Προσπάθεια χαλιναγώγησης της Wagner στη Συρία από κρατικές ρωσικές δυνάμεις

Προσπάθεια χαλιναγώγησης της Wagner στη Συρία από κρατικές ρωσικές δυνάμεις

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας φέρεται να εμπόδισε ένα αεροσκάφος των δυνάμεων της ομάδας Wagner να προσγειωθεί στη Συρία, εν μέσω αναφορών ότι το υπουργείο προσπαθεί να υποτάξει τις επιχειρήσεις της μισθοφορικής ομάδας στη Συρία.

Εμπόδια στην προσγείωση

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εμπόδισε τις δυνάμεις Wagner από το να μεταφέρουν εκ περιτροπής προσωπικό από την Αφρική μέσω της αεροπορικής βάσης Χμέιμιμ στη Λατάκεια της Συρίας, σύμφωνα με το κανάλι Gray Zone στο Telegram, που συνδέεται με τη Wagner.

«Η Wagner, μετά την απαγόρευση της πτήσης μέσω του Χμέιμιμ και την ακύρωση αδειών από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, συμφώνησε με το Υπουργείο Άμυνας της Συρίας και κανόνισε πτήσεις εκ περιτροπής προς την Αφρική, μέσω της συριακής αεροπορικής βάσης Tiyas», ανέφερε το Gray Zone στο Telegram.

Πρόσθεσε: «Καθώς το αεροπλάνο απογειώθηκε, ρωσικά ελικόπτερα ανυψώθηκαν στον αέρα και πυροσβεστικά οχήματα οδηγήθηκαν στον διάδρομο για να αποτρέψουν την προσγείωσή του». Αυτό ώθησε τις δυνάμεις της Wagner να διαπραγματευτούν με το συριακό υπουργείο Άμυνας για να κάνει κύκλους μέσω της αεροπορικής βάσης Tiyas στη Χομς. Αλλά «ειπώθηκε στους Σύρους ότι αν αυτό το αεροπλάνο προσγειωθεί, θα ανοίξουν πυρ εναντίον του».

Επιπλέον, ένας στρατιωτικός μπλόγκερ που συνδέεται με το Κρεμλίνο είπε ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας χρησιμοποίησε οχήματα στον διάδρομο για να αποτρέψει ένα αεροπλάνο της Wagner να προσγειωθεί στην αεροπορική βάση Tiyas στις 12 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια ανέπτυξε ελικόπτερα που απειλούσαν να καταρρίψουν το αεροπλάνο Wagner.

Απειλές για αντίποινα

Το Gray Zone έγραψε ότι: «Στο στρατηγείο της Wagner είπαν ότι εάν αυτό το αεροπλάνο καταρριφθεί, τότε η Wagner στη Λιβύη θα χτυπήσει τη βάση του Υπουργείου Άμυνας [σ.σ. της Ρωσίας] ως απάντηση. Αλλά την τελευταία στιγμή, η ηγεσία της Wagner στη Συρία επικοινώνησε με τον [σ.σ. Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, συνταγματάρχη Γιουνούς-Μπεκ] Γιεβκούροφ και η εντολή ακυρώθηκε και το αεροπλάνο προσγειώθηκε».

Σύμφωνα με το Gray Zone, στο αεροπλάνο επέβαιναν 170 Σύροι και μισθοφόροι της Wagner που πετούσαν στη βάση τους μετά από συμβόλαιο στη Λιβύη.

Η δεξαμενή σκέψης Institute of Study of War (ISW) που εδρεύει στην Ουάσιγκτον ανέφερε σε μια αξιολόγηση: «Η αναφερόμενη συμμετοχή του Γεβκούροφ σε αυτή την υπόθεση καθώς και τα πρόσφατα ταξίδια του στην Αφρική συνεχίζουν να δείχνουν ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού πιθανότατα διόρισε τον Γεβκούροφ να επιβλέπει την προσπάθεια του υπουργείου Άμυνας να υποτάξει τα υπολείμματα της Wagner».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter