίστρατοι παρά μόνο επαγγελματίες στρατιωτικοί, θεωρώντας πως είναι αρκετές οι παρούσες δυνάμεις. Αν και οι Αμερικανοί έχουν ενημερώσει πως πλέον στην εκστρατεία έχουν εμπλακεί όλες οι διαθέσιμες ρωσικές δυνάμεις που τους τελευταίους μήνες είχαν αναπτυχθεί στα ουκρανικά σύνορα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter