Στάχτη και μπούρμπερη

Στάχτη και μπούρμπερη

Το 41% της κάλπης δεν ήταν ο τερματικός σταθμός μιας επικίνδυνης διαδρομής που ολοκληρώθηκε με απώλειες αλλά επιτυχώς, ούτε η αφετηρία για ένα ελπιδοφόρο κι όμορφο ταξιδάκι αναψυχής. Ηταν ένας ενδιάμεσος σταθμός και συνάμα εκείνος ο κόμβος που έδινε την ευκαιρία ν’ αλλάξει γραμμή ο τόπος.

Ομως οι επηρμένοι μηχανοδηγοί πίστεψαν ότι ο κλειδούχος λαός με την επιλογή της ίδιας πορείας και την αδιαφορία του για αλλαγή πορείας τούς επιβράβευσε και τους παρείχε λευκή επιταγή.

Κι ενώ ακόμη έσκαγε ο τζίτζικας αποδείχτηκε «της Κυριακής χαρά και της Δευτέρας λύπη» (για όσους συμμετείχαν) και «στη θάλασσα αν κατουρήσεις, στο αλάτι θα το βρεις» (για όσους απείχαν).

Το θαύμα της οικονομίας και οι προεκλογικές υποσχέσεις Μητσοτάκη για αύξηση μισθών, μείωση φόρων, αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αποδείχτηκαν στάχτη και μπούρμπερη.

Ο μέσος μισθός (όχι ο βασικός) μεταξύ των χαμηλότερων εισοδηματικά χωρών της Ευρώπης ανέρχεται:

Στην Τσεχία στις 30.967 ευρώ, στην Πορτογαλία στις 29.540 ευρώ, στην Ουγγαρία στις 26.377 ευρώ, στη Σλοβακία στις 24.337 ευρώ και στην τελευταία Ελλάδα στις 24.067 ευρώ.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στην ακρίβεια ακόμη και μεταξύ των υψηλότερων εισοδηματικά χωρών της Ευρώπης και συγκεκριμένα:

Ενα λίτρο γάλα στην Ελλάδα κοστίζει 1,32 ευρώ, στη Γαλλία 1,02 ευρώ, τη Γερμανία 0,98 ευρώ και στην Ισπανία 0,83 ευρώ. Τα 46 τεμάχια πάνες στην Ελλάδα κοστίζουν 19,45 ευρώ, στην Ισπανία 18,40 ευρώ, στη Γαλλία 17,48 ευρώ, ενώ στη Γερμανία μόλις 10,58 ευρώ.

Στην οδυνηρή πραγματικότητα ήρθε να προστεθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση και το οποίο με τον τεκμαρτό υπολογισμό του εισοδήματος των ΜμΕ και των αυτοαπασχολούμενων αντιμετωπίζει οριζόντια ως συλλήβδην φοροφυγάδες 1,3 εκατ. εργαζόμενους –που εργοδοτούν τον εαυτό τους–, που καλούνται να πληρώσουν φόρους για εισοδήματα που δεν απέκτησαν.

Ο εν λόγω (πλέον) νόμος έχει και ουρά για τους παλαιούς ελεύθερους επαγγελματίες, που στον τεκμαρτό υπολογισμό του εισοδήματός τους προστίθεται επιπλέον 10% «του ποσού που αντιστοιχεί στις μεικτές αποδοχές του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου που απασχολείται από τον υπόχρεο».

Τι σημαίνει η παραπάνω διάταξη; Ο αυτοαπασχολούμενος θα αναγκαστεί να αντιταχθεί στις αυξήσεις μισθού των υπαλλήλων του, θα απασχολεί εργαζόμενους δήθεν μερικής απασχόλησης και μαύρης και αδήλωτης εργασίας. Στάχτη και μπούρμπερη.

Οπως στάχτη και μπούρμπερη έγινε το χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) της Ελλάδας, το οποίο κατά την ελβετική τράπεζα UBS έχει εκτιναχθεί στα 657 εκατ. ευρώ.

Το δημόσιο χρέος έφτασε στα 422 εκατ. ευρώ (ο Μητσοτάκης πρόσθεσε 67 από το 2019) και το ιδιωτικό χρέος στα 235 εκατ. ευρώ (χωρίς να υπολογίσουμε επιπλέον 106 εκατ. που έχουν κρυφτεί στα funds των «κόκκινων» δανείων).

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter