Στην Ιταλία τιμωρούν, στην Ελλάδα σιωπούν

Στην Ιταλία τιμωρούν, στην Ελλάδα σιωπούν

Η φράση «ούνα φάτσα, ούνα ράτσα» για τους Ελληνες και τους Ιταλούς δεν βρίσκει εφαρμογή στα ποδοσφαιρικά δρώμενα. Για παράδειγμα στη γειτονική μας χώρα, όπου επίσης υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, όπως η χειραγώγηση αγώνων και ο παράνομος στοιχηματισμός, οι διωκτικές αρχές όχι μόνο «καθαρίζουν» τις υποθέσεις αλλά επιβάλλονται και βαριές ποινές στους εμπλεκόμενους.

Στον αντίποδα, στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα πρόσωπα που έχουν σχέση με υποθέσεις διαφθοράς ακόμη κι αν καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου δεν τιμωρούνται και επιστρέφουν πάλλευκοι στις ομάδες τους. Αυτό τουλάχιστον συμβαίνει μέχρι τώρα…

Στην Ιταλία ξέσπασε άλλο ένα σκάνδαλο με παράνομο στοιχηματισμό, στο οποίο η… μπάλα πήρε κορυφαίους ποδοσφαιριστές. Ενας από αυτούς είναι ο Σάντρο Τονάλι, με τους δικηγόρους του 24χρονου άσου να φτάνουν σε συμφωνία με την εισαγγελία του Τορίνου για ποινή δέκα μηνών εκτός αγωνιστικής δράσης, οπότε χάνει το υπόλοιπο της σεζόν και το Euro 2024. Ο Τονάλι είναι διεθνής και το περασμένο καλοκαίρι η Νιούκαστλ κατέβαλε στη Μίλαν 70 εκατ. ευρώ για να τον εντάξει στο ρόστερ της, ποσό-ρεκόρ για Ιταλό ποδοσφαιριστή.

Ολα ξεκίνησαν πριν από περίπου δυόμισι μήνες όταν ο διάσημος παπαράτσι Φαμπρίτσιο Κορόνα είχε καταγγείλει στα social media ότι ο ποδοσφαιριστής της Γιουβέντους Νικόλα Φατζόλι στοιχημάτιζε παράνομα. Αρχικά δεν δόθηκε μεγάλη προσοχή στην αναφορά του καθώς ο Κορόνα αρέσκεται να διαδίδει φήμες. Επανήλθε όμως και έκανε νέες αποκαλύψεις. «Θα σας πω άλλα δύο ονόματα Ιταλών παικτών. Για όλα αυτά που σας αποκαλύπτω υπάρχουν μαγνητοφωνημένες συνομιλίες των παικτών Τονάλι και Τζανιόλο» υποστήριξε και η υπόθεση έφτασε στην πόρτα της εισαγγελίας του Μιλάνου.

Πλήρης ομολογία

Ο Φατζόλι προχώρησε σε πλήρη ομολογία της συμμετοχής του στο κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού. «Είδα τον Τονάλι να στοιχηματίζει, μου είπε ότι θα μπορούσα να το κάνω κι εγώ, γιατί δεν ήταν ανιχνεύσιμο. Αρχισα να στοιχηματίζω, το έκαναν κι άλλοι» ανέφερε ο Φατζόλι, ο οποίος για να πληρώσει τα στοιχήματα που έπαιζε αγόραζε Rolex τα οποία είτε παρέδιδε ο ίδιος είτε περνούσαν οι ιδιοκτήτες της στοιχηματικής πλατφόρμας για να τα παραλάβουν από το κοσμηματοπωλείο. «Οταν δεν πληρώνεις φτάνουν οι πρώτες απειλές: “Θα σου σπάσω τα πόδια”» ανέφερε ο άσος της Γιουβέντους, ο οποίος συνεργάστηκε με την ομοσπονδιακή εισαγγελία σχετικά με τον παράνομο στοιχηματισμό και μετά τον συμβιβασμό του για παραβίαση του άρθρου 24 του κώδικα αθλητικής δικαιοσύνης η ποινή του έπεσε από τους 36 στους δώδεκα μήνες, εκ των οποίων τους επτά θα μείνει εκτός γηπέδων ενώ τους υπόλοιπους πέντε παράλληλα με τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις θα παρακολουθεί πρόγραμμα απεξάρτησης από τον τζόγο. «Τα παιδιά μας πρέπει να τιμωρούνται αλλά όχι να εγκαταλειφθούν» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Γκαμπριέλε Γκραβίνα.

Απαλλαγές

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο υπήρξαν δύο μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς, το Koriopolis και η «εγκληματική οργάνωση» η οποία… μετατράπηκε σε «συμμορία», με κατηγορούμενους παράγοντες ΠΑΕ (Αχιλλέας Μπέος, Δημήτρης Μπάκος, Γιώργος Μποροβήλος, Γιάννης Κομπότης) και της ΕΠΟ, προπονητές, ποδοσφαιριστές (Αβραάμ Παπαδόπουλος, Κώστας Μενδρινός) που απαλλάχθηκαν σε δεύτερο βαθμό από τις κατηγορίες.

Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται μεγάλη έρευνα των διωκτικών αρχών για παράνομο στοιχηματισμό και στην υπόθεση εμπλέκονται παράγοντες ομάδων από τη Σούπερ Λίγκα 1 και 2. Ο εποπτεύων εισαγγελέας για θέματα αθλητισμού, αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Οικονόμου έδωσε παραγγελία για την κατά απόλυτη προτεραιότητα ολοκλήρωση των ανοιχτών ποινικών ερευνών που αφορούν υποθέσεις παράνομου στοιχηματισμού σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και αναμένονται οι εξελίξεις.

Σε εκθέσεις της Sportradar αναφέρονται και ονόματα ποδοσφαιριστών κυρίως της ΣΛ2 που είναι ύποπτοι για χειραγώγηση αγώνα. Κανένας από τους αρμόδιους δεν «συγκινείται» και παρότι το ελληνικό ποδόσφαιρο τη δεκαετία 201222 είχε τα περισσότερα στημένα ματς σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν έχουν επιβληθεί τιμωρίες που θα περιορίσουν το φαινόμενο. Η ΕΠΟ προχώρησε και σε «ελάφρυνση» των ποινών για το στήσιμο αγώνων, μόνο και μόνο για να μην υποβιβάζονται ομάδες στην περίπτωση που πιαστούν στη φάκα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter