Θρίλερ στον Κόλπο του Ομάν: Απόπειρα κατάσχεσης δεξαμενόπλοιων – Ελληνόκτητο το ένα τάνκερ

Θρίλερ στον Κόλπο του Ομάν: Απόπειρα κατάσχεσης δεξαμενόπλοιων – Ελληνόκτητο το ένα τάνκερ
Φωτογραφία αρχείου / AP Images

Επέμβαση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ για να σταματήσει απόπειρα κατάσχεσης δύο δεξαμενόπλοιων από το Ιράν στον Κόλπο του Ομάν αποκαλύπτει το Reuters. Μάλιστα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του πέμπτου στόλου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, Τίμοθι Χόκινς, το ιρανικό πλοίο άνοιξε πυρ κατά τη δεύτερη απόπειρα κατάσχεσης.

Το ένα περιστατικό αφορούσε το πλοίο Richmond Voyager, πλοίο που ναυλώνεται από την αμερικανική Chevron και πλέει υπό σημαία των νήσων Μπαχάμες και είναι ελληνόκτητο, σύμφωνα με το Reuters.  Και τα δύο περιστατικά έλαβαν χώρα στον Κόλπο, στα ύδατα μεταξύ του Ιράν και του Ομάν.

Οι επιβάτες και το φορτίο του Richmond Voyager δεν επηρεάστηκαν από το περιστατικό, με το τάνκερ να συνεχίζει τον προορισμό του, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς την ανατολική Σαουδική Αραβία.

Η εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey είπε ότι ένα πλοίο ήταν πετρελαιοφόρο με σημαία Μπαχαμών, το οποίο ήταν ελληνικής ιδιοκτησίας και το διαχειριζόταν αμερικανική εταιρεία.

Τα δεδομένα επιβίβασης πλοίων Refintiv δείχνουν το Richmond Voyager, ένα πολύ μεγάλο πλοίο μεταφοράς αργού που διαχειρίζεται η Chevron, που ταιριάζει με τη θέση και την περιγραφή που παρέχονται από το UKMTO και την Ambrey. Είχε προηγουμένως ελλιμενιστεί στο Ρας Τανούρα στην ανατολική Σαουδική Αραβία.

Η Ambrey είπε ότι το πλοίο κατευθυνόταν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς τη Σιγκαπούρη και τώρα συνεχίζει το ταξίδι του εντός των χωρικών υδάτων του Ομάν. Αύξησε την ταχύτητα και άλλαξε πορεία μετά το περιστατικό, είπε η Ambrey επικαλούμενη τη δική της έρευνα.

Το Reuters σημειώνει ότι από το 2019 έχει πραγματοποιηθεί μια σειρά επιθέσεων κατά της ναυτιλίας στα στρατηγικά ύδατα του Κόλπου σε περιόδους έντασης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν. Το Ιράν κατέλαβε δύο πετρελαιοφόρα μέσα σε μια εβδομάδα πριν από έναν μήνα, δήλωσε το αμερικανικό ναυτικό.

Περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς αργού πετρελαίου και πετρελαίου προϊόντων περνάει από το Στενό του Ορμούζ, ένα σημείο μεταξύ του Ιράν και του Ομάν, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Vortexa.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter