Στο Συμβούλιο της Ευρώπης οι αποκαλύψεις του Documento για την εξαγωγή του Predator στη Μαδαγασκάρη

Στο Συμβούλιο της Ευρώπης οι αποκαλύψεις του Documento για την εξαγωγή του Predator στη Μαδαγασκάρη

Στο Συμβούλιο της Ευρώπης έφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίνα Κασιμάτη το έγγραφο του Υπουργείου Εξωτερικών που δημοσίευσε σήμερα το Documento, από το οποίο φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης γνώριζε για την εξαγωγή του predator στη Μαδαγασκάρη. Πρόκειται για έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών με ημερομηνία 23 Ιουλίου του 2019, σύμφωνα με το οποίο η αλληλογραφίααπό τις διευθύνσεις Α,Β,Γ, Δ και Ε του υπουργείου Εξωτερικών διαβιβαζόταν και στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου. Κάτι που σημαίνει ότι τα έγγραφα της Β6 Διεύθυνσης του ΥΠΕΞ που είχαν σχέση με την εξαγωγή του Predator στη Μαγαδασκάρη ήταν σε γνώση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, πραγματοποιήθηκε ακρόαση αρμοδίων καθώς και θυμάτων παράνομων κρατικών παρακολουθήσεων στο πλαίσιο της συζήτησης της υπό σύνταξης σχετικής Έκθεσης της Κ.Σ. του Συμβουλίου της Ευρώπης με τίτλο «Pegasus και παρόμοια λογισμικά κατασκοπείας και μυστικών κρατικών παρακολούθησεων».

Στην συνεδρίαση συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Εισηγητής της Έκθεσης, Ολλανδός Βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος κ. Πίτερ Όμτζιγκτ, η Ισπανίδα Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά τη χρήση του Pegasus και παρόμοιων λογισμικών παρακολούθησης κ. Ντιάνα Ρίμπα, ο δημοσιογράφος κ. Θανάση Κουκάκης, καθώς και ο Πολωνός Βουλευτής κ. Κριστόφ Μπρέιζα, επίσης θύμα παράνομης κρατικής παρακολούθησης από την κυβέρνηση Βίκτορ Όρμπαν, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του και τον δικηγόρο του.

Κατά τη συνεδρίαση η  Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μέλος της Π.Γ. του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Συμβούλιο της Ευρώπης κ. Νίνα Κασιμάτη ζήτησε τον λόγο για να γνωστοποιήσει στην Επιτροπή το έγγραφο-βόμβα που δημοσίευσε το documentonews.gr.

Κασιμάτη: Ενιαίο κέντρο παρακολουθήσεων στην Ελλάδα

Η Νίνα Κασιμάτη τόνισε πως αυτή η πληροφορία, ότι δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ενημερωθεί αρμοδίως για την έγκριση εξαγωγής του Predator στη Μαδαγασκάρη, και δεδομένου ότι έχει πάρει ο ίδιος στο χαρτοφυλάκιό του την αρμοδιότητα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ως πολιτικός επικεφαλής, αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας το ενιαίο κέντρο παρακολουθήσεων στην Ελλάδα.

Ωστόσο, η Ελληνίδα Βουλευτής της Αριστεράς επεσήμανε στους συναδέλφους της ότι το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τις κυβερνήσεις Μητσοτάκη, υπονομεύοντας την πολιτική ζωή του τόπου, αλλά σε καμία περίπτωση αυτό το «καθεστώς» δεν αντιπροσωπεύει την ποιότητα του ελληνικού λαού και της Δημοκρατίας στη χώρα μετά τη Χούντα.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε σε έντονο κλίμα στον απόηχο όσων ειπώθηκαν για Ελλάδα, Πολωνία και Ισπανία, με την Ισπανίδα αντιπρόεδρο της PEGA να αναφέρεται σε μείζον σκάνδαλο που αφορά και σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Ο Θανάσης Κουκάκης τόνισε από την πλευρά του πως κατά τα τεκμήρια που έχει αναδείξει η δημοσιογραφική έρευνα η κυβέρνηση χρησιμοποιούσε επί σειρά μηνών το Predator, το οποίο λειτουργούσε από επίλεκτη ομάδα αστυνομικών που είχαν πάρει μετάταξη στην ΕΥΠ.

Ο ίδιος στάθηκε και στις αποκαλύψεις που έγιναν από τους New York Times και το inside story και από τις οποίες προκύπτει πως η Ελληνική κυβέρνησή έδωσε στην εταιρεία Intrellexa άδειες εξαγωγής του Predatorεκτός Ελλάδας , σε χώρες όπως η Μαγαδασκάρη και το Σουδάν.

«Η Ελλάδα, μια χώρα της ΕΕ,  έγινε η χώρα εξάπλωσης του spyware», είπε ο Κουκάκης.

Το νομοσχέδιο συγκαλύπτει τις ευθύνες της κυβέρνησης

Ο δημοσιογράφος,  απάντησε και σε ερώτηση που του έγινε από τον Έλληνα βουλευτή Ευριπίδη Στυλιανίδη για το νέο νόμο που πέρασε η Κυβέρνηση για το απόρρητο των επικοινωνιών, αλλά και για το εάν έχει εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

«Πιστεύω ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη θα προσωποποιήσει τις ποινικές ευθύνες για τις παράνομες παρακολουθήσεις», απάντησε ο Κουκάκης, ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευσή του για το νόμο της ελληνικής κυβέρνησης. Όπως δήλωσε στην επιτροπή, το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από το κυβερνών κόμμα στο ελληνικό κοινοβούλιο, εν μέσω αντιδράσεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, συγκαλύπτει τις ευθύνες της κυβέρνησης.

«Ο νέος νόμος προβλέπει ότι οι εισαγγελείς που διατάσσουν παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν υποχρεούνται να αιτιολογήσουν την απόφασή τους. Έτσι, κανείς δεν θα μπορεί να γνωρίζει σε τι βασίστηκε η απόφασή του εισαγγελικού λειτουργού. Αλλά ο ίδιος νόμος είναι εξαιρετικά άδικος για όσους παρακολουθήθηκαν από την εθνική υπηρεσία πληροφοριών για λόγους εθνικής ασφάλειας. Ορίζει ότι αυτοί οι στόχοι θα μπορούν να μάθουν για την παρακολούθησή τους μόνο τρία χρόνια μετά τη λήξη της και μόνο εάν οι εισαγγελείς που διέταξαν την παρακολούθηση δώσουν τελικά την έγκρισή τους», είπε ο Κουκάκης.

Ο Omtzigt άδειασε την ελληνική κυβέρνηση

Λαμβάνοντας το λόγο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Καιρίδης υποστήριξε πως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η ενημέρωση των στόχων παρακολούθησης γίνεται μετά την παρέλευση πενταετίας.

Ο ίδιος μάλιστα προσπάθησε να συνδέσει το Predator με ιδιώτες, για να λάβει την ηχηρή απάντηση του Ολλανδού Pieter Omtzigt, ότι κατά τη δική του άποψη πίσω από το Predator δεν βρίσκονται μη κυβερνητικοί φορείς, αλλά η ίδια η ελληνική κυβέρνηση.

Στα «χέρια» του Ολλανδού βουλευτή το έγγραφο του Documento

Τέλος, καθώς στη συγκεκριμένη διαδικασία της ακρόασης δεν προβλέπεται κατάθεση εγγράφων, μετά το πέρας των εργασιών ο κ. Όμτζιγκτ ζήτησε το έγγραφο του documentonews.gr, από τη Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κασιμάτη, για να το λάβει υπόψιν του στη σύνταξη της Έκθεσης για τις παράνομες κρατικές παρακολουθήσεις στην Ευρώπη με λογισμικά κατασκοπείας, με τη Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να του απαντά ότι θα του το αποστείλει αρμοδίως και μεταφρασμένο μαζί με το πρωτότυπο αφού είναι αδιαβάθμητο.

Διαβάστε επίσης:

Σκάνδαλο υποκλοπών: Ήξερε για την εξαγωγή του Predator στη Μαδαγασκάρη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Επί δύο χρόνια παρακολουθείτο από την ΕΥΠ ο «στόχος 5046c Κωστής Χατζηδάκης»

Ιδού οι αποδείξεις που ζητάτε, κ. Μητσοτάκη

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβεβαιώνει τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές, αλλά δεν απολογείται για τις συκοφαντίες κατά Documento

Βαξεβάνης: «Θα αποκαλούνται με κωδικούς ΕΥΠ στη ΝΔ – “Γεια σου 5046, τι χαμπάρια 7048;”» (Audio)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter