Politico: Ευρώπη και ΗΠΑ αναζητούν διαπραγμάτευση με Μόσχα για την Ουκρανία

Politico: Ευρώπη και ΗΠΑ αναζητούν διαπραγμάτευση με Μόσχα για την Ουκρανία

«Mε την αμερικανική και ευρωπαϊκή βοήθεια προς την Ουκρανία να βρίσκεται πλέον σε σοβαρό κίνδυνο, η κυβέρνηση Μπάιντεν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετατοπίζουν αθόρυβα την εστίασή τους από την υποστήριξη του στόχου της Ουκρανίας για πλήρη νίκη επί της Ρωσίας στη βελτίωση της θέσης της σε μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν και Ευρωπαίο διπλωμάτη που εδρεύει στην Ουάσιγκτον», αναφέρει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Politico.

Συμπληρώνει μάλιστα πως «μια τέτοια διαπραγμάτευση θα σήμαινε πιθανότατα την παραχώρηση τμημάτων της Ουκρανίας στη Ρωσία.»

Και συνεχίζει:

«Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο επιμένουν δημοσίως ότι δεν υπάρχει επίσημη αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης – ότι εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον στόχο της Ουκρανίας να αναγκάσει τον ρωσικό στρατό να φύγει εντελώς από τη χώρα. Αλλά μαζί με τους ίδιους τους Ουκρανούς, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν τώρα την αναδιάταξη των δυνάμεων του Κιέβου μακριά από την κυρίως αποτυχημένη αντεπίθεση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μια ισχυρότερη αμυντική θέση έναντι των ρωσικών δυνάμεων στα ανατολικά, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της κυβέρνησης και τον Ευρωπαίο διπλωμάτη, και επιβεβαιώνεται από ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης. Η προσπάθεια αυτή περιελάμβανε επίσης την ενίσχυση των συστημάτων αεράμυνας και την κατασκευή οχυρώσεων, συρματοπλεγμάτων και αντιαρματικών εμποδίων και τάφρων κατά μήκος των βόρειων συνόρων της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία, λένε οι αξιωματούχοι αυτοί. Επιπλέον, η κυβέρνηση Μπάιντεν επικεντρώνεται στην ταχεία αναβίωση της αμυντικής βιομηχανίας της ίδιας της Ουκρανίας για την προμήθεια του απελπιστικά αναγκαίου οπλισμού που το αμερικανικό Κογκρέσο κωφεύει να αντικαταστήσει.

Ο αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε στο περιοδικό POLITICO αυτή την εβδομάδα ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής της στρατηγικής στροφής προς την άμυνα αποσκοπεί στην ενίσχυση της θέσης της Ουκρανίας σε οποιαδήποτε μελλοντική διαπραγμάτευση. “Αυτή ήταν η θεωρία μας για την υπόθεση καθ’ όλη τη διάρκεια – ο μόνος τρόπος για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος τελικά είναι μέσω διαπραγματεύσεων”, δήλωσε ο αξιωματούχος, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, στον οποίο δόθηκε ανωνυμία επειδή δεν έχει δικαίωμα να μιλήσει επίσημα. “Θέλουμε η Ουκρανία να έχει τα ισχυρότερα δυνατά χαρτιά όταν έρθει αυτό”. Ο εκπρόσωπος τόνισε, ωστόσο, ότι δεν έχουν προγραμματιστεί ακόμη συνομιλίες και ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να βρίσκονται στην επίθεση κατά τόπους και συνεχίζουν να σκοτώνουν και να τραυματίζουν χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες. “Θέλουμε να είναι σε ισχυρότερη θέση για να κρατήσουν το έδαφός τους. Δεν είναι ότι τους αποθαρρύνουμε από το να εξαπολύσουν οποιαδήποτε νέα επίθεση”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Για τον Μπάιντεν, η πλοήγηση στον σχεδόν διετή πόλεμο εν μέσω μιας σκληρής προεκλογικής εκστρατείας – με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και άλλους Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους να χλευάζουν ανοιχτά τις προσπάθειές του – θα αποδειχθεί στην καλύτερη περίπτωση δύσκολη. Καθώς βοηθάει την Ουκρανία να στραφεί σε μια πιο αμυντική στάση, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν μπορεί να φανεί ότι παραδίδει το πλεονέκτημα στον Πούτιν, αφού επιμένει από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022 ότι στέκεται πλήρως πίσω από την υπόσχεση του Ζελένσκι για νίκη επί της Μόσχας.

“Αυτές οι συζητήσεις [για τις ειρηνευτικές συνομιλίες] αρχίζουν, αλλά [η κυβέρνηση] δεν μπορεί να υποχωρήσει δημοσίως λόγω του πολιτικού κινδύνου” για τον Μπάιντεν, δήλωσε αξιωματούχος του Κογκρέσου που γνωρίζει τις σκέψεις της κυβέρνησης και στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσει ελεύθερα.

Σε συνέντευξή του στις 21 Δεκεμβρίου, ο Τζον Κίρμπι, επικεφαλής των στρατηγικών επικοινωνιών στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι με την Ουάσινγκτον “να πλησιάζει στο τέλος της ικανότητάς μας” να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στους Ουκρανούς, επειδή οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν μπλοκάρει το αίτημα του Μπάιντεν για περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον βοήθεια, η κυβέρνηση Μπάιντεν “επικεντρώνεται πολύ στο να τους βοηθήσει στην επίθεση και την άμυνα”.»

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ:

The Biden Administration Is Quietly Shifting Its Strategy in Ukraine

Διαβάστε επίσης:

Μαύρη Θάλασσα: Εμπορικό πλοίο με σιτηρά έπεσε σε νάρκη – Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, εστάλησαν ρυμουλκά

Κίνηση Λιβύης προς Αίγυπτο προκαλώντας την Ελλάδα: 12 μίλια χωρικών υδάτων και 24 μίλια συνορεύουσας ζώνης

Αργεντινή: Βροντερό «όχι» από χιλιάδες διαδηλωτές στα μέτρα λιτότητας Μιλέι

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter