Προκλητικός Γεραπετρίτης: «Γρήγορος και άμεσος» συντονισμός, «δύσβατα τοπία» οι περιοχές που καίγονται

Προκλητικός Γεραπετρίτης: «Γρήγορος και άμεσος» συντονισμός, «δύσβατα τοπία» οι περιοχές που καίγονται

Την επιχείρηση απόσεισης των κυβερνητικών ευθυνών και για τη σημερινή καταστροφή στην Πεντέλη και τις γύρω περιοχές ξεκίνησε εκ μέρους Μεγάρου Μαξίμου ο Γιώργος Γεραπετρίτης, που επικαλούμενος την ταχύτητα των ανέμων και το… δύσβατο των δήμων γύρω από την Πεντέλη, εμφανίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή να υπερηφανεύεται για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

Με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας εξαφανισμένο και τον πρωθυπουργό να φωτογραφίζεται μέσα στα μεσάνυχτα μπροστά από μία οθόνη, το βάρος της υπεράσπισης του Μεγάρου Μαξίμου για την νέα καταστροφική πυρκαγιά, στην Πεντέλη και αρκετές περιοχές πέριξ αυτής, όπως η Παλλήνη, ο Γέρακας, η Πεντέλη, η Ανθούσα, το Ντράφι, η Παιανία, ανέλαβε ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Με περίσσιο θράσος, ο υπουργός εμφανίστηκε στον Alpha να μιλά για «μια δύσκολη ημέρα, μια εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη, πρόκειται για μια φωτιά με πολλά, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εκ του γεγονότος ότι πρόκειται για μια περιαστική φωτιά». Επιπλέον, «μια πυρκαγιά που ξέσπασε ενόσω έπνεαν μοναδικοί άνεμοι στην περιοχή, με ριπές 10 και 11 Μποφόρ -περίπου 113 χιλιόμετρα την ώρα, κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός της Πεντέλης. Σε ένα εξαιρετικά δύσβατο τοπίο, το ανάγλυφο είναι πολύ δύσκολο. Με τέτοιους ανέμους ήταν πολύ δύσκολο το έργο της κατάσβεσης και από τα εναέρια μέσα», με τις δικαιολογίες να μην σταματούν εκεί.

Μεταξύ άλλων, επικαλέστηκε το γεγονός πως οι περιοχές γύρω από την Πεντέλη αριθμούν 90.000 κατοίκους που έπρεπε να εκκενωθούν, υποστήριξε πως δεκαπέντε εναέρια μέσα και 120 οχήματα ήρθαν αντιμέτωπα με πολλά, διαφορετικά μέτωπα, έκανε λόγο για ριπές 10-11 Μποφόρ, καθώς και πως η Πυροσβεστική έχει να αντιμετωπίσει περί τις 65 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα κάθε μέρα.

Ακόμα πιο προκλητικά, κατά τον Γ. Γεραπετρίτη «υπήρξε ένας πολύ γρήγορος, άμεσος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν σημαντικές φθορές σε ιδιοκτησίες, (αλλά) παραμένει η προτεραιότητα διασφάλισης της ανθρώπινης ζωής. Αυτή τη στιγμή το δυτικό μέτωπο φαίνεται να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Το πρόβλημά μας είναι το ανατολικό μέτωπο, προς την πλευρά της Διώνης, εκεί εδράζονται όλες οι προσπάθειες. Οι επόμενες ώρες είναι πολύ κρίσιμες, γιατί σύμφωνα με τα μετεωρολογικά μοντέλα θα έχουμε επιδείνωση των ανέμων, θα φθάσουν στα χθεσινά επίπεδα».

Η ανοιχτή πρόκληση Γεραπετρίτη πήγε ακόμα παραπέρα, με αναφορές τόσο στα πενιχρά μέσα πυρόσβεσης, όσο και με το φόρτωμα των ευθυνών στους πολίτες που καίγονται οι περιουσίες τους.

Αναφορικά με τα παράπονα για ελλείψεις πυροσβεστικών μέσων, απάντησε ότι «η Πυροσβεστική κάνει ό,τι μπορεί, είναι κλειστές κάποιες δίοδοι. Αυτήν την στιγμή 120 πυροσβεστικά οχήματα κινούνται στην περιοχή». Και επεσήμανε συγχρόνως ότι «είναι πολύ δύσκολη η πτήση ταυτοχρόνως πολλών εναερίων μέσων σε τόσο μικρό χώρο, ενώ τα ελαφρά πτητικά μέσα δεν μπορούν να πετάξουν».

Στο δε ζήτημα του καθαρισμού των περιοχών από εύφλεκτα υλικά, ο Γ. Γεραπετρίτης έφτασε ήδη στο σημείο να αναφέρει πως «όταν υπάρχει ένα σπίτι, το οποίο βρίσκεται εντός πυκνής βλάστησης, εντός δάσους, θα πρέπει να μεριμνούν οι ιδιοκτήτες να μην υπάρχουν εύφλεκτα υλικά. Σε ό,τι αφορά τις δημόσιες εκτάσεις, υπήρξε ένα πολύ συστηματικό πλέγμα για τον καθαρισμό όλων των δημόσιων τόπων. Ενισχύθηκε η Τοπική Αυτοδιοίκηση με έξτρα πόρους για τον καθαρισμό. Έγινε πολύ καλύτερη εκκαθάριση όλων των εύφλεκτων υλικών τους τελευταίους μήνες», δίνοντας το στίγμα των επιθέσεων κυβερνητικών στελεχών και δημοσιογράφων που θα ακολουθήσουν. Πρόσθεσε ωστόσο, για παν ενδεχόμενο, «είναι προφανές ότι υπάρχουν δύσβατες περιοχές, οι οποίες εξ ορισμού είναι πολύ δύσκολο να εκκαθαριστούν».

«Δεν είναι η ώρα της ανταλλαγής ευθυνών, από χθες το απόγευμα είμαστε διαρκώς στο συντονιστικό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας και η εικόνα που έχω είναι ότι υπήρξε μια πολύ γρήγορη ανταπόκριση, ένας καλός συντονισμός με όλους τους εμπλεκόμενους» φρόντισε επίσης να υπογραμμίσει, αφήνοντας για μία ακόμα φορά κατά μέρους τις ευθύνες που βαραίνουν τον ίδιο και την κυβέρνηση που εκπροσωπεί. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter