Πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Απειλούνται χωριά – Εκτός ελέγχου το μέτωπο στους Καματριάδες (Συνεχής Ενημέρωση – Photos – Video)

Ελληνικά, Αγριοβότανο, Ασμήνι, Γαλατσώνα και Αβγαριά τα νέα σημεία που τις τελευταίες ώρες στη βόρεια Εύβοια προκαλούν ανησυχία καθώς οι αναζωπυρώσεις γίνονται μέτωπο και προκαλούν καταστροφές, απειλώντας χωριά. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις με τους εθελοντές, αλλά και τη διεθνή βοήθεια μαζί με τα εναέρια μέσα προσπαθούν να ελέγξουν τις αναζωπυρώσεις και να προλάβουν την επέκταση των μετώπων.

Ταυτόχρονα δεν έχει ελεγχθεί ακόμη το μέτωπο στους Καματριάδες, όπου δίνεται ένας ακόμη αγώνας για να μην επεκταθεί περαιτέρω.

Μέχρι και τώρα σε απόκρημνες πλαγιές τα εναέρια μέσα και τα πεζοπόρα τμήματα δίνουν πραγματική μάχη για να σβήσουν τις φλόγες και να περιορίσουν τον κίνδυνο, που προκλήθηκε μετά από την αναζωπύρωση στη Σήμια καθώς δημιουργήθηκε ένα νέο μέτωπο που κινήθηκε βόρεια προς το «Τελέθριο».

Συγχρόνως στο άλλο μέτωπο από τους Καματριάδες προς Γαλατσάδες και τα Καμάρια χρειάστηκαν απανωτές παρεμβάσεις των εναέριων μέσων αλλά και των επίγειων δυνάμεων από το μεσημέρι και μετά για να μπορέσει το μέτωπο να απολέσει τη δυναμική του.

Μικρότερες αναζωπυρώσεις, σημειώθηκαν στη Γαλατσώνα, στο Πευκί, στις Γούβες και το Καστρί, ενώ την παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων χρειάστηκαν τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι.

Αργά το απόγευμα χρειάστηκε να συγκεντρωθούν πυροσβεστικές δυνάμεις ανάμεσα σε Αγριοβότανο και Ελληνικά, προς την πλευρά του Αιγαίου, απέναντι από το Ποντικονήσι, για να αντιμετωπίσουν ένα νέο μέτωπο που δημιουργήθηκε στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας ανοίχτηκαν πολλά χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών με χωματουργικά μηχανήματα βοηθώντας στο έργο της πυρόσβεσης και περιορίζοντας τα μέτωπα της πυρκαγιάς.

Παράλληλα τα προβλήματα και οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται και στα υπόλοιπα χωριά του δήμου Μαντουδίου-Λίμνης και Αγίας Άννας.

Τρούπι, Καλύβια, Σπαθάρι, Μυρτιά αλλά και στο όρος Καντήλι οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, οι παρεμβάσεις συνεχίζονται ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα να ξεφύγει η φωτιά μετά το όρος Καντήλι.

Μήνυμα από το 112

Νωρίτερα χτύπησαν οι καμπάνες και όλο το βάρος των μέσων πυρόσβεσης ρίχτηκε στη μάχη προκειμένου να μην πλησιάσουν οι φλόγες στα σπίτια.

Από το 112 εστάλη SMS προς τους κατοίκους του χωριού για να εκκενώσουν προς την Ιστιαία.

 

14:22 Προσπάθειες ηλεκτροδότησης 

Χιλιάδες κολώνες ρεύματος έχουν καταστραφεί στην Βόρεια Εύβοια, χιλιόμετρα καλώδια παραμένουν στους δρόμους, μετασχηματιστές και άλλα υλικά είναι άχρηστα μετά το πέρασμα της φωτιάς. Ολόκληρα χωριά παραμένουν μέρες χωρίς ρεύμα και πολλά από αυτά και χωρίς νερό.

Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς τις επισκευές αλλά οι φωτιές καταστρέφουν συνεχώς νέα τμήματα.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή του ΔΕΔΔΗΕ Γιώργο Αθανασιάδη,  «συνολικά στον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας από την αρχή της φωτιάς μέχρι χθες έμειναν χωρίς ρεύμα 15.000 άνθρωποι. Μέχρι σήμερα το μεσημέρι έχουμε αποκαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος και μένουν περίπου 4.500 άνθρωποι είδαν και πάλι ρεύμα στα σπίτια τους αφού αποκαταστάθηκαν τα δίκτυα».

Ο περιφερειακός διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ αναφερόμενος στην κατάσταση για τον Δήμο Ιστιαίας- Αιδηψού σημειώνει πως «με βάση τα στοιχεία που είχαμε μέχρι χθες δεν είχαν ρεύμα 6.000 άνθρωποι και αυτή τη στιγμή μαςαπομένουν περίπου 2.000 άνθρωποι ακόμη να πάρουν ρεύμα» και όπως σημειώνει «στα περισσότερα χωριά του Δήμου Ιστιαίας- Αιδηψού υπάρχουν προβλήματα με τις φωτιές και δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση».

Τα στοιχεία όμως αλλάζουν από μέρα σε μέρα. Καινούργιες περιοχές καίγονται και δίκτυα καταστρέφονται, και τα σχέδια αλλάζουν. «Κινούμαστε πολύ γρήγορα κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν. Ενισχύουμε συνεχώς τα συνεργεία μας αρκεί να έχουν μέτωπο να δουλέψουν. Δυστυχώς, όμως, δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στις όλες τις καμένες περιοχές για να αποκαταστήσουμε τις βλάβες» λέει ο κ. Αθανασιάδης.

Ήδη αυτή τη στιγμή δουλεύουν νύχτα-μέρα 115 άτομα για την αποκατάσταση της ρευματοδότησης των καμένων περιοχών.

14:22 Χωρίς νερό

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλά χωριά εκτός από την έλλειψη του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν στερέψει τα δίκτυα ύδρευσης. Η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει κυριολεκτικά νεκρώσει τα περισσότερα αντλητικά συγκροτήματα σε μεγάλα χωριά και τα δίκτυα ύδρευσης των χωριών δεν έχουν νερό. Εκτός από τους κατοίκους που δεν έχουν νερό, υπάρχει πρόβλημα και με τα βυτιοφόρα που δεν βρίσκουν να γεμίσουν και να μεταφέρουν νερό στα πυροσβεστικά.

Η νύχτα που πέρασε

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι τεράστιες φλόγες απειλούσαν τα Καμάρια και την Καστανιώτισσα, ενώ την ίδια στιγμή οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν στις Καματριάδες και τα Καμάρια.

Τα ξημερώματα το πύρινο μέτωπο στις Καματριάδες έφτασε στην αντιπυρική ζώνη που έφτιαξαν το απόγευμα οι κάτοικοι με τα μηχανήματα, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς προς το χωριό, οι οποίοι μέχρι αυτήν την ώρα συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Μάλιστα, μετά από σύμφωνη γνώμη του ΚΕΠΥ και της Πολιτικής Προστασίας, το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου τέθηκε από το πρωί της Τρίτης σε κανονική λειτουργία.

Τη νύχτα τα μέτωπα συνέχιζαν να μαίνονται σε Γαλατσώνα, Γερακιού, Αγριοβότανο, Ελληνικά, κοντά στο Αρτεμίσιο, το Ασμήνιο και το Πευκί.

Αυτήν την ώρα, όλες οι δυνάμεις προσπαθούν ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς προς την Ιστιαία και έχουν δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες.

Σε τοποθέτησή του στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος της κοινότητας Καματριάδων, υπογράμμισε ότι: «με το πρώτο φως της ημέρας, μας έχουν υποσχεθεί ότι θα έρθουν αεροπλάνα. Έχουμε πολλά οχήματα της Πυροσβεστικής. Αν περάσει από εδώ, πάει στην Καστανιώτισσα και από εκεί στην Αιδηψό. Δεν έχει πολύ καπνό. Νομίζω ότι θα μπορέσουν να πετάξουν».

Στο μεταξύ, η μάχη με τις αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς κυριώς στις Γούβες, στις Γαλατσαδες, στο Ψαροπούλι και στο Καστρί. Παράλληλα, μηχανήματα δουλεύουν ασταμάτητα δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες από χωριά όπως τις Γούβες, το Πευκί και το Καστρί.

«Οι νέοι μας οργανώνονται δυναμικά. Επιχειρούν σε μικροεστίες και απελευθερώνουν δυνάμεις για την κυρίως πυρόσβεση» τονίζει, από την πλευρά του ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς. Συγκεκριμένα, σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει: «σε τούτο εδώ τον τόπο, αυτό που δεν έχει όρια είναι ψυχή μας. Μπράβο παιδιά».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter