Στόλτενμπεργκ: Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν εξετάζεται όσο συνεχίζεται ο πόλεμος

Στόλτενμπεργκ: Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν εξετάζεται όσο συνεχίζεται ο πόλεμος

«Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουν ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ όσο βρίσκεται εν μέσω πολέμου δεν είναι στην ατζέντα μας» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στο πλαίσιο της εκδήλωση Brussels Forum που διοργάνωσε το German Marshall Fund, μία από τις κορυφαίες δεξαμενές σκέψης στις Βρυξέλλες.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν ο πόλεμος διευκόλυνε την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Στόλτενμπεργκ είπε, «ναι και όχι. Νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι στην ατζέντα μας να γίνει η Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ όταν βρίσκεται στη μέση του πολέμου. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Αφορά περισσότερο το τι θα συμβεί όταν τελειώσει ο πόλεμος».

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι ο πόλεμος έφερε τη χώρα αυτή πιο κοντά στο ΝΑΤΟ λόγω της υποστήριξης που παρέχεται στην Ουκρανία.

«Όταν ξεκινάμε την εκπαίδευση πιλότων, όταν χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, όταν πρόκειται για τον τρόπο λειτουργίας διαφόρων συστημάτων του ΝΑΤΟ, φυσικά και έρχονται πιο κοντά. Ελπίζω λοιπόν ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους θα συμφωνήσουμε σε ένα πολυετές πρόγραμμα για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να μεταβεί από τα δόγματα, τον εξοπλισμό και τα πρότυπα της σοβιετικής εποχής στο ΝΑΤΟ» σημείωσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Αναφέροντας στη συνέχεια ότι η κατάσταση στο έδαφος έχει γίνει ένας «πόλεμος φθοράς», ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «οι πόλεμοι φθοράς μετατρέπονται σε πολέμους υλικοτεχνικής υποστήριξης». Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι η βιώσιμη και αποτελεσματική λειτουργία όλων των συστημάτων δεν πρέπει να υποτιμάται εστιάζοντας υπερβολικά στα ερωτήματα «πρέπει να δώσουμε F-16 ή τανκς;».

Πηγή: AFP, Reuters

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter