Πυρκαγιές: Μάχη για 11η ημέρα στον Έβρο – «Το δάσος της Δαδιάς έχει χαθεί»

Πυρκαγιές: Μάχη για 11η ημέρα στον Έβρο – «Το δάσος της Δαδιάς έχει χαθεί»

Για ακόμη μία ημέρα, ενδέκατη συνολικά, μαίνεται το πύρινο μέτωπο στον Έβρο. Πυροσβέστες και εθελοντές συνεχίζουν τη μάχη με τις αναζωπυρώσεις που σημειώνονται σε περιοχές όπως η Λευκίμμη, η Λεπτοκαρυά και οι Τρεις Βρύσες.

Προς το παρόν δεν κινδυνεύουν οικισμοί, ενώ στις επιχειρήσεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμουν δυνάμεις από την Κύπρο, την Τσεχία, τη Σλοβακία και τη Σερβία.

Όσον αφορά το μέτωπο της Ροδόπης, αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στις περιοχές Κασσιτερά και Κίρκη. Στην περιοχή συνδράμουν 36 πυροσβέστες με πέντε οχήματα από τη Βουλγαρία.

Πρόεδρος Δασολογίας ΑΠΘ: «Το δάσος της Δαδιάς έχει χαθεί»

Το μέγεθος της ανεπανόρθωτης καταστροφής που έχει συντελεστεί στο προστατευόμενο δάσος της Δαδιάς ανέλυσε τη Δευτέρα ο Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος, πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος ΑΠΘ, σε δηλώσεις του στο «Πρακτορείο FM 104,9».

«Δεν θα μπορέσουμε να ξαναέχουμε το οικοσύστημα της Δαδιάς. Δεν μπορούμε το συγκεκριμένο οικοσύστημα να το εντάξουμε στις γενικότερες απώλειες του 1.500.000 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων που κάηκαν. Είναι κάτι το μοναδικό. Αυτό το δάσος έχει χαθεί. Οι μαυρόγυπες, οι ασπροπάρηδες, και τα όρνεα που φώλιαζαν σε αυτό το δάσος και αναπαράγονταν είτε έχουν καεί είτε έχουν φύγει. Δεν θα επανέλθουν. Και αυτό το δάσος δεν θα επανέλθει σε αυτήν του την μορφή. Ήταν ένα αρχέγονο δάσος μαύρης πεύκης αποτελούνταν από πολύ γηραιά δένδρα με πεπλατυσμένη κορυφή, πράγμα που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε 100 με 150 χρόνια για να αποκτήσουμε τέτοια δέντρα με τέτοιο σχήμα ώστε να πάνε να ξαναφωλιάσουν εκεί οι μαυρόγυπες» τόνισε.

Παράλληλα επεσήμανε ότι «είναι απορίας άξιον πως 10 μέρες τώρα πολεμάμε και η πυρκαγιά καίει το δάσος και το δάσος ακόμη να του βγει η ψυχή. Αυτό θα πρέπει να το δούνε αυτοί που ασχολούνται με την κατάσβεση».

Ο καθηγητής εξέφρασε επίσης την έντονη ανησυχία του για την επόμενη ημέρα στην περιοχή. «Ειδικά για τον Έβρο πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε κυρίως στα πεδινά εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα με πολλούς τόνους λάσπης. Γιατί ο εθνικός δρυμός είχε πάρα πολλά χρόνια να καεί. Και έχει και οργανική ουσία και παχύ έδαφος είναι πρώτη ποιότητα τόπου που λέμε εμείς οι δασολόγοι και όλο αυτό το χώμα με τις βροχές θα κατέβει και θα πλημμυρίσουν χωριά και χωράφια. Το καλό, σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι οι υψομετρικές διαφορές δεν είναι μεγάλες, το ανάγλυφο είναι κάπως πιο ήπιο».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter