Σε «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» θέλει να μετατρέψει τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» θέλει να μετατρέψει τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τις ανοιχτές θύρες της μόλις λίγων ημερών νεοεκλεγείσας ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να παραβιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο νικητήριο μήνυμά του για την επικράτηση του Νίκου Χαρδαλιά στην Αττική και έξι ακόμα εκλεκτών απο την πρώτη Κυριακή, επιχειρώντας πάνω σε αυτή τη λαθροχειρία να θεμελιώσει την ακόμα μεγαλύτερη, του «ξεπλύματος» του πρώτου, καταστροφικού τριμήνου της διακυβέρνησής του.

Επιβεβαιώνοντας την απόλυτη διασάλευση του χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης που πραγματοποίησε σε όλη την προεκλογική εκστρατεία και ολοκλήρωσε με την πρωτοφανή «τοποθέτηση προϊόντος» του υποψηφίου περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά την ημέρα των εκλογών, ο πρωθυπουργός προχώρησε το βράδυ της Κυριακής ακόμα πιο βαθιά στην εργαλειοποίηση των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, «διαβάζοντας» τα αποτελέσματα ως… άφεση των αμαρτιών που βαραίνουν ήδη τους πρώτους τρεις μήνες της δεύτερης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

«Από την πρώτη στιγμή, είχα πει ότι ειδικά στις εκλογές για τους 13 Περιφερειάρχες θα προσδώσουμε ένα σαφές πολιτικό στίγμα. Και πράγματι, κατ΄ ελάχιστον επτά Περιφέρειες έχουν ήδη κριθεί υπέρ της Νέας Δημοκρατίας στον πρώτο γύρο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυρ. Μητσοτάκης, εστιάζοντας επιλεκτικά και αλαζονικά στο γεγονός πως έξι εκλεκτοί του (συν τον Σταύρο Αρναουτάκη στην Κρήτη που τον στήριξε μαζί με τον ΠΑΣΟΚ) επικράτησαν από τον πρώτο γύρο.

Όμως ακόμα έξι έχουν να αντιμετωπίσουν την δεύτερη Κυριακή την συσπειρωμένη αντιπολίτευση, αλλά και τα πεπραγμένα τους, όπως ο Κωνσταντίνος Αγοραστός στη Θεσσαλία που θα αντιμετωπίσει τον Δημήτρη Κουρέτα, των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Εκεί, στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία, ο Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε δίχως ίχνος ντροπής να ειρωνευτεί την αξιωματική αντιπολίτευση, αναφέροντας πως «φαίνεται πως μόνο σε μία περιφέρεια η αντιπολίτευση θα έχει παρουσία στο δεύτερο γύρο και αυτό πιστεύω ότι οδηγεί σε συγκεκριμένα πολιτικά συμπεράσματα».

Παράλληλα όμως, απολύτως στριμωγμένοι προκύπτουν οι γαλάζιοι υποψήφιοι στις περιφέρειες Ιονίων Νήσων και Δυτικής Μακεδονίας όπου οι αντάρτες πήραν κεφάλι έναντι των υποψηφίων. Αλλά και σε περιφέρειες όπως της Πελοποννήσου με τον Δημήτρη Πτωχό, του Βορείου Αιγαίου με τον Αλκιβιάδη Στεφανή, της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με τον Χρήστο Μέτιο, οι εκλεκτοί του Κυρ. Μητσοτάκη βρίσκονται αντιμέτωποι με την εξάντληση των κομματικών δυνάμεων και με την αποδοκιμασία της κυβέρνησης που θα περιλαμβάνει η δεύτερη κάλπη. Πέτρος Τατούλης, Κώστας Μουτζούρης και Χριστόδουλος Τοψίδης αντίστοιχα διεκδικούν να εκφράσουν ακριβώς αυτή την αποδοκιμασία, μαζί με τους Γιώργο Αμανατίδη και Γιάννη Τρεπεκλή σε Δυτική Μακεδονία και Ιόνια Νησιά.

Το γεγονός πως στις περισσότερες από τις περιφέρειες που πάνε σε δεύτερο γύρο η Νέα Δημοκρατία κινδυνεύει να αντιμετωπίσει την μαζική καταψήφιση των πολιτών, ήταν και η αιτία που ο πρωθυπουργός προσπάθησε να μαζέψει μία από τις πιο προκλητικές προεκλογικές δηλώσεις του, που ζητούσε από τους πολίτες να στηρίξουν τους υποψηφίους του, «επειδή με αυτούς μπορούμε να εφαρμόσουμε τα αναπτυξιακά μας σχέδια».

«Ανεξαρτήτως της πολιτικής διάστασης που έδωσε η ΝΔ στις εκλογές, είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με κάθε περιφερειάρχη και κάθε δήμαρχο», παραδεχόμενος ουσιαστικά το υπερφίαλο του πήχη του «13 στα 13» και τις επίσημες και ανεπίσημες στηρίξεις στους δημάρχους σε όλη την Ελλάδα.

«Αφήστε να δούμε τελικά το αποτέλεσμα των εκλογών πως θα διαμορφωθεί. Γνωρίζαμε ότι θα είχαμε στις εκλογές υποψήφιους που προέρχονται από τη ΝΔ χωρίς επίσημη στήριξη. Αλλά θα πρέπει να ρωτήσετε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ γιατί κατάφεραν μόνο σε μία περιφέρεια να έχουν υποψήφιο στο δεύτερο γύρο» ήταν η αποστροφή με την οποία έκλεισε τις δηλώσεις του, δίνοντας το στίγμα της γραμμής που θα κρατήσει η κυβέρνηση ενόψει δεύτερου γύρου, και πολύ περισσότερο, από την επόμενη ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και δευτερευόντως στο ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας αυτά τα αποτελέσματα ως… σφουγγάρι για τα ήδη προβληματικά δικά του πεπραγμένα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter