Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Τραγωδία δίχως τέλος – Πάνω από 3.600 νεκροί (Photos-Videos)

Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Τραγωδία δίχως τέλος – Πάνω από 3.600 νεκροί  (Photos-Videos)

Τελειωμό δεν έχει η τραγωδία σε Τουρκία και Συρία, αφού τουλάχιστον 3.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες τραυματίστηκαν από τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Καχραμανμαράς.

Στην Τουρκία, τουλάχιστον 2.316 είναι οι νεκροί και 13.293 οι τραυματίες σε 10 συνολικά επαρχίες της χώρας, εξαιτίας του πρώτου, ισχυρότατου σεισμού που έγινε αισθητός, μέχρι την Αίγυπτο και το Ισραήλ, και ενός ακόμα, μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την ίδια περιοχή αργότερα.

Στη Συρία, τουλάχιστον 1.293 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το ίδιο χτύπημα του Εγκέλαδου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Υπενθυμίζεται πως ο αρχικός σεισμός, ο οποίος σημειώθηκε κοντά στην πόλη Γκαζιαντέπ, ακολουθήθηκε από πολυάριθμους μετασεισμούς – συμπεριλαμβανομένου ενός που ήταν σχεδόν στο ίδιο μέγεθος όσο ο αρχικός σεισμός.

Όπως ανακοίνωσε ο Ορχάν Τατάρ, γενικός διευθυντής του τμήματος απόσβεσης κινδύνου της προεδρικής υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD), έχουν καταρρεύσει συνολικά 5.606 κτίρια στην Τουρκία, ενώ από τα συντρίμμια τους έχουν μέχρι στιγμής διασωθεί 7.340 άνθρωποι.

Στα κλιμάκια έρευνας και διάσωσης συμμετέχουν περίπου 9.700 άνθρωποι σύμφωνα με την AFAD. Προς το παρόν δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι στις ανατολικές ακτές της Μεσογείου.

Εν τω μεταξύ οι μετασεισμοί, η χιονόπτωση και οι βροχές, σε συνδυασμό με την πτώση της θερμοκρασίας τη νύχτα, δυσχεραίνουν το έργο των σωστικών συνεργείων και ταλαιπωρούν τους άστεγους και στις δύο χώρες.

Γιατί ο σεισμός ήταν τόσο θανατηφόρος

Στο μεταξύ οι επιστήμονες καλούνται να δώσουν απαντήσεις σχετικά το γιατί ο σεισμός ήταν τόσο θανατηφόρος.Η καθηγήτρια Τζοάνα Φορ Γουόκερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μείωσης Κινδύνων και Καταστροφών στο University College του Λονδίνου, δήλωσε στο BBC: «Από τους φονικότερους σεισμούς κάθε έτους, μόνο δύο τα τελευταία 10 χρόνια ήταν αντίστοιχου μεγέθους, και τέσσερις τα προηγούμενα 10 χρόνια».

Σεισμοί παρόμοιου μεγέθους σε κατοικημένες περιοχές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Ένας σεισμός 7,8 βαθμών στο Νεπάλ, το 2015, σκότωσε σχεδόν 9.000 ανθρώπους, επισημαίνει η Γουόκερ.

Αλλά δεν είναι μόνο η δύναμη της δόνησης που προκαλεί καταστροφές, όπως αναφέρει το BBC.

Η τρωτότητα των κτιρίων εκτιμάται επίσης πως αποτελεί επίσης βασικό παράγοντα.

Η Δρ Κάρμεν Σολάνα, ειδικός στην ηφαιστειολογία στο Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, λέει: «Η υποδομή αντίστασης είναι δυστυχώς αποσπασματική στη Νότια Τουρκία και ειδικά στη Συρία, οπότε η διάσωση των ανθρώπων εξαρτάται τώρα κυρίως από την αντίδραση. Οι επόμενες 24 ώρες είναι κρίσιμες για την ανεύρεση επιζώντων. Μετά τις 48 ώρες ο αριθμός των επιζώντων μειώνεται πάρα πολύ».

Επταήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο Ερντογάν

Στο μεταξύ, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος μετά τους φονικούς σεισμούς που άφησαν πίσω χιλιάδες νεκρούς σε νοτιοανατολική Τουρκία.

«Λόγω των σεισμών που σημειώθηκαν στη χώρα μας στις 6 Φεβρουαρίου, κηρύχθηκε εθνικό πένθος διάρκειας επτά ημερών. Η σημαία μας θα κυματίζει μεσίστια μέχρι τη δύση του ηλίου της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου σε όλη τη χώρα και σε κτίρια τουρκικών αντιπροσωπειών στο εξωτερικό», σημειώνει ο Ερντογάν σε ανάρτησή του στο Twitter.

Πηγή: Anadolu, AFP, Reuters

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός Τουρκία – Συρία: Ρεπόρτερ τρέχει έντρομος για να σωθεί ενώ καταρρέουν κτίρια (Video)

Σεισμοί Τουρκία – Συρία: Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός – Στους 2.300 οι νεκροί (Photos – Videos)

Σεισμός Τουρκία – Συρία: Εικόνες βιβλικής καταστροφής – Ισοπεδώθηκε το Χατάι (Photos)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter