Πυρά και από τη ΡΑΕ στον Μητσοτάκη για το ρεύμα που μας καίει

Πυρά και από τη ΡΑΕ στον Μητσοτάκη για το ρεύμα που μας καίει

Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες η αγορά ενέργειας παραμένει αρρύθμιστη, οι πάροχοι ευνοούνται, οι καταναλωτές υφίστανται τις βαριές συνέπειες και όλη αυτή η κατάσταση συνεπάγεται τεράστιες ευθύνες που πρέπει να καταλογιστούν.

Λογικά αυτός που πρέπει να τις χρεωθεί είναι αυτός που επέτρεψε το ξεφάντωμα της αισχροκέρδειας. Και αυτό δεν είναι άλλος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του. Με τα πετσωμένα ΜΜΕ όμως να ορθώνουν τείχος προστασίας γύρω από την Μαξίμου ΑΕ είναι λογικό οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι σε αυτή την υπόθεση που όζει, και οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν είναι ανεύθυνοι, να σπάνε τη σιωπή και να δείχνουν τους ενόχους.

Σε αυτό το πλαίσιο ο επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Αθανάσιος Δαγούμας αποφάσισε να «δείξει» ξεκάθαρα την κυβέρνηση και τις ευθύνες της, μετά την εν πολλοίς επικοινωνιακή «αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής». Αιχμή η απόρριψη της πρότασης της Αρχής να ισχύσει κοινή φόρμουλα τιμολόγησης από όλους, με διαφανή περιγραφή στα κυμαινόμενα τιμολόγια, κάτι που αρνήθηκε το Υπουργείο Ενέργειας το οποίο αποφάσισε να αναθεωρούνται κάθε μήνα οι χρεώσεις της προμήθειας και προτρέποντας τους καταναλωτές να μετακινούνται από πάροχο σε πάροχο κάθε 4 εβδομάδες εντοπίζοντας ποιος κάθε στιγμή έχει κατάτι μικρότερες χρεώσεις.

Επίσης ο κ. Δαγούμας έβαλε κατά του ΥΠΕΝ που δεν υιοθέτησε την πρόταση της Αρχής να επιστραφούν από παραγωγούς σε προμηθευτές και καταναλωτές 67 εκατ. ευρώ από την Αγορά Εξισορρόπησης. Το ποσό είχε προκύψει ύστερα από σχετικούς ελέγχους της ΡΑΕ, και είχε ανακοινωθεί στο πρώτο πόρισμα της ΡΑΕ για τα υπερβάλλοντα κέρδη των ηλεκτροπαραγωγών. Η ΡΑΕ μάλιστα είχε ετοιμάσει και σχετική νομοθετική ρύθμιση που το υπουργείο «ξέχασε».

Η Αρχή διαφωνεί έντονα και με την καταβολή αναδρομικά αποζημίωσης στη ΔΕΗ για την παροχή υπηρεσιών ασφάλειας και τροφοδοσίας των νησιών, καθώς όπως αποκάλυψε ο Θανάσης Δαγούμας έχουν ήδη δοθεί αναδρομικές επιδοτήσεις στη ΔΕΗ και μάλιστα από το 2004 για τη διατήρηση μονάδων θερμικής εφεδρείας που παράγουν ρεύμα καίγοντας μαζούτ.

Το εντυπωσιακό –που καταδεικνύει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη βάλλεται πλέον και φιλικά προσκείμενους σε αυτήν- είναι οι καταγγελίες της ΡΑΕ για ψαλίδισμα των αρμοδιοτήτων της από την κυβέρνηση των «αρίστων» και η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής να θέσει το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter