«Στενές επαφές» Σασούν – Μαξίμου

«Στενές επαφές» Σασούν – Μαξίμου

Σε κλοιό ανησυχίας το πρωθυπουργικό περιβάλλον από την ανάσυρση της υπόθεσης του αυτοαποκαλούμενου μεγιστάνα λόγω των σχέσεων που είχε αναπτύξει με σημαίνοντα στελέχη του

Εντονη ανησυχία στους κόλπους του Μεγάρου Μαξίμου φαίνεται πως έχει προκαλέσει η ανάσυρση της υπόθεσης του Ντέιβιντ Σασούν, αρχικά από την εφημερίδα «Καθημερινή» και στη συνέχεια από άλλα ΜΜΕ, καθώς όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του Documento το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε καταφέρει να αποκτήσει σχέσεις με σημαίνοντα στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.

Ο Ντέιβιντ Σασούν, ο οποίος όπως αποκαλύφθηκε από ξένα ΜΜΕ είχε συλληφθεί στη Βρετανία, εμφάνιζε τον εαυτό του ως πρώην πράκτορα αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και αυτοσυστηνόταν ως σπουδαίος επιχειρηματίας και συνεχιστής των «Ρόθτσιλντ της Ανατολής». Tα τελευταία χρόνια έχει βάση του την Ελλάδα, δημιουργώντας ένα σύμπλεγμα εταιρειών στις οποίες δεν εμπλεκόταν φανερά.

Ο Σασούν βράβευσε τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του η βουλευτής Κατερίνα Μονογυιού) και υποδέχτηκε στις πολυτελείς εκδηλώσεις του στελέχη της κυβέρνησης, τους πρέσβεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ, τον πρώην πρόεδρο του Ισραήλ, ακόμη και τον πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος μάλιστα έχει διατελέσει στο παρελθόν και διευθυντής της CIA.

Το πώς ο Σασούν κατάφερε να πείσει τόσους για την αξιοπιστία του παραμένει άγνωστο. Στη φωτογραφία που αποκαλύπτει σήμερα το Documento όμως φαίνεται ότι είχε πλησιάσει τον πλέον κατάλληλο άνθρωπο ώστε να αποκτήσει σχέσεις και να κινήσει τα νήματα προς τη δική του κατεύθυνση εντός του Μεγάρου Μαξίμου.

Πρόκειται για τον δημοσιογράφο Φώτη Καρύδα, ο οποίος από το 2019 και μέχρι τις εκλογές του 2023, στις οποίες συμμετείχε ως υποψήφιος της ΝΔ, είχε αναλάβει τη θέση του συμβούλου Επικοινωνίας και Τύπου στη ΓΓ του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Φ. Καρύδας, ο οποίος από τη φωτογραφία προκύπτει ότι συναντιόταν με τον Ντ. Σασούν στο πλαίσιο επαγγελματικών ραντεβού, φέρεται να έχει αποτελέσει προσωπική επιλογή της συζύγου του πρωθυπουργού Μαρέβας Γκραμπόφσκι. Μάλιστα σε δημοσιογραφικό σχόλιο που είχε δημοσιευτεί στο Documento το 2019, μετά την πρώτη προσπάθεια του Φ. Καρύδα να εκλεγεί βουλευτής, ο ίδιος χαρακτηρίζεται «συντάκτης Μαρέβας» με αρμοδιότητα «να προωθεί στα μέσα ενημέρωσης ειδήσεις και παραπολιτικά που αφορούν τη σύζυγο του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη» με λαϊφστάιλ περιεχόμενο.

Σε απάντησή του προς το Documento ο Ντ. Σασούν διαψεύδει οποιαδήποτε επαγγελματική σχέση με τον Φ. Καρύδα. Παραδέχτηκε όμως ότι τον είχε συναντήσει στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα, καθώς αναφερόμενος σε αυτήν τη γνωριμία μάς είπε: «Ο κ. Φώτης Καρύδας είναι επικεφαλής των Ελλήνων της Διασποράς και εφόσον εγώ είχα ενασχόληση με το Taglit, ήθελε να μάθει περισσότερα για το πώς μπορεί κάτι αντίστοιχο να δημιουργηθεί και για τους Ελληνες στη Διασπορά. Αυτό ήταν το μοναδικό πράγμα που συζητήσαμε πρόσφατα. Ποτέ ο κ. Καρύδας δε μου προσέφερε ούτε πρότεινε να μου προσφέρει οποιαδήποτε υπηρεσία σε εμένα προσωπικά ή στην Joseph Sassoon Group».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο σε γραπτά μηνύματα όσο και σε τηλεφωνικές συνομιλίες ο Ντ. Σασούν έχει υποστηρίξει ότι διαθέτει στοιχεία για δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν επιχειρήσει «να κάνουν δουλειές μαζί μου», τα οποία αρνείται να κατονομάσει. Το Documento ζήτησε τα στοιχεία προκειμένου να τα αξιολογήσει και να τα δημοσιεύσει, ωστόσο ο Ντ. Σασούν δήλωσε ότι θα τα διοχετεύσει σε άλλο Μέσο γιατί δεν δεχτήκαμε τον όρο του για προσωπική συνέντευξη και να μη δημοσιεύσουμε άλλο ρεπορτάζ για τις δραστηριότητές του…

Από την πλευρά του ο Φ. Καρύδας απαντώντας στο Documento τονίζει ότι δεν είχε ούτε έχει καμία επαγγελματική σχέση με τον Ντ. Σασούν και ότι τον συνάντησε μόνο στο πλαίσιο κοινωνικής γνωριμίας.

«Βάλε βγάλε» στη Βασιλίσσης Σοφίας

Σε απάντησή του, την οποία δημοσιεύουμε χωριστά, ο Ντ. Σασούν αποκαλύπτει στο Documento την απόφασή του να διατηρήσει ανοιχτή την εταιρεία του παρά το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί εναντίον του, ώστε να «αποδείξουμε μέσα από αυτά τα έργα ποιοι είμαστε».
Ωστόσο ένα κενό στα κάγκελα κτιρίου της Βασιλίσσης Σοφίας στο κέντρο της Αθήνας, όπου στεγάζονταν τα γραφεία της εταιρείας Joseph Sassoon Group Hellas, αποτελεί την οπτική αποτύπωση της δίνης στην οποία έχει περιέλθει μετά την ανακίνηση του θέματος από την «Καθημερινή» και τα δημοσιεύματα που ακολούθησαν και με νέες αποκαλύψεις από το Documento.

Οπως φαίνεται στις εικόνες που δημοσιεύουμε, ο χώρος όπου βρισκόταν η πινακίδα της εταιρείας με το χαρακτηριστικό κεφάλι λιονταριού που βγαίνει από μια επτάφωτη λυχνία έχει απομακρυνθεί.

Σε καταγραφή του σημείου από την υπηρεσία Street View του Google Maps που έχει γίνει τον Μάιο του 2023, αν και θολή, διακρίνεται το σήμα της εταιρείας, ενώ για την παρουσία του εκεί έχει ενημερώσει το Documento και πρόσωπο που είχε επισκεφτεί τα γραφεία σε ανύποπτο χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι επισήμως η διεύθυνση που δηλώνει ως έδρα η εταιρεία δεν βρίσκεται στην Αθήνα αλλά στη Ρόδο.

ΕΛΑΣ και ΕΥΠ ήξεραν για τον «ταλαντούχο κ. Σασούν»

Ενα από τα βασικά ερωτήματα που είχαν τεθεί από το Documento ήδη από το προηγούμενο φύλλο είναι γιατί ένα ολόκληρο σύστημα εξουσίας και λήψης αποφάσεων νομιμοποίησε διά της παρουσίας του ένα πρόσωπο που λειτουργούσε στο περιθώριο για δεκαετίες.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι αδιανόητο να υποθέσει κανείς ότι κάποιες από τις ισχυρότερες υπηρεσίες πληροφοριών του πλανήτη παραπλανήθηκαν από ένα πρόσωπο όπως ο Ντ. Σασούν.

Πρόσωπα που συνάντησαν τον Ντ. Σασούν στο πλαίσιο της επικείμενης και πολυαναμενόμενης επιχειρηματικής του δραστηριότητας και μίλησαν στο Documento δήλωσαν, ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία τους, ότι όταν ύστερα από ορισμένες συναντήσεις και ανταλλαγές μηνυμάτων υποπτεύτηκαν ότι η δράση του ενδεχομένως να χρήζει της προσοχής των αρχών ενημέρωσαν πριν από δύο χρόνια τόσο την ΕΥΠ όσο και την ΕΛΑΣ.

Οπως αναφέρουν, υψηλόβαθμος της ΕΥΠ «ένιψε τας χείρας του» και παρέπεμψε σε συγκεκριμένα στελέχη της ΕΛΑΣ, τα οποία σύμφωνα με τις ίδιες πηγές διεξήγαγαν ευρεία έρευνα. Στο Documento έχουν επιδειχθεί στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι ενήμερες για τις ανησυχίες των αξιωματικών της αστυνομίας ήταν και η τότε φυσική ηγεσία της ΕΛΑΣ αλλά και τουλάχιστον ένα ανώτατο στέλεχος της ΕΥΠ.

Το κρίσιμο ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι τι απέγινε η έρευνα των αξιωματικών της ΕΛΑΣ όταν το θέμα έφτασε στην ηγεσία. Γιατί υποτιμήθηκε το θέμα Σασούν, με αποτέλεσμα τελικά να εκτεθούν πολιτικά πολλά πρόσωπα λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, ακόμη και ο ίδιος ο… βραβευμένος από τον Σασούν πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης;

Κεντρική τράπεζα Ιρλανδίας στο Documento

«Δεν είχαμε δώσει άδεια για ίδρυση τράπεζας»

Τα στοιχεία για την «αδιευκρίνιστη» δράση του Ντ. Σασούν προκύπτουν με ραγδαίους ρυθμούς, με τις νομιμοφανείς μεν, ύποπτες δε κινήσεις του να γίνονται σε κοινή θέα, γεγονός που προκαλεί ακόμη περισσότερα ερωτήματα σχετικά με το πώς όλα αυτά δεν έγιναν αντιληπτά από τις οικονομικές αρχές της χώρας αλλά και από την ίδια τη Δικαιοσύνη.

Μοναδικός πελάτης η Sassoon Hellas

Συγκεκριμένα, στο δημοσιευμένο στο ΓΕΜΗ πρακτικό της εταιρείας Joseph Sassoon Hellas, όπου πιστοποιείται η καταβολή του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, καταγράφεται ότι το ποσό των 25.000 ευρώ κατατέθηκε στον λογαριασμό της εταιρείας στη… «συγγενή» τράπεζα Sassoon Bank, με διεύθυνση στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας αλλά με IBAN που παραπέμπει σε λογαριασμό Γερμανίας.

Στην πραγματικότητα η αναζήτηση του IBAN σε εξειδικευμένη εφαρμογή δεν αποδίδει αποτελέσματα, δείχνοντας ότι ο λογαριασμός δεν είναι ενεργός. Από την άλλη, στην ιστοσελίδα της ίδιας της Sassoon Bank η μόνη επιλογή που έχει κανείς είναι να μπει στη «λίστα αναμονής» για να γίνει πελάτης της.

Το θέμα γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον, καθώς ούτε η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας, στην οποία απευθύνθηκε το Documento, επιβεβαίωσε ότι έχει δώσει ποτέ άδεια λειτουργίας σε τραπεζικό ίδρυμα με τη συγκεκριμένη επωνυμία. «Δεν έχουμε κανένα αρχείο της “Sassoon Bank” όπου να είναι εξουσιοδοτημένη ως πιστωτικό ίδρυμα στην Ιρλανδία» αναφέρει στην απάντησή της στο Documento η Κεντρική Τράπεζα Ιρλανδίας.

Ο ίδιος ο Ντ. Σασούν σχολιάζοντας το θέμα στο Documento αποκαλύπτει μεταξύ άλλων ότι η εταιρεία Joseph Sassoon Hellas υπήρξε ο μοναδικός πελάτης της Sassoon Bank, σημειώνοντας ότι η τράπεζα πλέον έχει κλείσει.

«Θα παλέψουμε ξανά για να επανέλθουμε»

Ο Ντ. Σασούν αναφέρει μεταξύ άλλων στο Documento τα εξής:

«Η Sassoon Fintech είχε μια συμφωνία λευκής ετικέτας με τη Railsbank Technologies. Η Joseph Sassoon ήταν ο πρώτος και μοναδικός πελάτης της. Δεν είχαμε ακόμη τραπεζικό λογαριασμό στην Ελλάδα και πληρώσαμε εκεί το μετοχικό κεφάλαιο, το οποίο κρατήθηκε από τη Railsbank Technologies.

Λίγο αργότερα η Railsbank Technologies κατέρρευσε, έχασε την άδειά της και η Sassoon Capital που λειτουργούσε με την επωνυμία Sassoon Bank έπρεπε επίσης να σταματήσει τη λειτουργία της.

Δεν είχαμε ζητήσει ούτε λάβει χρήματα ή καταθέσεις από άλλους πελάτες.

Στο μεταξύ, έχουμε συνάψει σύμβαση με μια εταιρεία στην Ελβετία για να βοηθήσει στη διαδικασία αίτησης για την άδεια και με μια γερμανική εταιρεία για να βοηθήσει στη δημιουργία της πλατφόρμας.

Αλλά τώρα ύστερα από αυτά τα ψέματα στον Τύπο και τις επιθέσεις και τον πόλεμο στο Ισραήλ δεν θα μπορούμε να προχωρήσουμε. Ο κ. Ζαγαρέλος (σ.σ.: σημερινός διαχειριστής της Joseph Sassoon Hellas) βρίσκεται στη διαδικασία εξόφλησης των τελευταίων τιμολογίων που οφείλει η εταιρεία και κλεισίματός της.

Μπορείτε να εξετάσετε σε δημόσια αρχεία πόσες τράπεζες και επιχειρήσεις Fintech έχασαν χρήματα και δουλειές λόγω της Railsbank Technologies».

Σε σχέση με την αναφορά ότι ο διαχειριστής της εταιρείας βρίσκεται ήδη σε διαδικασία κλεισίματός της, σε νεότερο μήνυμα που λάβαμε από τον Ντ. Σασούν αναφέρεται:

«Σήμερα (σ.σ.: Τρίτη 31/10/2023) λάβαμε την απόφαση να μην κλείσουμε την εταιρεία μας. Θα προχωρήσουμε με τα έργα μας και θα παλέψουμε ξανά για να επανέλθουμε. Δεν έχουμε κάνει τίποτα κακό, πιστεύουμε σε αυτή την αγορά και αυτά είναι σπουδαία έργα που δεν θα ωφελήσουν μόνο εμάς αλλά και την αγορά και τη χώρα. Δεν θα μας διώξουν, θα αποδείξουμε μέσα από αυτά τα έργα ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε και θα οικοδομήσουμε αυτά τα δύο καταπληκτικά έργα. Επομένως, δεν πάμε πουθενά».

Σημειώνεται ότι ο Ντ. Σασούν απέστειλε εξώδικο στην εφημερίδα για το δημοσίευμα της περασμένης εβδομάδας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter