Προσωρινή ανάσα για τον Avramar

Προσωρινή ανάσα για τον Avramar

Παράταση ζωής λίγων μηνών παίρνει ο όμιλος-γίγαντας της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας Avramar μετά τη συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες, η οποία του εξασφαλίζει προσωρινή ανάσα με κεφάλαια κίνησης ύψους 20 εκατ. ευρώ και δίνει στις τράπεζες ενέχυρο επί των μετοχών του καθώς και το πράσινο φως για την εξεύρεση νέου επενδυτή ή επενδυτών.

Η Avramar σχηματίστηκε το 2019 με πρωτοβουλία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών – Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς– οι οποίες προώθησαν τη συνένωση των τεσσάρων μεγάλων εταιρειών της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας Σελόντα, Νηρεύς, Περσεύς και Ανδρομέδα, μαζί και των δανείων τους, που συνολικά ξεπερνούσαν τα 340 εκατ. ευρώ, και την πώληση του τεράστιου αυτού σχήματος στο αμερικανικό fund Amerra και το εθνικό επενδυτικό fund του Αμπού Ντάμπι Mubadala Investments, χωρίς όμως να προχωρήσουν σε κούρεμα των δανείων.

Η νέα διοίκηση της Avramar το πάλεψε για ένα διάστημα, όμως υπό την πίεση της πτώσης των πωλήσεων λόγω της πανδημίας, της αύξησης του κόστους παραγωγής και του έντονου ανταγωνισμού από την Τουρκία που πίεζε καθοδικά τις τιμές, έκανε λάθη στην τιμολογιακή πολιτική της, με αποτέλεσμα να χάσει τζίρους, να περάσει σε ζημιές και με την αύξηση των επιτοκίων να χάσει εντέλει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί το χρέος της.

Τα πρόσθετα κεφάλαια και η άρνηση των funds

Αν έως τον Σεπτέμβριο δεν έχει βρεθεί επενδυτής, η εξέλιξη θα επηρεάσει ολόκληρο τον κλάδο, αφού η εταιρεία κατέχει το 50% της συνολικής παραγωγής

Τα προβλήματα ρευστότητας της Avramar ήρθαν στην επιφάνεια τον περασμένο Μάιο, όταν η διοίκηση ζήτησε από τις πιστώτριες τράπεζες πρόσθετα κεφάλαια κίνησης 50 εκατ. ευρώ και αναδιάρθρωση του χρέους της μέσω της μείωσης των επιτοκίων, οι τράπεζες όμως ζήτησαν ως όρο από τα funds να βάλουν πρόσθετα κεφάλαια στην εταιρεία. Οταν εκείνα αρνήθηκαν, οι τράπεζες ζήτησαν διαχειριστικό έλεγχο, έλεγχο ιχθυοαποθεμάτων και αντιπρότειναν ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας σε αντάλλαγμα ως ενέχυρο τις μετοχές της Avramar και τη συναίνεση των νυν ιδιοκτητών στην πώληση της εταιρείας.

Τελικά υπογράφηκε η συμφωνία μεταξύ τραπεζών και funds πριν από λίγες μέρες, με τα funds να αποδέχονται κατά πληροφορίες την πώληση της Avramar σε νέο επενδυτή. Πηγές των τραπεζών υποστηρίζουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές για την απόκτηση της Avramar, που θα δοθεί με κούρεμα δανείων και κατά προτεραιότητα χωρίς να σπάσει σε κομμάτια, και εκτιμούν ότι ως τον Μάιο θα έχει επιλεγεί ο νέος επενδυτής και ως τον Σεπτέμβριο η εταιρεία θα αλλάξει χέρια.

Παραγωγική αποδιάρθρωση

Πηγές του κλάδου ωστόσο προβληματίζονται σοβαρά σχετικά με το αν οι τράπεζες –αντιλαμβάνονται μόνο χρηματοοικονομικούς δείκτες, όχι τα θέματα παραγωγής– έχουν αντίληψη των διαβρωτικών επιπτώσεων που συνεπάγονται οι διαδοχικές χρονικές καθυστερήσεις στη διάσωση της Avramar καθώς η εταιρεία έχει εισέλθει στο στάδιο της παραγωγικής αποδιάρθρωσης, με μεγάλη συρρίκνωση της παραγωγής και των εργαζομένων, μείωση του τζίρου κ.λπ.

Ολα αυτά σημαίνουν ότι αν κάτι στραβώσει μέχρι τον Σεπτέμβριο, η Avramar διατρέχει σοβαρό κίνδυνο κατάρρευσης. Στο απευκταίο όμως αυτό σενάριο η κατάρρευση δεν θα αφορά μια τυχαία εταιρεία αλλά τον εθνικό πρωταθλητή, ο οποίος διαθέτει το 50% της παραγωγής της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, ενός κορυφαίου κλάδου για τη χώρα με μεγάλες εξαγωγές, και συν τοις άλλοις θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλο τον κλάδο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter