Σουηδία: Ανησυχητική άνοδος των ακροδεξιών εν όψει εκλογών

Σουηδία: Ανησυχητική άνοδος των ακροδεξιών εν όψει εκλογών

Σε νέα δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα στη χώρα εν όψει των εκλογών στις 11 Σεπτεμβρίου, οι «Σουηδοί Δημοκράτες» φαίνονται να έχουν γίνει η δεύτερη πολιτική δύναμη, πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες της πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Άντερσον. Το ακροδεξιό, ρατσιστικό και με νεο-ναζιστικές ρίζες κόμμα φαίνεται τέσσερις μονάδες μπροστά από τους Μετριοπαθείς, το κύριο όχημα της Δεξιάς στη χώρα. Η άνοδος αυτή ταρακουνά συθέμελα το πολιτικό σύστημα της Σουηδίας και προκαλεί ανησυχίες σε όλη την Ευρώπη. Δεν έρχεται όμως σαν κεραυνός εν αιθρία, αφού οι αντιμεταναστευτικές θέσεις του που έχουν υιοθετήσει τα μεγαλύτερα κόμματα της Σουηδίας το έχουν βγάλει από το περιθώριο και το έχουν νομιμοποιήσει στα μάτια των πολιτών.

Με στόχο τη νίκη

«Η έρευνα αυτή δείχνει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα ήταν πάνω από το Μετριοπαθές κόμμα αν γίνονταν σήμερα εκλογές, αλλά το ποσοστό της διαφοράς επηρεάζεται από το περιθώριο λάθους», είπε ο Τόρμπγερν Σγέστρεμ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Novus που διεξήγαγε την έρευνα. Παρόλο που ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων των τελευταίων δώδεκα μηνών δίνουν σταθερά το Μετριοπαθές κόμμα πάνω από τους ακροδεξιούς Σουηδούς Δημοκράτες, αυτό δεν εμπόδισε το κόμμα να αναρτήσει πανηγυρική ανάρτηση στο διαδίκτυο, στην οποία αναφέρει ότι έχει βάλει πλώρη για την κατάκτηση της νίκης στις εκλογές.

Απομάκρυνση από το περιθώριο

Ο επικεφαλής του κόμματος Τζίμι Άκεσον, ο οποίος για σχεδόν δύο δεκαετίες προσπαθεί να μετακινήσει το κόμμα του από το περιθώριο προς τη mainstream πολιτική σκηνή, ένωσε τις δυνάμεις του με ένα μπλοκ της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση μειοψηφίας με επικεφαλής την πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον.

Σημαίνοντα στελέχη του Μετριοπαθούς κόμματος επικρίνουν την στρατηγική να έρθουν κοντά στους Σουδούς Δημοκράτες, τόσο στις αντιμεταναστευτικές θέσεις όσο και στις μεθόδους, για την νίκη απέναντι στους Σοσιαλδημοκράτες. Υποτίθεται ότι η σύμπλευση με τους ακροδεξιούς θα αποδυνάμωνε το ρατσιστικό κόμμα, μια επιλογή που φαίνεται να γυρνάει μπούμερανγκ.

Αντίκτυπος στις πολιτικές

Το κόμμα του Άκεσον είχε ήδη σημαντικό αντίκτυπο στην πολιτική στη Σουηδία. Τόσο η κεντροαριστερή κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση τα τελευταία χρόνια έχουν υιοθετήσει πιο σκληρές θέσεις για το έγκλημα και τη μετανάστευση, βασικά ζητήματα για τους Σουηδούς Δημοκράτες. «Βασικά, είναι καλό πράγμα. Θέλουμε να αλλάξουμε την κοινωνία. Θέλουμε να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα. Οπότε καλωσορίζουμε όταν άλλα κόμματα υιοθετούν τις πολιτικές μας», είπε ο Άκεσον, 43 ετών, στο Associated Press μετά από μια προεκλογική ομιλία τη Δευτέρα στην πόλη Χέλσινγκμποργκ.

Λόγω των ακροδεξιών ριζών του, το κόμμα αντιμετωπιζόταν ως παρίας από όλα τα άλλα κόμματα όταν εισήλθε για πρώτη φορά στο κοινοβούλιο το 2010. Οι Σουηδοί Δημοκράτες θεωρήθηκαν απειλή για τις θεμελιώδεις αξίες στη σουηδική κοινωνία, συμπεριλαμβανομένης της ανοχής προς τους αιτούντες άσυλο από εμπόλεμες ζώνες στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter