Εύβοια: Μικρές αναζωπυρώσεις σε πολλά μέτωπα – Σε επιφυλακή η πυροσβεστική

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ακόμα και αργά το απόγευμα ξεσπούν διαρκώς μικρές αναζωπυρώσεις κατά μήκος κυρίως του βόρειου μετώπου που αντιμετωπίζονται όμως άμεσα από τις ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και τους εθελοντές.

Σημαντικές αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν την Τρίτη προς το Ασμήνιο όπου προληπτικά δόθηκε και εντολή εκκένωσης, όπως και στους Καματριάδες, την Γαλατσώνα και την Αβγαριά. Στις ίδιες περιοχές έχουν σημειωθεί και σήμερα αντιμετωπίσιμες αναζωπυρώσεις, ενώ νωρίτερα έβρεξε κατά τόπους.

Διαβάστε επίσης: Φωτιά στη Γορτυνία: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Απειλείται το Νεοχώρι – Ανησυχία για το όρος Μαίναλο (Συνεχής Ενημέρωση)

Στο σημείο επιχειρούν 892 πυροσβέστες με 50 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 232 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Κύπρο 34 πυροσβέστες με 2 οχήματα, από Ουκρανία 100 πυροσβέστες, από Σερβία 39 πυροσβέστες με 14 οχήματα και ένα ασθενοφόρο, από Ρουμανία 108 πυροσβέστες με 21 οχήματα, από τη Σλοβακία 75 πυροσβέστες με 30 οχήματα, από Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα, από Μολδαβία 25 πυροσβέστες με 4 οχήματα και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Επίσης επιχείρησαν περιοδικά 21 ελικόπτερα συμπεριλαμβανομένων 4 ελικοπτέρων της Ελληνικής Αεροπορίας Στρατού, 2 ελικόπτερα της Αιγυπτιακής Αεροπορίας Στρατού, 2 ελικόπτερα από Σερβία, 2 ελικόπτερα από Ελβετία και ένα ελικόπτερο ως συντονιστικό καθώς και 6 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 2 αεροσκαφών από Ισραήλ. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Συγκλονιστικοί διάλογοι πυροσβεστών

Αποκαλυπτικοί της τιτάνιας προσπάθειας που κατέβαλαν οι πυροσβέστες στη Βόρεια Εύβοια στη μάχη τους με τις αναζωπυρώσεις είναι οι διάλογοι που έφερε στη δημοσιότητα το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN. Σε μια περιοχή που χρειάστηκε να γίνουν 64 εκκενώσεις μέσα σε 8 δραματικά 24ωρα.

Στο ηχητικό ντοκουμέντο ακούγονται τα μηνύματα των πυροσβεστών και οι δραματικές τους εκκλήσεις προς το κέντρο επιχειρήσεων. Οι πυροσβέστες καλούν σε ενισχύσεις και ζητούν εναέρια μέσα, για να μην καεί το χωριό Γαλατσώνα στο μέτωπο ανάμεσα στην Αβγαριά, όπου δόθηκε ο μεγαλύτερος αγώνας με τις φλόγες να είναι σε δυσθεώρητα ύψη.

Διαβάστε επίσης: Πύρινη λαίλαπα στην Εύβοια: Τεράστια οικολογική καταστροφή – Αποκαλυπτικά τα στοιχεία του συστήματος Copernicus

14:00 Δήμαρχος Ιστιαίας: Κάηκε το σπίτι μας

Συντετριμμένος μιλά στην κάμερα του Star ο δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς, κάνοντας λόγο για τεράστια περιβαλλοντική και οικονομική ζημιά.

Ο ίδιος δηλώνει ότι θα παλέψει ώστε να μην μείνει κανένας αβοήθητος.

Όπως αναφέρει: «Μας κάψανε το σπίτι, και δεν αναφέρομαι στο σπίτι που κατοικούμε, αναφέρομαι στο περιβάλλον και τον τόπο μας. Κατά συνέπεια οι διεκδικήσεις θα γίνουν χωρίς εκπτώσεις…»

Δείτε τη συνέντευξή του:

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter