Ρωσία: Σε 25ετή κάθειρξη για προδοσία ο επικριτής του Πούτιν, Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά

Ρωσία: Σε 25ετή κάθειρξη για προδοσία ο επικριτής του Πούτιν, Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά

Σε ποινή κάθειρξης 25 ετών καταδίκασε τη Δευτέρα του Πάσχα δικαστήριο της Μόσχας τον δημοσιογράφο και πολιτικό της αντιπολίτευσης Βλαντίμιρ Καρά-Μουρζά κρίνοντάς τον ένοχο για προδοσία και άλλα αδικήματα τα οποία ο ίδιος αρνήθηκε ότι διέπραξε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Καρά-Μουρζά μιλούσε ανοικτά επί χρόνια εναντίον του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και ασκούσε πιέσεις σε δυτικές κυβερνήσεις να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία και σε μεμονωμένους πολίτες της για φερόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σε συνέντευξη στο CNN που μεταδόθηκε μερικές ώρες πριν συλληφθεί, ο Καρά-Μουρζά είχε πει πως η Ρωσία κυβερνάται από «καθεστώς δολοφόνων».

Αφού άκουσε την ανακοίνωση της ποινής του σήμερα, ο Καρά-Μουρζά, ο οποίος παρακολουθούσε ήρεμα την ακροαματική διαδικασία μέσα από ένα γυάλινο κλουβί στην αίθουσα του δικαστηρίου, δήλωσε ότι «η Ρωσία θα ελευθερωθεί», ένα σύνθημα γνωστό στην αντιπολίτευση.

Μία από τους δικηγόρους του Καρά-Μουρζά, η Μαρία Έϊσμοντ, δήλωσε, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, πως η νομική ομάδα του Καρά-Μουρζά θα ασκήσει έφεση στη σημερινή ετυμηγορία, η οποία όπως είπε, αμαυρώθηκε από πολλές σοβαρές νομικές παραβιάσεις.

Στο Λονδίνο, η Βρετανία δήλωσε ότι κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την «πολιτικά υποκινούμενη» καταδίκη.

Έξω από το δικαστήριο στη Μόσχα, η Βρετανίδα πρεσβευτής Ντέμπορα Μπρόνερτ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως ο Καρά-Μουρζά τιμωρήθηκε επειδή μιλούσε με γενναιότητα εναντίον του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και ζήτησε την άμεση αποφυλάκισή του.

Μιλώντας δίπλα της, η πρεσβευτής των ΗΠΑ Λιν Τρέισι δήλωσε πως η καταδίκη του Καρά-Μουρζά ήταν μια προσπάθεια να φιμωθούν οι αντίθετες φωνές. «Η ποινικοποίηση της άσκησης κριτικής στην κυβερνητική δράση είναι ένδειξη αδυναμίας, όχι δύναμης», είπε η Τρέισι.

Πηγή: BBC, AFP

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
29/04/2024, 16:32
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter