Σοφία Δογραμματζή: «Ο θύτης βίασε τη ψυχή και το σώμα μου»

Σοφία Δογραμματζή: «Ο θύτης βίασε τη ψυχή και το σώμα μου»

Η γραμματέας της ΕΠΣΑΝΑ μιλάει στο Documento για τον γολγοθά που πέρασε με το σεξουαλικό μπούλινγκ μέσω συκοφαντικής δυσφήμησης και όχι μόνο από τον πρόεδρο της Ένωσης Δημήτρη Γιαρένη.

Στον χώρο του ποδοσφαίρου οι καταγγελίες για σεξουαλικές παρενοχλήσεις είναι ελάχιστες διότι οι θέσεις εργασίας καλύπτονται κυρίως από άντρες. Όμως μια υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης απασχολεί το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και συγκεκριμένα την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ανατολικής Αττικής (ΕΠΣΑΝΑ). Ήδη έχουν εκδοθεί δικαστικές αποφάσεις σε βάρος του προέδρου της Ένωσης Δημήτρη Γιαρένη για συκοφαντική δυσφήμηση και της ίδιας της ποδοσφαιρικής ένωσης για άκυρη απόλυση και βλαπτική μεταβολή σε βάρος της γραμματέα Σοφίας Δογραμματζή.

Για τη συκοφαντική δυσφήμηση στην εργαζόμενη με απόφαση του εφετείου πρέπει να καταβληθεί ως αποζημίωση από τον Γιαρένη το ποσό των 20.000 ευρώ. Ο ποδοσφαιρικός παράγοντας από την πλευρά του έχει υποβάλει μήνυση κατά της Δογραμματζή για εξαπάτηση δικαστικών αρχών κι αυτή κατέθεσε αντιμήνυση.

Έπεται συνέχεια και στα ποδοσφαιρικά δικαιοδοτικά όργανα, καθώς τον Δ. Γιαρένη, ο οποίος ήταν υποψήφιος με την παράταξη του Γιώργου Πατούλη στις περιφερειακές εκλογές, έχει καταγγείλει για τη συγκεκριμένη υπόθεση στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ το πρώην μέλος της ΕΠΣΑΝΑ Γιώργος Νικολάου. Με την καταγγελία ζητείται να επιβληθούν οι «δέουσες πειθαρχικές κυρώσεις» επειδή ο καταγγελλόμενος πρόεδρος, «εκμεταλλευόμενος τη δεσπόζουσα θέση του, μόλις ανήλθε στον προεδρικό θώκο, προκειμένου να εκδικηθεί τη γραμματέα της ΕΠΣΑΝΑ γιατί δεν είχε υποκύψει στις πολλαπλές σεξουαλικές πιέσεις και παρενοχλήσεις του, μετέτρεψε τον χώρο εργασίας της σε χώρο ψυχολογικών μαρτυριών…».

Όπως αναφέρεται στις δικαστικές αποφάσεις σε βάρος του Δ. Γιαρένη σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, για έναν χρόνο αναρτούσε συκοφαντικά κείμενα για την υπάλληλο στην ιστοσελίδα epsanasecretes.gr, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε epsana-secrets.gr. Τα δικαστήρια έκριναν ότι ο πρόεδρος της ένωσης είχε τη διαχείριση της ιστοσελίδας και κατ’ επέκταση ήταν υπεύθυνος για το σύνολο των σχολίων.

Οι αναρτήσεις δεν ανέφεραν το όνομα της γραμματέα, όμως το δικαστήριο δέχτηκε ότι τη φωτογράφιζαν. Ενδεικτικά, τέσσερα από τα επίμαχα κείμενα:

– «Τι ζητούσε σαν τρελή η σιδηρά κυρία να της δώσει κάποιος σύμβουλος, όταν ανακάλυψε ότι κατά τη διάρκεια της αναταραχής είχε

χάσει το ηλεκτρονικό της τσιγάρο: Απάντηση: Πίπα (ήταν πολύ αναστατωμένη που το τσιγάρο δεν την έπιανε».

– «…η κοπέλα με τα σαρκώδη χείλη έχει πάντα τρόπο να τον ηρεμεί και να τον ξεμπουκώνει από τα νεύρα».

– «Το Σοφό Λαρύγγι θα μπορούσε να μας απαντήσει μέσω της Φωνής της… αντί να επιτίθεται με sexiστικές ανωμαλίες στο οποίο έχει πάρει master στη Γαλλία».

– «Κουίζ: Ποιον χοντρούλη νεαρό πρόεδρο αποφάσισε να στεγνώσει το ΣΟΦΟ λαρύγγι και του εφάρμοσε τη μέθοδο του ρουφήγματος;»

Στο σκεπτικό της απόφασης του εφετείου αναφέρεται ότι «από τα δημοσιεύματα αυτά αφήνονται σαφή υπονοούμενα ότι η ενάγουσα έτυχε ευμενούς μεταχείρισης της προηγούμενης διοίκησης λόγω συγκεκριμένων πράξεων που μετήρχετο με συγκεκριμένα μέλη αυτής τα οποία και φωτογραφίζει…». Για τα δικαστήρια οι ενέργειες του Γιαρένη «προκάλεσαν προσβολή της προσωπικότητας της ενάγουσας ως γυναίκας εργαζόμενης και αναφορικά με την ηθική ποιότητα αυτής».

Η Σοφία Δογραμματζή μιλάει στο Documento για τις σεξουαλικές πιέσεις και παρενοχλήσεις που δέχτηκε στον εργασιακό της χώρο στην ΕΠΣΑΝΑ: «Ομολογώ ότι και μόνο η προσπάθεια να ανασύρω από τη μνήμη μου τα θλιβερά γεγονότα εκείνης της εποχής είναι επίπονη διεργασία. Ακόμη και σήμερα δυσκολεύομαι να μιλήσω γι’ αυτά. Εργάζομαι από τις αρχές του 2005 ως γραμματέας στην ΕΠΣΑΝΑ. Την περίοδο 2013-14 βρέθηκα αντιμέτωπη με σωρεία δυσφημιστικών, εξυβριστικών σχολιασμών με χυδαίους χαρακτηρισμούς. Όπως αποφάνθηκε η Δικαιοσύνη πρωτόδικα και εφετειακά, συντάκτης αυτών των υβριστικών κειμένων ήταν ο Δ. Γιαρένης, πρόεδρος την εποχή εκείνη ενός αθλητικού σωματείου της ΕΠΣΑΝΑ».

Μιλάμε για καραμπινάτο σεξουαλικό μπούλινγκ…

Δεν υπάρχει αμφιβολία. Οι κατ’ επανάληψη ανυπόστατοι και αήθεις χαρακτηρισμοί του Δ. Γιαρένη είχαν σκοπό να με προσβάλουν και να με ταπεινώσουν υπαινίσσοντας ότι προβαίνω σε χυδαίες σεξουαλικές πράξεις, αμαυρώνοντας έτσι την ηθική και επαγγελματική μου ακεραιότητα. Για να καταλάβετε το μέγεθος της εμπάθειάς του και της ηθικής βλάβης που μου προκάλεσε αρκεί να διαβάσετε το περιεχόμενο αυτών των νοσηρών και προσβλητικών για τη γυναικεία υπόσταση κειμένων. Επί έναν χρόνο, κατ’ εξακολούθηση και δημοσίως ο θύτης προέβη συνειδητά στον βιασμό της ψυχής και του ονόματός μου.

Τα σεξιστικά κείμενα στην ιστοσελίδα epsanasecretes.gr έθιξαν σε μέγιστο βαθμό την αξιοπρέπειά σας.

Η αξιοπρέπειά μου καταρρακώθηκε βάναυσα. Να διευκρινίσω ότι οι δυσφημιστικές και προσβλητικές αυτές αναρτήσεις δεν έθιξαν την αξιοπρέπειά μου μόνο στον εργασιακό μου χώρο. Ο Δ. Γιαρένης προέβη συνειδητά στον βιασμό της προσωπικότητάς μου και όλα αυτά σε δημόσια θέα με θεατές όλο τον ποδοσφαιρικό κόσμο, τους παράγοντες, τους αθλητές της ένωσης και όχι μόνο. Αρκετούς από αυτούς τους θεωρώ συνένοχους, καθώς με την αναπαραγωγή των σχολίων αντιμετώπιζαν το πρόδηλο σεξουαλικής φύσης μπούλινγκ ως ψυχαγωγία, υπονομεύοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και το αντίκτυπο που είχε στη ζωή μου. Κανένας εργαζόμενος ανεξαρτήτως φύλου δεν θα πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπος με τέτοιου είδους απεχθείς συμπεριφορές. Έχω ταξιδέψει και έχω ζήσει αρκετά χρόνια στο εξωτερικό. Έχω συναναστραφεί με ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων, θρησκειών και κουλτούρας. Η λέξη-κλειδί για όλα αυτά είναι ΣΕΒΑΣΜΟΣ. Κάτι που στην περίπτωση του προσώπου μου έλειψε παντελώς.

Σας δημιούργησε κι άλλα προβλήματα;

Καθώς βίωνα αυτή την τόσο έντονη στρεσογόνα κατάσταση έκαναν την εμφάνισή τους διάφορα σωματικά συμπτώματα. Όταν πονά η ψυχή νοσεί το σώμα. Ο καρκίνος εισέβαλε ξαφνικά στη ζωή μου. Την ίδια εποχή εκλέγεται πρόεδρος στην ΕΠΣΑΝΑ ο συντάκτης αυτών των χυδαίων αναρτήσεων, Δ. Γιαρένης. Ο θύτης γίνεται τελικά προϊστάμενος του θύματος.

Ο πρόεδρος της ΕΠΣΑΝΑ έθιξε και τα εργασιακά σας δικαιώματα. Ποιος ήταν ο γολγοθάς σας και πόσο τράβηξε;

Ο γολγοθάς μου, όπως τον αναφέρετε, είχε ήδη ξεκινήσει πριν από κάποια χρόνια και συνεχίζεται ακόμη έως και σήμερα. Έναν χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΣΑΝΑ, υπό την προεδρία του Δ. Γιαρένη και ενώ βρισκόμουν σε αναρρωτική άδεια μου κοινοποιείται η απόλυσή μου. Η καταγγελία της σύμβασής μου παρά τα δώδεκα χρόνια αξιόλογης συνεργασίας με τις προηγούμενες διοικήσεις και χωρίς να συνδέεται με την απόδοση στην εργασία μου μεθοδεύτηκε από την εμμονή συγκεκριμένων προσώπων να με απομακρύνουν. Τρόπος παράνομος και αντισυμβατικός, όπως κρίθηκε τελεσίδικα από το εφετείο και προσφάτως αμετάκλητα από τον Άρειο Πάγο.

Μετά την απόφαση του εφετείου που αναγνωρίζει την ακυρότητα της απόλυσής μου η επιστροφή στην εργασία μου ήταν πλέον γεγονός. Έτσι τουλάχιστον ήθελα να πιστεύω. Από την πρώτη ημέρα της επαναπρόσληψής μου δημιουργούν έναν νέο χώρο εργασίας στον Αυλώνα αναγκάζοντάς με να μετακινούμαι 50 χλμ. πιο μακριά από τον συμφωνημένο τόπο εργασίας. Κατόπιν προσφυγής στη Δικαιοσύνη το πρωτοδικείο με απόφασή του αναγνωρίζει τη μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας μου και επιβάλλει την επιστροφή μου στην Παλλήνη, η οποία έχει παγώσει λόγω αναστολής εργασίας.

Πόσες φορές έχετε πάει στα δικαστήρια για τη συγκεκριμένη υπόθεση;

Έχω χάσει το μέτρημα. Πριν από αυτή την αντιδικία ο χώρος των δικαστηρίων μού ήταν τελείως άγνωστος. Δυστυχώς, σήμερα αυτός ο χώρος μου έχει γίνει γνώριμος.

Το οργανωμένο ποδόσφαιρο πρέπει να αποβάλει από τους κόλπους του τέτοιους παράγοντες;

Θα πρέπει ένα θεσμικό όργανο να μεριμνήσει μέσα από σχετικές νομολογίες για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Θα πρέπει να επιβάλλονται κυρώσεις στα άτομα που αποδειγμένα επιδεικνύουν επικίνδυνες και βλαπτικές συμπεριφορές στον χώρο εργασίας. Επιπλέον, είναι ευθύνη του καθενός από εμάς να καταδικάζει τέτοιες συμπεριφορές και έμπρακτα να υποστηρίζει τα δικαιώματα του αποδέκτη. Ειδικά δε στο περιβάλλον του ποδοσφαίρου, που έχει στόχο να προάγει την ιδέα του αθλητισμού ξεκινώντας από τις μικρές ηλικίες.

Πόσο σας στοίχισε ψυχολογικά αυτή η τραυματική εμπειρία;

Το πρόβλημα είναι ότι στις περιπτώσεις αυτές σεξουαλικού και εργασιακού εκφοβισμού κανείς μα κανείς δεν μπορεί να δει και να αντιληφθεί τις ουλές του θύματος. Γιατί είναι αόρατες. Φυσικά και η ψυχική μου υγεία κλονίστηκε την περίοδο των κατάπτυστων αναρτήσεων. Το μη διαχειρίσιμο άγχος, οι αϋπνίες που με κατέβαλαν σωματικά και ψυχικά και άλλα πολλά μου στοίχισαν πολύ.

Τι σας έκανε να στέκεστε όρθια;

Οι άνθρωποι που ήταν δίπλα μου. Η οικογένειά μου. Η εξαίρετη δικηγόρος Μαρία Παπαδάκη που έχει γίνει φίλη μου και ο αξιόλογος εργατολόγος κ. Λεοντόπουλος. Η επιτυχής έκβαση της υπόθεσής μου έγκειται στο ότι αυτό τον αγώνα τον δώσαμε όλοι μαζί σαν μια γροθιά. Η πίστη μου στη Δικαιοσύνη και στο δίκαιο του αγώνα μου μου έδινε τη δύναμη να συνεχίσω.

Και το μήνυμά σας για τις γυναίκες που θίγονται η προσωπικότητα και τα εργασιακά τους δικαιώματα;

Θα ήθελα να απευθυνθώ σε όσες και όσους έχουν βιώσει παρόμοιες καταστάσεις και οι φωνές τους σπάνια φτάνουν στη δημοσιότητα. Στις εργαζόμενες γυναίκες που παλεύουν καθημερινά για την επιβίωσή τους. Στις γυναίκες που έχουν τη θέληση να αντισταθούν στην ψυχική κακοποίηση αλλά οικογενειακοί, οικονομικοί και κοινωνικοί λόγοι δεν τους επιτρέπουν να αντιδράσουν. Σ’ αυτές τις γυναίκες θα πω: μην αποθαρρύνεστε, αλλά τολμήστε χωρίς φόβο να διεκδικήσετε τα δικαιώματά σας. Σ’ αυτές τις γυναίκες θα πω ότι ο φόβος είναι ο χειρότερος εχθρός του εαυτού μας. Τολμήστε χωρίς φόβο. Θα έχετε κερδίσει για εσάς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter