Σαντορινιός: Η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών

Σαντορινιός: Η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών

«Μιλάνε συνέχεια για αποσυμφόρηση των νησιών, αλλά το αποτέλεσμα είναι η συνεχής συμφόρηση. Η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών, με αποτέλεσμα να οδηγεί τα νησιά στην καταστροφή. Η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί», δήλωσε στο OPEN o βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου και τομεάρχης Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός

Και πρόσθεσε:

«Στόχος της είναι να κρατήσει τους προσφυγικούς και μεταναστευτικούς πληθυσμούς στα νησιά του Αιγαίου, χωρίς καμία προοπτική, προκειμένου να μην δυσαρεστήσει τους γαλάζιους Δημάρχους της ενδοχώρας. 7 μήνες η Κυβέρνηση κάνει συνεχώς εξαγγελίες αλλά οι πληθυσμοί στα νησιά υπερ- συσσωρεύονται. Να υπενθυμίσω ότι στις 7 Ιουλίου 2019 τα νησιά είχαν συνολικά 15.000 περίπου πληθυσμό προσφύγων και μεταναστών, ο οποίος σήμερα έχει ανέλθει στους 42.000. Για παράδειγμα, στη Σάμο ήταν 2.500 άτομα, σήμερα καταγράφονται επίσημα 7.500 άτομα. Τέλος, πέρυσι τέτοια εποχή στη Λέρο και στην Κω υπήρχαν περίπου 750 και 850 μετανάστες και πρόσφυγες, αντίστοιχα. Φέτος είναι 3.500 και 4.500».

Για την ΠΝΠ περί επίταξης εκτάσεων και δημιουργίας κλειστών κέντρων κράτησης στα νησιά

«Με την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η Κυβέρνηση ιδρύει τα λεγόμενα Πολυλειτουργικά Κέντρα τα οποία θα είναι ουσιαστικά Κλειστά Κέντρα Κράτησης, πρακτική που απαγορεύεται από την ίδια την ΕΕ και το πιθανότερο είναι να μην χρηματοδοτήσει και την κατασκευή τους. Αυτά τα κέντρα θα είναι επιπλέον δομές στα νησιά, δηλαδή θα λειτουργούν παράλληλα με τις παλιές. Και για να γίνει κατανοητό, μιλάμε ότι στα ήδη ασφυκτικά γεμάτα νησιά του Αιγαίου, θα προστεθούν νέα κέντρα, συνολικού επιπλέοντα πληθυσμού 7.500. Αυτό που φτιάχνουν δεν είναι η λύση για να κλείσουν τα προηγούμενα κέντρα, είναι κάτι παράλληλο, μία δεύτερη δομή. Όταν μόνο στη Μόρια έχουμε 22.000 και η πρόβλεψη είναι για το νέο κέντρο είναι 10.000, πού θα πάνε οι υπόλοιποι;».

«Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει μέχρι τώρα η Κυβέρνηση, σοβαρά ερωτηματικά τίθενται για το πώς θα φυλάσσονται αυτά τα κέντρα και πως θα μπορέσει να είναι λειτουργικό, με τόσο πληθυσμό, το σχέδιο του να χτυπάνε κάρτα οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Επαρκούν οι δυνάμεις της Αστυνομίας;».

«Τα νέα αυτά κέντρα δεν είναι λύσεις ούτε για την αποσυμφόρηση των νησιών, ούτε για την αντιμετώπιση των ροών. Γιατί αν τώρα που είναι ακόμη Φεβρουάριος, τα νούμερα είναι τόσο μεγάλα και η Κυβέρνηση αδυνατεί να χειριστεί την κατάσταση, τι θα γίνει το καλοκαίρι που οι ροές, κατά κανόνα, αυξάνονται; Πόσο θα φτάσουν τα νούμερα στα νησιά; Γιατί δεν εφαρμόζεται η επίσης ανακοινωμένη απόφαση της Κυβέρνησης για μετεγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων, αναλογικά με το 1% του πληθυσμού περιοχών της ενδοχώρας;»

«Η ΝΔ οφείλει να απαντήσει για τις σημερινές της πολιτικές, όταν προεκλογικά έλεγε ότι θα κλείσει όλα τα κέντρα και τώρα ανοίγει καινούργια».

Έχει αποτύχει η πολιτική της ΝΔ στο προσφυγικό

«Η κατάσταση στο προσφυγικό- μεταναστευτικό έχει ξεφύγει με ευθύνη της Κυβέρνησης: Δεν έχει δημιουργήσει κέντρα στην ενδοχώρα, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Έχει αποψιλώσει την Υπηρεσία Ασύλου με αποτέλεσμα να καθυστερεί σημαντικά η επεξεργασία των αιτήσεων γιατί δεν επαρκεί το προσωπικό (διερμηνείς, χειριστές, κτλ). Έχει καθυστερήσει σημαντικά την υπογραφή του διαγωνισμού, τον οποίο είχαμε σαν ΣΥΡΙΖΑ έτοιμο, για το Σύστημα ΕΣΟΘΕ που αφορά στην προστασία των θαλασσίων συνόρων τη χώρας». 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter