Politico: «Οικογενειακή υπόθεση – Πώς οι αδερφές Καϊλή έμπλεξαν το lobbying με την πολιτική»

Politico: «Οικογενειακή υπόθεση – Πώς οι αδερφές Καϊλή έμπλεξαν το lobbying με την πολιτική»

Ως… οικογενειακή υπόθεση περιγράφει το Politico τη συνύπαρξη πολιτικής και lobbying για την Εύα και τη Μανταλένα Καϊλή. Το εν λόγω δημοσίευμα καταγράφει τη λειτουργία της οργάνωσης Made Group την οποία «έτρεχε» η αδερφή της έκπτωτης αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, λαμβάνοντας χρήματα από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Όσο η Εύα Καϊλή ισχυροποιούσε τη θέση της ως ευρωβουλευτής, η Made Group άνοιγε παράλληλα τα «φτερά» της, σύμφωνα με το Politico. Μάλιστα, σημειώνονται οι παράλληλες πορείες που ακολούθησαν σε ορισμένα ζητήματα, καθώς την περίοδο που η Εύα Καϊλή ασχολούταν στο Ευρωκοινοβούλιο με θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η εταιρεία της Μανταλένας Καϊλή… ακολουθούσε δημιουργώντας την ELONtech, μία… μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία που επικεντρώθηκε στα παραπάνω ζητήματα.

Η ELONtech αποτέλεσε, σύμφωνα με τον Politico ένα όχημα για τις Εύα και Μανταλένα Καϊλή ώστε να προωθούν την ατζέντα τους. Η Μανταλένα ήταν διευθύνουσα σύμβουλος της ELONtech και δε Εύα σύμβουλος.

Η εν λόγω «μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία» δραστηριοποιούταν στη διοργάνωση εκδηλώσεων, επικοινωνώντας ότι πρόκειται για «παρατηρητήριο τεχνολογικών ζητημάτων». Σύμφωνα με την πλατφόρμα LobbyFacts.eu, συμπεριλήφθηκε στο μητρώο των οργανισμών πίεσης της Ε.Ε. από το 2020, ασχολούμενη με την τεχνολογία blockchain. Από τότε είναι… εξαφανισμένη από το μητρώο.

Σύμφωνα με το Politico, η μητρική εταιρεία Made Group της Μανταλένας Καϊλή δεν έχει δημοσιεύσει τους λογαριασμούς της, ωστόσο στοιχεία της ΕΕ αναφέρουν ότι έχει λάβει μεγάλα ποσά κοινοτικής χρηματοδότησης για τα έργα της, πάντα με την υποστήριξη της Εύας Καϊλή. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η ιστοσελίδα της ELONtech «έπεσε» μυστηριωδώς την περασμένη εβδομάδα -κι ενώ οι αποκαλύψεις για το Qatargate κυλούσαν με μορφή χιονοστιβάδας-, για να ενεργοποιηθεί ξανά χωρίς τα ονόματα των στελεχών της!

Το Politico σημειώνει ότι η τελευταία εκδήλωση της ELONtech, που αφορούσε την τεχνητή νοημοσύνη, πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Μανταλένα Καϊλή δημιούργησε τη Made Group, μια «μη κερδοσκοπική πλατφόρμα για επικοινωνιακή στρατηγική, έργα κοινωνικής καινοτομίας και δημιουργικές συνέργειες», το 2017, έχοντας την Αθήνα ως έδρα, ενώ από το 2021 εμφανίζεται ως αποκλειστική διαχειρίστρια με συνιδρυτή τη Ματίνα Κανάκη.  Η Κανάκη έγινε επίσης βοηθός της Εύας τον Φεβρουάριο του 2020, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο ανέλαβε τη διαχείριση της κτηματομεσιτικής Estate Aria Properties, που ίδρυσε η Εύα Καϊλή και ο σύντροφός της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Η Μανταλένα Καϊλή ξεκίνησε την προαναφερθείσα Made Group, μια «μη κερδοσκοπική πλατφόρμα για επικοινωνιακή στρατηγική, έργα κοινωνικής καινοτομίας και δημιουργικές συνέργειες», με έδρα την Αθήνα, τον Αύγουστο του 2017. Από το 2021 η Μανταλένα αποκλειστική διαχειρίστρια της εταιρείας, με συνιδρίτρια τη Ματίνα Κανάκη, αναφέρουν τα σχετικά έγγραφα στο Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Σε δηλώσεις της στο Politico, η Μανταλένα Καϊλή αμφισβήτησε την άμεση σχέση μεταξύ της Made Group και του έργου της Εύας Καϊλή στις Βρυξέλλες. «Είχαμε δραστηριότητες που δεν ακολουθούσαν ρητά την ατζέντα της Εύας. Η εταιρεία έχει συμμετάσχει σε διάφορα έργα, προγράμματα, μελέτες και εκδηλώσεις σε συνεργασία, κατά περίπτωση με μια ευρεία ομάδα μη μόνιμων συνεργατών και εθελοντών». Η ανακοίνωση υπογράμμιζε πως η ELONtech «δεν είναι νομικό πρόσωπο, και σίγουρα δεν είναι ΜΚΟ, και δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ χρηματοδότηση».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter