Πόσο θα κοστίσει στην προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν η απαγόρευση του TikTok

Πόσο θα κοστίσει στην προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν η απαγόρευση του TikTok

Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ένα νομοσχέδιο που θα δίνει στην κινεζική μητρική εταιρεία του TikTok ByteDance, διορία περίπου έξι μηνών, προκειμένου να εκποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία στις ΗΠΑ της εφαρμογής σύντομων βίντεο, την οποία χρησιμοποιούν περίπου 170 εκατομμύρια Αμερικανοί. Σε αντίθετη περίπτωση, θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια απαγόρευση της εφαρμογής.

Εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τηρήσει την υπόσχεσή του και επικυρώσει την απαγόρευση του TikTok, λόγω των φερόμενων ως δεσμών του μέσου κοινωνικής δικτύωσης με την Κίνα, ενδέχεται να στερήσει από την προεκλογική του εκστρατεία μια πλατφόρμα μέσω της οποίας προσεγγίζει τους νεαρούς ψηφοφόρους.

Η προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν συγκέντρωσε πολλά «likes» την Τρίτη για ένα βίντεο που ανήρτησε στο TikTok, στο οποίο επέκρινε τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του Ντόναλντ Τραμπ, για τις περικοπές που προτείνει στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Αλλά τα περισσότερα σχόλια κάτω από το βίντεο αφορούσαν ένα άλλο θέμα: την προτεινόμενη απαγόρευση της πλατφόρμας.

«Είναι καλό που το είδαμε αυτό στο TikTok», έγραψε κάποιος. «Πώς θα το χρησιμοποιείτε στην προεκλογική εκστρατεία, αν το απαγορεύσετε;», αναρωτήθηκε ένας άλλος.

Στις ΗΠΑ ο πολιτικός διάλογος για τα θέματα που προωθούν οι Δημοκρατικοί έχει στραφεί στο TikTok τα τελευταία χρόνια, σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές. Επισημαίνουν ότι το Χ έχει χαλαρώσει την πολιτική του για την αντιμετώπιση της παρενόχλησης αφότου εξαγοράστηκε από τον Ίλον Μασκ, ενώ το Facebook έχει απομακρυνθεί από το πολιτικό περιεχόμενο. Έτσι το TikTok έχει αναχθεί στην πλατφόρμα που επιλέγει η πολιτικοποιημένη νέα γενιά των Αμερικανών.

Οι χρήστες του TikTok ψηφίζουν στη μεγάλη τους πλειονότητα τους Δημοκρατικούς: περίπου το 60% των τακτικών χρηστών του μέσου στις ΗΠΑ είναι Δημοκρατικοί ή διάκεινται θετικά προς τους Δημοκρατικούς, σύμφωνα με έρευνα του 2023 από το Pew Research Institute.

Εξάλλου το 19% των χρηστών του TikTok είναι Αφροαμερικανοί και το 30% ισπανόφωνοι, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστό στον γενικό πληθυσμό των ΗΠΑ είναι περίπου 14% και 19%. Σχεδόν το 44% των χρηστών της πλατφόρμας είναι ηλικίας 18 με 29 ετών.

Η απαγόρευση του TikTok «θα στερήσει από μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων την ικανότητα να επικοινωνούν (…) για την πολιτική σε μια περίοδο που επίκεινται ιδιαίτερα αμφίρροπές εκλογές», σχολιάζει ο Σάμιουελ Γούλι, καθηγητής Δημοσιογραφίας και διευθυντής του κέντρου έρευνας προπαγάνδας στο πανεπιστήμιο του Τέξας.

«Ψηφίσαμε τον Τζο Μπάιντεν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μέσω της δύναμης του TikTok», επισημαίνει η ΝaomiHearts, μια τρανς γυναίκα με 1,1 εκατ. ακόλουθους στο μέσο, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή των νέων στις εκλογές του 2020 έσπασε κάθε ρεκόρ.

Διαβάστε επίσης: TikTok: Προς απαγόρευση στις ΗΠΑ – «Ναι» από τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Die Welt: Ο Σολτς επιμένει στην άρνηση για αποστολή πυραύλων Taurus στην Ουκρανία

Πάπας Φραγκίσκος: Ο κομμουνισμός, τα σενάρια για παραίτηση, το παρελθόν με τις γυναίκες – Τι γράφει στην αυτοβιογραφία του

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter