Στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς το «St Nikolas» – Τι ισχυρίζεται το Ιράν για το ρεσάλτο

Στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς το «St Nikolas» – Τι ισχυρίζεται το Ιράν για το ρεσάλτο
Πηγή φωτογραφίας: marinetraffic.com

Στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν βρίσκεται το ελληνόκτητο «St Nikolas», σημαίας Νήσων Μάρσαλ, της εταιρείας Empire Navigation, που κατελήφθη από ομάδα 5 ενόπλων Φρουρών της Επανάστασης, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επικοινωνία με το πλοίο από τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Για την ασφάλεια και τον επαναπατρισμό του Έλληνα ναυτικού, μέλους του πληρώματος, μεριμνά το υπουργείο Εξωτερικών.  Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Empire Navigation, κύριο μέλημα και ύψιστη προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια του πληρώματος του πλοίου «St Nikolas».

Για το συμβάν επισημαίνει ότι έχει ενημερώσει από την πρώτη στιγμή τις αρμόδιες αρχές και βρίσκεται σε στενή και συνεχή συνεργασία με αυτές καθώς και με τους συγγενείς των μελών του πληρώματος.

Τι ισχυρίζεται το Ιράν

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν ανέφεραν την Παρασκευή ότι το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό κατέλαβε το «St Nikolas» στη Θάλασσα του Ομάν, εν μέσω υψηλών εντάσεων και επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οπως αναφέρουν, η κατάσχεση του πλοίου με το φορτίο πετρελαίου από τη Βασόρα του Ιράκ (με προορισμό την Τουρκία) και με 19 άτομα πλήρωμα, ανάμεσά τους κι ένας Ελληνας δόκιμος πλοίαρχος, έλαβε χώρα κατόπιν εντολής και εγκρίσεως του Οργανισμού Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν ως αντίποινα για την «κλοπή πετρελαίου» από τις ΗΠΑ, σε εκτέλεση σχετικής δικαστικής απόφασης.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, το τάνκερ είχε προηγουμένως κατασχεθεί μαζί με ένα μεγάλο φορτίο ιρανικού αργού πετρελαίου από την κυβέρνηση των ΗΠΑ το 2023 όταν ακόμη ονομαζόταν «Suez Rajan» και το ρεσάλτο από το Ιράν ήταν μια πράξη αντιποίνων.

Κατά τα ιρανικά ΜΜΕ, ήταν το παρελθόν του πλοίου που οδήγησε στην κατάληψή του από περίπου πέντε στελέχη των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας, αφήνοντας κατά μέρος τον ισχυρισμό περί αμερικανόκτητου σκάφους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter