ΠΟΥ: Οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης οι μεγαλύτεροι «δολοφόνοι» για το 2019

ΠΟΥ: Οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και ο διαβήτης οι μεγαλύτεροι «δολοφόνοι» για το  2019

Οι μη μεταδοτικές ασθένειες όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης ήταν οι κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), με τις καρδιακές παθήσεις να είναι ο μεγαλύτερος «δολοφόνος» – αντιπροσωπεύοντας το 16% όλων των θανάτων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα Πέμπτη από τον ΠΟΥ, το Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας συγκαταλέγονται πλέον στις 10 κορυφαίες αιτίες θανάτου, ενώ οι θάνατοι από διαβήτη αυξήθηκαν 70% παγκοσμίως μεταξύ του 2000 και του 2019.

«Τα νέα στοιχεία δείχνουν την ανάγκη να εστιάσουμε περισσότερο στην πρόληψη και την θεραπεία καρδιαγγειακών και χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus. «Αυτές οι νέες εκτιμήσεις είναι μια ακόμα υπενθύμιση ότι πρέπει να επιταχύνουμε την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία μη μεταδοτικών ασθενειών», είπε.

Μετά από τις καρδιακές παθήσεις από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 9 εκατομμύρια άνθρωποι το 2019, τα εγκεφαλικά επεισόδια και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ήταν η δεύτερη και η τρίτη κύρια αντίστοιχα αιτία θανάτων από μη μεταδοτικές ασθένειες. Ο καρκίνος της τραχείας, του βρόγχου και των πνευμόνων, καθώς και των νεφρικών παθήσεων, αυξήθηκαν επίσης.

Η άνοια κατατάσσεται ως η έβδομη κύρια αιτία θανάτου, με τις γυναίκες να επηρεάζονται δυσανάλογα αφού το 65% ήταν γυναίκες.. Ο διαβήτης που κατατάσσετε ένατος στη λίστα, σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στους θανάτους ανδρών – αύξηση 80% από το 2000.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter