Ουκρανική κρίση: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας η κόντρα Ρωσίας- Δύσης

Ουκρανική κρίση: Στο Συμβούλιο Ασφαλείας η κόντρα Ρωσίας- Δύσης

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Δευτέρας αναμένεται να συζητηθεί η Ουκρανική κρίση, όσο οι πιθανότητες ρωσικής εισβολής στο Ντονμπάς δείχνουν να αυξάνουν διαρκώς.

‘Οσο η Δύση πάντως καταγγέλλει την αυξανόμενη στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας, κοντά στα σύνορα, τόσο η Μόσχα από τη μεριά της αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι έχει συγκεντρώσει περίπου 100.00 στρατιώτες στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι το θέμα αναμένεται επίσης να τεθεί υπό συζήτηση από τον Μπόρις Τζόνσον και τον Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς σύμφωνα με εκπρόσωπο του Μπόρις Τζόνσον, ο Βρετανός πρωθυπουργός και η υπουργός Εξωτερικών αναμένεται μεταβούν την Τρίτη στην Ουκρανία.

Στη Νέα Υόρκη, αξίζει να τονιστεί ότι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στο Ουκρανικό, καθώς αναμένεται να μιλήσει και ο εκπρόσωπος της Ουκρανίας.

Σε ό,τι αφορά το κλίμα εντός της χώρας, ουκρανική αστυνομία την Κυριακή, συνέλαβε μια ομάδα ανθρώπων που φέρεται να προετοίμαζε μαζικές ταραχές στο Κίεβο και άλλες πόλεις προκειμένου να προκαλέσουν αστάθεια, εν μέσω αύξησης των εντάσεων λόγω της Ρωσίας, όπως υποστηρίζει ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Ακόμη και χωρίς κυρώσεις, μία τέτοια επιχείρηση θα κόστιζε ακριβά στη Ρωσία και το κόστος μάλιστα θα συνεχίσει να αυξάνεται αν τα στρατεύματά της εισβάλουν, σημειώνουν αναλυτές, τα βλέμματα ωστόσο παραμένουν στραμμένα στην τηλεφωνική επικοινωνία του Σεργκέι Λαβρόφ, και του Αμερικανού ομολόγου του, Άντονι Μπλίνκεν, την 1η Φεβρουαρίου, καθώς ο Πούτιν επιμένει πως η χώρα του είναι διατεθειμένη να συζητήσει παρά τις διαφωνίες του τόσο σε κομβικά θέματα ασφαλείας όσο και αναφορικά με το ενδεχόμενο η Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με «ταχείες και σοβαρές συνέπειες» από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, εάν η Μόσχα επιτεθεί στην Ουκρανία, όμως άφησε, επίσης, ανοικτή την οδό της διπλωματίας, υπονοώντας το ενδεχόμενο διαλόγου.

«Εάν η Ρωσία είναι ειλικρινής στο να απευθυνθεί στις ανησυχίες μας για την ασφάλεια μέσω του διαλόγου, οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας θα συνεχίσουν να εμπλέκονται καλή τη πίστει», αναφέρει ο Μπάιντεν σε μια ανακοίνωση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

«Εάν, αντιθέτως, η Ρωσία επιλέξει να εγκαταλείψει τη διπλωματία και να επιτεθεί εναντίον της Ουκρανίας, η Ρωσία θα φέρει την ευθύνη και θα βρεθεί αντιμέτωπη με ταχείες και σοβαρές συνέπειες».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter