Σκάνδαλο υποκλοπών: Μετά από δύο χρόνια η Εισαγγελία Αρείου Πάγου κατάλαβε ότι είναι «μείζονος σημασίας»

Σκάνδαλο υποκλοπών: Μετά από δύο χρόνια η Εισαγγελία Αρείου Πάγου κατάλαβε ότι είναι «μείζονος σημασίας»

Μία μέρα μετά την αποκάλυψη του documentonews.gr, σχετικά με το μπλόκο της ΕΥΠ στις έρευνες της Δικαιοσύνης για το πολύκροτο σκάνδαλο των υποκλοπών, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, με παραγγελία της αποφάσισε να αφαιρέσει τη δικογραφία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών και να την αναθέσει στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αχιλλέα Ζήση, με το σκεπτικό της «αναβάθμισης».

Δείτε επίσης: Κουκουλώνουν το σκάνδαλο των υποκλοπών

Το ερώτημα που προκύπτει εύλογα είναι τι προέκυψε και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ανακάλυψε ξαφνικά ότι το μεγάλο σκάνδαλο είναι πράγματι μια υπόθεση εξαιρετικής φύσης και «μείζονος σημασίας». Όταν επί δύο χρόνια, κυρίως επί θητείας του προηγούμενου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου η μόνη ουσιαστικά προσπάθεια που είχε γίνει ήταν να μπλοκάρουν οι έρευνες με τον ίδιο προσωπικά να αναλαμβάνει να εντοπίσει και να τιμωρήσει τους υπαίτιους των διαρροών.

Δείτε επίσης: Σκάνδαλο υποκλοπών: Σε αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ανατίθεται η έρευνα για τις παρακολουθήσεις

Το Documento από την πρώτη στιγμή επισήμανε με συνεχή δημοσιεύματα ότι το μείζον αυτό σκάνδαλο ήταν ιδιαίτερης φύσης, μιλώντας ξεκάθαρα για συνταγματική εκτροπή. Κάτι που και ο ίδιος ο δημοσιογράφος και εκδότης του Documento, Κώστας Βαξεβάνης είχε επισημάνει το Νοέμβριο του 2022, κατά την επίσκεψη του στο γραφείο του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, ζητώντας μάλιστα να σταματήσει η «σαλαμοποίηση», με τη συνένωση όλων των δικογραφιών σε μια και την ανάθεση της διερεύνησης της υπόθεσης σε εφέτη ανακριτή. Συγκεκριμένα, όπως ήδη προέκυπτε από τα συγκλονιστικά στοιχεία που ήδη είχε αποκαλύψει το Documento, έχουν διαπραχτεί αδικήματα σε βάρος του πολιτεύματος, καθώς ανάμεσα στα πρόσωπα που αποδεδειγμένα πλέον έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης, ήταν υπουργοί της κυβέρνησης, κρατικοί αξιωματούχοι, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος κτλ.

Δείτε επίσης: Βαξεβάνης από Άρειο Πάγο: «Ενιαίο κύκλωμα παρακολούθησης με εγκληματικό εγκέφαλο τον Μητσοτάκη» (Video)

Ειδικότερα, όπως είχε αποκαλύψει το documentonews.gr, αρχικά είχαν σχηματιστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών τρεις διαφορετικές δικογραφίες για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Η πρώτη με παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών τον Απρίλιο του 2022, ύστερα από δημοσιεύματα, σχετικά με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ενώ στη συνέχεια μηνυτήρια αναφορά υπέβαλε και το θύμα της υπόθεσης.

Δείτε επίσης: Δικαστική έρευνα – κοροϊδία για τις υποκλοπές

Ακόμη μία δικογραφία είχε σχηματιστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του δημοσιογράφου Κουκάκη, έπειτα από αναφορά που κατέθεσαν οι δημοσιογράφοι Νίκος Λεοντόπουλος και Θεόδωρος Χονδρόγιαννος. Για κάποιο χρονικό διάστημα διεξάγονταν δύο παράλληλες έρευνες μέχρι που οι δύο δικογραφίες συνενώθηκαν σε μία.

Εκτός από τις δικογραφίες για την παρακολούθηση Κουκάκη, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών είχε σχηματιστεί ακόμη μία για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη, έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο ίδιος.

Το Documento από την πρώτη στιγμή ζητούσε να ενοποιηθούν όλες οι δικογραφίες σε μία και να ανατεθεί η υπόθεση σε εφέτη ανακριτή προκειμένου να διερευνήσει τυχόν κακουργήματα που είχαν διαπραχτεί αλλά και αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος. Κάτι τέτοιο είχε γίνει στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής, όταν προϊστάμενος στο Εφετείο ήταν ο Ισ. Ντογιάκος, όπου μια σειρά από δικογραφίες συνενώθηκαν και έτσι η έρευνα της Δικαιοσύνης έφερε αποτελέσματα.

Στην περίπτωση των υποκλοπών όμως ουδέποτε συνέβη. Αντίθετα ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος ξεκίνησε μία ακόμη έρευνα, η οποία όμως δεν αφορούσε αυτή καθαυτή την ουσία του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, αλλά το πώς διέρρευσαν τα στοιχεία στους παρακολουθούμενους. Με τη στάση του αυτή ο κ. Ντογιάκος στην ουσία υποβάθμιζε την έρευνα για τις υποκλοπές αφήνοντας κατώτερους ιεραρχικά εισαγγελίες να διερευνούν την υπόθεση για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ ο ίδιος ασχολούνταν με το ποιοι αποκάλυψαν το σκάνδαλο, με σκοπό την αποτροπή νέων αποκαλύψεων.

Επίσης ένα από τα αξιοσημείωτα των ερευνών είναι ότι η έρευνα για πιθανή διάπραξη αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα ξεκίνησε μόλις το Δεκέμβριο του 2022 και ενώ είχαν περάσει μήνες, όπου οι εισαγγελικές αρχές διερευνούσαν αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος.

Δείτε επίσης: Σκάνδαλο υποκλοπών: Αναβάθμιση της εισαγγελικής έρευνας – Διερεύνηση για κακουργήματα μετά τις αποκαλύψεις Documento

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι κατά πόσο η παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου σχετίζεται πράγματι με τη σπουδαιότητα της υπόθεσης και με την «καθυστέρηση» της έως τώρα πορείας των ερευνών, όπως αναφέρεται στην παραγγελία της, με αποτέλεσμα να «υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των ερευνώμενων εγκλημάτων» ή απλά είναι ένας κεκαλυμμένος τρόπος προκειμένου η έρευνα να ολοκληρωθεί με συνοπτικές διαδικασίες και μάλιστα υπό την εποπτεία αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρέμβαση Αδειλίνη γίνεται ένα 24ωρο μετά το δημοσίευμα του Documento που αποκάλυπτε το μπλόκο της ΕΥΠ με την άρνηση της να συνεργαστεί ουσιαστικά αλλά και τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στις έρευνας και από άλλες υπηρεσίες. Όπως για παράδειγμα η ΕΛΑΣ, που διενεργεί έρευνα σχετικά με φυσικά πρόσωπα και εταιρείες οι οποίες σχετίζονται με το Predator.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter