Politico – Πέδρο Σάντσεθ: Απειλεί να παραιτηθεί αλλά μπορεί να γίνει ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Politico – Πέδρο Σάντσεθ: Απειλεί να παραιτηθεί αλλά μπορεί να γίνει ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Θα μπορούσε ο Πέδρο Σάντσεθ, ο Ισπανός πρωθυπουργός με το παρατσούκλι «o κ. Όμορφος», να είναι ο επόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου;

Αυτό αναρωτιούνται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Σάντσεθ την Τετάρτη ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης. Η είδηση πυροδότησε πυρετώδεις εικασίες σχετικά με το πολιτικό μέλλον της Ισπανίας – καθώς και για τις πιθανότητες του Σάντσεθ να κερδίσει μια κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες.

Σε μια επιστολή-βόμβα τεσσάρων σελίδων, ο Σάντσεθ εξέφρασε την αγανάκτησή του για τις συνεχείς επιθέσεις που δέχεται η οικογένειά του από εφημερίδες και ακροδεξιούς μαχητές. Ο ακραίος χαρακτήρας των επιθέσεων, είπε, τον είχε οδηγήσει στο να αναρωτηθεί αν άξιζε τον κόπο να ηγηθεί της χώρας.

«Χρειάζομαι χρόνο για να σκεφτώ», δήλωσε ο Σάντσεθ. «Πρέπει επειγόντως να απαντήσω σε ένα ερώτημα που θέτω συνεχώς στον εαυτό μου: Αξίζει τον κόπο να παραμείνω [στο αξίωμα] παρά τη λασπολογία της δεξιάς και της ακροδεξιάς;»

Οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να κατανείμουν τις πιο υψηλόβαθμες θέσεις εργασίας στην ΕΕ μετά τις εκλογές του Ιουνίου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα πολιτικά κόμματα που θα λάβουν τις περισσότερες ψήφους θα διεκδικήσουν την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του βραχίονα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.

Οι σοσιαλιστές, οι οποίοι είναι πιθανό να παραμείνουν η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο, διεκδικούν την κορυφαία θέση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την οποία σήμερα κατέχει ο Βέλγος φιλελεύθερος Σαρλ Μισέλ.

Για τον Σάντσεθ, η μετακίνηση στις Βρυξέλλες θα μπορούσε να αποδειχθεί μια επιδέξια έξοδος από την κατακερματισμένη – και τοξική – πολιτική σκηνή της Ισπανίας. Η εγχώρια δημόσια εικόνα του σοσιαλιστή δεν ήταν ποτέ εξαιρετική και η αμφιλεγόμενη απόφασή του να χορηγήσει στους Καταλανούς αυτονομιστές μια γενική αμνηστία, προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους για τη συνέχιση της θητείας του, αύξησε τη δυσαρέσκεια του κοινού.

Τον καλεί η Ευρώπη

Ο Σάντσεθ μπορεί να μην είναι δημοφιλής στην Ισπανία, αλλά είναι πολύ αγαπητός στις Βρυξέλλες και εκτιμάται από τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σίγουρος για μια κορυφαία θέση.

Οι αξιωματούχοι και οι διπλωμάτες της ΕΕ είναι διχασμένοι όσον αφορά μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Σάντσεθ. Αρχικά, μένει να δούμε αν και πώς θα αποχωρήσει από το αξίωμα και ποιος θα αναλάβει στο εσωτερικό μέτωπο. Εάν ο Σάντσεθ άφηνε την Ισπανία, την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, σε κατάσταση πολιτικού χάους, αυτό θα μπορούσε να αμαυρώσει την απήχησή του στις Βρυξέλλες.

Politico Σάντσεθ

Υπάρχουν επίσης αμφιβολίες για το αν ο Σάντσεθ έχει το κατάλληλο προφίλ για πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι ηγέτες της ΕΕ που θα αποφασίσουν ποιος θα αναλάβει τη θέση αυτή θα προτιμούσαν πιθανότατα κάποιον που βρίσκεται στο τέλος της πολιτικής του καριέρας – κάποιον όπως ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου που ήταν ο πρώτος που ανέλαβε τον ρόλο και ο οποίος αποδείχθηκε διακριτικός διαιτητής που ήθελε να μεσολαβεί για συμβιβασμούς.

Ο Μισέλ, εν τω μεταξύ, έχει κατηγορηθεί για την προφανή ενασχόλησή του με τις δικές του φιλοδοξίες και το διεθνές προφίλ του.

«Χρειαζόμαστε κάποιον πιο μεγάλο, άνδρα ή γυναίκα που δεν θα κάνει μάχες με την Ούρσουλα [φον ντερ Λάιεν] και δεν έχει στο μυαλό του την επόμενη δουλειά του», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος εξέφρασε απαισιοδοξία για τις πιθανότητες του 52χρονου Σάντσεθ. Στον αξιωματούχο, όπως και σε άλλους που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσει ελεύθερα για τους μελλοντικούς Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο Σάντσεθ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2018 και κέρδισε μια τρίτη θητεία ως πρωθυπουργός πέρυσι, έκανε τις Βρυξέλλες να σηκώνει τα φρύδια της όταν η Ισπανία ήταν υπεύθυνη για την εκ περιτροπής προεδρία κατά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει την εξουσία του στη διαμόρφωση της ατζέντας στις Βρυξέλλες για να προωθήσει τους δικούς του εγχώριους στόχους, ενώ ορισμένοι διπλωμάτες ενοχλήθηκαν με την προσπάθειά του να αναγνωριστούν τα βασκικά, τα καταλανικά και τα γαλικιανά ως επίσημες γλώσσες της ΕΕ – μια εκστρατεία που ξεκίνησε για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των Καταλανών στον υποψήφιο που προτιμούσε για την προεδρία του ισπανικού κοινοβουλίου.

Και μετά υπάρχει η Παλαιστίνη

Η ξεκάθαρη υποστήριξη του Σάντσεθ για την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση – η Ισπανία σκοπεύει να προχωρήσει στην επίσημη αναγνώριση εντός δύο μηνών – θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει ένα εμπόδιο. Δεν είναι σαφές αν τα μέλη της ΕΕ που έχουν στενούς δεσμούς με το Ισραήλ θα υποστηρίξουν έναν πρόεδρο του Συμβουλίου τον οποίο ορισμένοι στην ισραηλινή κυβέρνηση θεωρούν ανταγωνιστή.

Άλλοι μπορεί να δυσανασχετήσουν με τον Σάντσεθ επειδή φόρτωσε στην ΕΕ τον σημερινό και προβληματικό επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων και μπορεί να είναι απρόθυμοι να δουν άλλον έναν Ισπανό σε κορυφαίο πόστο τόσο σύντομα.

«Ο Σάντσεθ δεν έχει καλό όνομα για ορισμένες χώρες της ΕΕ … Μας έδωσε τον [απερχόμενο Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ ] Μπορέλ, ο οποίος αποδείχθηκε ανίκανος να καθοδηγήσει τις χώρες από κοινού σε ευαίσθητα θέματα όπως το Ισραήλ ή προηγουμένως η Ρωσία», δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ.

Τελικά, υπάρχουν τόσα πολλά «αλλά» όσον αφορά την ανάληψη μιας κορυφαίας θέσης στην ΕΕ από τον Σάντσεθ που «οι εικασίες … αναφέρονται περισσότερο στην έλλειψη υποψηφίων μεταξύ των σοσιαλιστών παρά για τις πραγματικές πιθανότητες του Σάντσεθ», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Τα ονόματα που βρίσκονται επί του παρόντος στη λίστα των σοσιαλιστών για τη θέση του Συμβουλίου έχουν πράγματι σοβαρά ερωτηματικά. Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό έρευνα για τη φερόμενη σχέση του με ένα σύστημα επηρεασμού, ενώ η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν είναι αντιπαθής λόγω της αμφιλεγόμενης μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησής της, η οποία αποτελεί πηγή δυσφορίας για άλλους σοσιαλιστές ηγέτες.

Ο Σάντσεθ είναι έτοιμος να απευθυνθεί στο έθνος τη Δευτέρα και να αποκαλύψει αν θα παραιτηθεί. Οι Ισπανοί πολίτες και οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες πασχίζουν να αποκρυπτογραφήσουν αν η απειλή του πρωθυπουργού να παραιτηθεί είναι ένας πολιτικός ελιγμός που αποσκοπεί στην ένωση της αριστεράς έναντι των δεξιών δυνάμεων της χώρας ή αν πράγματι σκέφτεται να αποχωρήσει. Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα έχει κατηγορήσει τον πρωθυπουργό ότι παριστάνει το θύμα.

Η επιστολή του Σάντσεθ έρχεται, άλλωστε, με δύο σημαντικές εκλογικές αναμετρήσεις στον ορίζοντα. Στις 12 Μαΐου θα διεξαχθεί πρόωρη περιφερειακή ψηφοφορία στην Καταλονία, ενώ ένα μήνα αργότερα οι Ισπανοί θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές.

Τα σενάρια και οι εικασίες για τον Σάντσεθ στις Βρυξέλλες θα μπορούσαν επομένως να είναι βραχύβια. Αλλά όπως είπε και μια γυναίκα διπλωμάτης της ΕΕ: «Μπορούμε μόνο να ονειρευόμαστε, σωστά;»

Πηγή: Politico – Dreaming of Pedro Sánchez, Brussels could be headed for a rude awakening

Διαβάστε επίσης:

Ρέντης: Δικηγόρος μάνατζερ γνωστού τράπερ – «Το μεγαλύτερο τμήμα της δικογραφίας αφορά εκκρεμείς υποθέσεις»

Κεραυνοί Σάντερς κατά Νετανιάχου: «Δεν είναι αντισημιτισμός να λες ότι ο εξτρεμιστής έχει σκοτώσει 34.000 Παλαιστίνιους»

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική: Σε ποιους δρόμους θα υπάρχουν αλλαγές – Οι ώρες

Αναβίωση του «αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου» βλέπουν στην Κουμουνδούρου – Η κυβερνητική φθορά φέρνει αισιοδοξία

Έγια μόλα, έγια λέσα, άι παράτα μας ρε Φλέσσα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter