Προϋπολογισμός: «Ματωμένο» πλεόνασμα εξαιτίας ακρίβειας και φορολεηλασίας

Προϋπολογισμός: «Ματωμένο» πλεόνασμα εξαιτίας ακρίβειας και φορολεηλασίας

Αυξημένα φορολογικά έσοδα κατέγραψε ο κρατικός προϋπολογισμός στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου σημειώνοντας πλεόνασμα 2,28 δις ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1,398 δισ. ευρώ και επιβεβαιώνοντας το «ξεζούμισμα» της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών εξαιτίας της ακρίβειας αλλά και της φορολεηλασίας στην οποία επιδόθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη δια της εμμονής στους υψηλούς έμμεσους φόρους.

Ειδικότερα, σύμφωνα και με την έκθεση της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, τον Μάϊο τα φορολογικά έσοδα έφτασαν τα 5,151 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 9,3% ή 438 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον στόχο του προϋπολογισμού, λόγω της καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ αλλά και της πορείας άμεσων και έμμεσων φόρων και κυρίως του ΦΠΑ.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 22.954 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 2.005 εκατ. ευρώ ή 9,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023. Τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 470 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό αυτό θα εισπραττόταν κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022.

Το υπόλοιπο ποσό της υπερεκτέλεσης προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023, όσο και από την καλύτερη απόδοση του ΦΠΑ του τρέχοντος έτους.

Το έγγραφο της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για τον Μάϊο:

Διαβάστε επίσης:

Τέρμα στη φορολεηλασία και στην αισχροκέρδεια

Απάτη οι μειώσεις φόρων από τον Μητσοτάκη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter