Πορτογαλία: Το 67,8% θέλει πρόωρες εκλογές μετά την παραίτηση Κόστα

Πορτογαλία: Το 67,8% θέλει πρόωρες εκλογές μετά την παραίτηση Κόστα

Το 67,8% των Πορτογάλων ψηφοφόρων τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών μετά την αιφνίδια παραίτηση του Σοσιαλιστή πρωθυπουργού, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, καθώς ο πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του για το θέμα αργότερα σήμερα.

Ο Αντόνιο Κόστα παραιτήθηκε προχθές, Τρίτη, μετά τη σύλληψη του προσωπάρχη του στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας για φερόμενες ως παρατυπίες στη διαχείριση από την κυβέρνησή του προσοδοφόρων προγραμμάτων εξόρυξης λιθίου και υδρογόνου.

Εισαγγελείς δήλωσαν πως ο Κόστα είναι επίσης στόχος μιας σχετικής έρευνας. Ο ίδιος έχει αρνηθεί ότι έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο.

Εξαρτάται τώρα από τον συντηρητικό πρόεδρο να αποφασίσει αν θα επιτρέψει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), που έχει πλειοψηφία στη Βουλή, να σχηματίσει νέα ή προσωρινή κυβέρνηση, ή αν θα διαλύσει το κοινοβούλιο και θα προκηρύξει εκλογές.

Το γραφείο του δήλωσε πως θα απευθύνει διάγγελμα μετά τη συνάντηση που θα έχει με το συμβουλευτικό Συμβούλιο του Κράτους. Η συνάντηση αρχίζει στις 3.00 μ.μ. (17:00 ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Intercampus για τις εφημερίδες Jornal de Negocios και Correio da Manha, το 67,8% των ψηφοφόρων θα προτιμούσε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ενώ το 25,7% θα προτιμούσε το PS να επιλέξει έναν νέο πρωθυπουργό και να σχηματίσει κυβέρνηση.

Αναλυτές θεωρούν επίσης πως οι εκλογές είναι η πιο πιθανή επιλογή, αν και ο Ρεμπέλο ντε Σόουζα θα μπορούσε να δώσει περισσότερο χρόνο στο PS προκειμένου να περάσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, που έχει ήδη εγκριθεί από τη Βουλή σε πρώτη ανάγνωση.

Ο Ζοάο Ντούκε, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Διοίκησης της Λισαβόνας, δήλωσε πως ο πρόεδρος είναι πιθανό να λάβει υπόψη του την εύθραυστη οικονομική κατάσταση της Ευρώπης και να επιτρέψει στους βουλευτές να ψηφίσουν το προσχέδιο του προϋπολογισμού, στην ψηφοφορία που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 29 Νοεμβρίου.

Ο πρόεδρος του PS Κάρλος Σέζαρ δήλωσε χθες, Τετάρτη, πως αν ο πρόεδρος αποφασίσει να προκηρύξει εκλογές, ο Μάρτιος θα ήταν η καλύτερη χρονική στιγμή. Άλλα κόμματα προκρίνουν τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο.

Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές εισοδήματος για τη μεσαία τάξη, υψηλότερους μισθούς και κοινωνικές παροχές.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, οι συλληφθέντες στο πλαίσιο της έρευνας, περιλαμβανομένου του στενού φίλου του Κόστα και επιχειρηματικού συμβούλου, Ντιόγκο Λασέρντα Ματσάντο, αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα σε δικαστήριο της Λισαβόνας. Είναι ύποπτοι για εγκλήματα διαφθοράς και αθέμιτης επιρροής, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter