Σάντσεθ: Η ΕΕ να αναθεωρήσει τη σχέση με το Ισραήλ, αν διαπιστώσει ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην Γάζα

Σάντσεθ: Η ΕΕ να αναθεωρήσει τη σχέση με το Ισραήλ, αν διαπιστώσει ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην Γάζα
Pedro Sanchez (AP Photo/Omar Havana)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συζητήσει εάν θα συνεχίσει τη στρατηγική της σχέση με το Ισραήλ αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώσει ότι το Ισραήλ παραβίασε το ανθρωπιστικό δίκαιο στον πόλεμό του στη Γάζα, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Τον Φεβρουάριο, ο Σάντσεθ και ο Ιρλανδός ομόλογός του ζήτησαν από τις Βρυξέλλες να επανεξετάσουν επειγόντως αν το Ισραήλ τηρεί τις υποχρεώσεις του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το εβραϊκό κράτος έχει εξαπολύσει μαζική στρατιωτική επίθεση μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

«Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, η κατάσταση θα είναι ότι υπάρχει μια ανοιχτή πόρτα για να γίνει μια συζήτηση εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να δούμε αν θα συνεχίσουμε με αυτή τη στρατηγική σχέση ή όχι. Αλλά αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει πρώτα να έχουμε την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», ανέφερε ο Ισπανός πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στο καταριανό μμε.

Ο Σάντσεθ επανέλαβε την έκκλησή του για μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και για διεθνή αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κυρίαρχο κράτος με πλήρη ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη.

Η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Σλοβενία ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι θα εργαστούν για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους. Το Ισραήλ ανέφερε στις τέσσερις χώρες ότι αυτό θα αντιπροσώπευε ένα «βραβείο στην τρομοκρατία» που θα μείωνε τις πιθανότητες επίλυσης του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων.

Από το 1988, 139 από τα 193 κράτη μέλη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών έχουν αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης.

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: «Εφαγαν» 600 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης – Συλλήψεις σε Ιταλία, Αυστρία, Ρουμανία και Σλοβακία

Βόρεια Μακεδονία: Το θέμα του ονόματος και η Συμφωνία των Πρεσπών απασχολούν την προεκλογική περίοδο

Λαβρόφ: Το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας για την Ουκρανία είναι το πιο λογικό

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter