Σουδάν: Στο «κενό» και η νέα απόπειρα εκεχειρίας – Μαίνονται οι μάχες στο Χαρτούμ

Σουδάν: Στο «κενό» και η νέα απόπειρα εκεχειρίας – Μαίνονται οι μάχες στο Χαρτούμ

Αεροπορικές επιδρομές, πυροβολισμοί και εκρήξεις συγκλονίζουν και πάλι σήμερα το Χαρτούμ, παρά την ανακοίνωση μιας εκεχειρίας στις εμφύλιες συγκρούσεις που έχουν βυθίσει το Σουδάν σε κρίση.

Οι μάχες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 528 ανθρώπους, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 4.599, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, για τα οποία θεωρείται πως υπολείπονται κατά πολύ της πραγματικότητας. Ο ΟΝΕ έχει καταγράψει 75.000 εκτοπισμένους στο εσωτερικό της χώρας. Τουλάχιστον 20.000 έχουν διαφύγει προς το Τσαντ, 6.000 προς την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και χιλιάδες άλλοι προς το Νότιο Σουδάν και την Αιθιοπία.

Πάνω από το Χαρτούμ, την πρωτεύουσα των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, «πετούν μαχητικά αεροπλάνα» ενώ πυρά και εκρήξεις ακούγονται σε διάφορες συνοικίες, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες.

Οι μάχες, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, ξέσπασαν στις 15 Απριλίου ανάμεσα στους δύο στρατηγούς που ηγούνται της χώρας μετά το πραξικόπημά τους το 2021, εγκλωβίζοντας εκατομμύρια Σουδανούς.

«Η κλίμακα και η ταχύτητα με την οποία εκτυλίσσονται τα γεγονότα στο Σουδάν είναι χωρίς προηγούμενο», ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, ο ΟΗΕ, ο οποίος έστειλε στην περιοχή τον αξιωματούχο του για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς.

Η μαζική λεηλασία γραφείων και αποθηκών ανθρωπιστικής βοήθειας «έχει εξαντλήσει το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων μας», δήλωσε.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) κατάφερε χθες, Κυριακή, να προσγειώσει στο Πορτ Σουντάν, σε απόσταση 850 χιλιομέτρων ανατολικά του Χαρτούμ, ένα πρώτο αεροπλάνο φορτωμένο με οκτώ τόνους βοήθειας.

Συνολικά μέχρι 270.000 άνθρωποι, σύμφωνα με μια εκτίμηση του ΟΗΕ, ενδέχεται να έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να διαφύγουν από τις μάχες, οι οποίες πλήττουν 12 από τις 18 πολιτείες αυτής της χώρας των 45 εκατομμυρίων κατοίκων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter