Στο μικροσκόπιο του ΠΑΣΟΚ η «σκοτεινή» σύμπλευση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ντόρας Μπακογιάννη

Στο μικροσκόπιο του ΠΑΣΟΚ η «σκοτεινή» σύμπλευση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ντόρας Μπακογιάννη

Στην πλευρά όσων επιδιώκουν την απόκρυψη της αλήθειας σχετικά με τις υποκλοπές  συνεχίζει  να εγγράφει την κυβέρνηση Μητσοτάκη  η Χαριλάου Τρικούπη, χρησιμοποιώντας την αντίστιξη «φως» – «σκοτάδι». Με αμείωτη σφοδρότητα εξαπολύει πυρά κατά της ΝΔ, κατηγορώντας  το Μαξίμου για την επίμονη τακτική  του να θέτει εμπόδια στην διαλεύκανση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Η «γαλάζια» παρελκυστική τακτική αναδύεται, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ,  από την κυβερνητική  στάση  στις Επιτροπές ( Θεσμών και Διαφάνειας από την μια και Εξεταστική από την άλλη) εκ παραλλήλου με τον …μετεωρισμό  των μη ξεκάθαρων απαντήσεων για τον φάκελο με την παρακολούθηση από την ΕΥΠ του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑλ Νίκου Ανδρουλάκη – η φημολογία για καταστροφή στοιχείων φουντώνει. Μάλιστα, η Χαριλάου Τρικούπη έβαλε στο «κάδρο»  δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη την πρώην υπουργό Ντόρα Μπακογιάννη που συνηγόρησε στη “σιωπή” για το ζήτημα των παρακολουθήσεων με το πρόσχημα της μη άρσης του απορρήτου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακριβώς αυτή την εικόνα της «συσκότισης», σκιαγράφησε, μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίασης της Εξεταστικής Επιτροπής  η   Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ  και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, καταγγέλλοντας την κυβερνητική επιλογή να μην υπάρξει διακομματικό προεδρείο στην Επιτροπή. Κατήγγειλε ότι ενώ υπήρχε, σύμφωνα με τον κανονισμό της βουλής,  δυνατότητα διακομματικού προεδρείου στην Εξεταστική, η κυβέρνηση της ΝΔ , με πολιτική της απόφαση, «ήρθε προσυνεννοημένα, πρότεινε και εξέλεξε ένα μονοκομματικό Προεδρείο», παρά την πρόταση μελών της επιτροπής για διακομματικό.

Η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επεσήμανε ότι  «είναι μια θλιβερή και απεγνωσμένη κίνηση. Η Κυβέρνηση δείχνει τις προθέσεις της να κρατήσει την αλήθεια στο σκοτάδι.  Δεν δίστασε μάλιστα να επιχειρήσει να κρατήσει στο σκοτάδι ακόμα και τα ίδια τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, επεκτείνοντας το απόρρητο ακόμα και για αυτά. Αυτό άλλωστε φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη».

Η αναφορά της Ευαγγελίας Λιακούλη στην πρώην υπουργό δεν έγινε εν πολιτικώ κενώ. Η Χαριλάου Τρικούπη, νωρίτερα το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, με επίσημη ανακοίνωσή της, είχε κατηγορήσει την βουλευτή και πρώην υπουργό  Ντόρα Μπακογιάννη για προσπάθεια επιβολής “ομερτά” στο ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων  σε σύμπνοια με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ την εγκάλεσε και για διασπορά ψευδών ειδήσεων.  Αφορμή για την επίθεση κατά της Ντόρας Μπακογιάννη ήταν ότι η  πρώην υπουργός ανέφερε, σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ, επιχειρηματολογώντας  ουσιαστικά για… κλειστά στόματα, ότι  η μη τήρηση του απορρήτου είναι κακούργημα που τιμωρείται με δέκα χρόνια φυλάκιση.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ την κατακεραύνωσε σημειώνοντας ότι η πρώην υπουργός «με τον πλέον κυνικό τρόπο προσπάθησε να επιβάλλει την ομερτά, που επιδιώκει διακαώς η κυβέρνηση της ΝΔ για να κρατήσει την αλήθεια στο σκοτάδι». Μάλιστα, η Χαριλάου Τρικούπη στην ανακοίνωση διατύπωσε ξανά την θέση που ενστερνίζονται και συνταγματολόγοι σχετικά με τη  δυνατότητα που έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ως προϊστάμενος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, να άρει, με βάση το άρθρο 14 παρ. 4 ν. 3649/2008, το απόρρητο για υπαλλήλους της ΕΥΠ. Και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έκανε ένα ακόμα βήμα, για να επισημάνει στην κυβέρνηση ότι ανοίγεται νέο πεδίο, αυτή τη φορά η εξεταστική επιτροπή,  για να υλοποιηθεί η άρση του απορρήτου και με νόμιμο τρόπο να γίνει η ενημέρωση για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.

Η εξεταστική επιτροπή  έχει εξουσίες δικαστικού χαρακτήρα διερεύνησης και επομένως ενισχύεται περαιτέρω η δυνατότητα άρσης του απορρήτου. Μάλιστα, η Χαριλάου Τρικούπη προς επίρρωσιν αυτής της δυνατότητας χρησιμοποίησε μια διατύπωση του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, από τηλεοπτική συνέντευξη του που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξελίξεων λόγω των αρμοδιοτήτων εισαγγελικού χαρακτήρα που έχει η επιτροπή. Ο πρόεδρος της βουλής, αναφερόμενος στο ότι δεν έχει καταστεί δυνατή ακόμα η ενημέρωση του Νίκου Ανδρουλάκη για την παρακολούθησή του, είχε συμπληρώσει τα εξής: «Μέχρι στιγμής, αυτό δεν έχει πραγματοποιηθεί. Προσέξτε όμως: Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν είναι Εξεταστική. Είναι κοινοβουλευτικός έλεγχος. Και το απόρρητο εκεί πρέπει να τηρείται και τηρήθηκε. Η Εξεταστική έχει άλλο χαρακτήρα, να το πω απλά, είναι ένας πολυπρόσωπος εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος έχει άλλες αρμοδιότητες και άλλες δυνατότητες».

Έτσι, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην ανακοίνωσή του με την καταγγελία κατά της πρώην υπουργού,  αξιοποίησε την διατύπωση Τασούλα, και στο κλείσιμό της ανέφερε τα εξής: «Εξάλλου, δημόσια προχθές ο Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε τις εξουσίες της Εξεταστικής Επιτροπής και έδειξε και την οδό παράκαμψης της ούτως ή άλλως προσχηματικής επίκλησης του απορρήτου».

Ταυτόχρονα, η Χαριλάου Τρικούπη απευθύνει ερωτήματα για την τύχη του φακέλου παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, έχοντας από καιρό ζητήσει να δοθεί στην  Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ή σε αρμοδίους για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών. Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι   ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης δίνει έμφαση στο ζήτημα αυτό. Μάλιστα, αποτέλεσαν πεδίο προβληματισμού δημόσιες  τοποθετήσεις του για το θέμα. Μάλιστα, μια διατύπωσή του σε συνέντευξή του στο Open αναδείχθηκε από τον Τύπο. Ο Χάρης Καστανίδης είχε αναφέρει το εξής:  «Εξαιρετικά πιθανό τμήματα των φακέλων παρακολούθησης από την ΕΥΠ του Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη να έχουν καταστραφεί».

Διαβάστε επίσης:

Κοινοβουλευτική «ομερτά»: Ούτε στα μέλη της Εξεταστικής δεν θα διανέμονται τα πρακτικά

Εξεταστική για υποκλοπές Μητσοτάκη: Πυρ ομαδόν της αντιπολίτευσης – Καταγγέλλει προσπάθεια συγκάλυψης

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter