Σχέσεις Ντογιάκου – Καραμανλή: Αλλού θα ήταν σύγκρουση συμφερόντων, εδώ δεν τρέχει τίποτα

Σχέσεις Ντογιάκου – Καραμανλή: Αλλού θα ήταν σύγκρουση συμφερόντων, εδώ δεν τρέχει τίποτα

Μπορεί ο Ισίδωρος Ντογιάκος να είναι αμερόληπτος στην έρευνά του για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη; Το ερώτημα είναι βέβαια ρητορικό, υπό την έννοια ότι ουδείς μπορεί να απαντήσει, πριν δει την εξέλιξη της διαδικασίας. Όμως τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν είναι ενθαρρυντικά. Ο λόγος; Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας, σχετίζεται και με την κυβέρνηση η οποία τον διόρισε στη θέση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, όσο όμως και προσωπικά με τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, τις παραλείψεις του οποίου οφείλει να διερευνήσει σε βάθος η Δικαιοσύνη. Σε άλλη χώρα κάτι τέτοιο θα θεωρείτο σύγκρουση συμφερόντων και θα ήταν ανεπίτρεπτο. Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Η σύγκρουση συμφερόντων

Οικογένεια Ντογιάκου και Κώστα Αχ. Καραμανλή γνωρίζονται καλά. Ο υιός Ντογιάκος, είναι δικηγόρος. Πρόκειται για τον Ευάγγελο Ντογιάκο οποίος το 2019 τοποθετήθηκε στο γραφείο του υπουργού Μεταφορών. Ο Ευάγγελος Ντογιάκος είχε προσληφθεί ως μετακλητός στο γραφείο του κυρίου Καραμανλή, ενώ πρόσφατα το όνομά του είδε ξανά το φως της δημοσιότητας, με αφορμή την απόφαση του Αρείου Πάγου για τα funds. Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ, ο Ευάγγελος Ντιγιάκος εκπροσωπεί ως δικηγόρος ένα από τα funds και μάλιστα ίδιος υπογράφει και κατασχετήρια. Πρόκειται για ένα τεράστιο θέμα ηθικής φύσεως, ενώ εγείρονται ερωτηματικά σχετικά με την απόφαση της Δικαιοσύνης να κρίνει υπέρ των funds και των πλειστηριασμών, την ώρα που ο γιος του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου παρέχει δικηγορικές υπηρεσίες σε servicers που διαχειρίζονται «κόκκινα δάνεια».

Οι σχέσεις της οικογένειας Ντογιάκου με την οικογένεια Καραμανλή, δεν περιορίζονται όμως σε αυτό. Όπως είναι γνωστό, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η σύζυγός του Νατάσα Παζαΐτη, έχει παντρέψει τη κόρη του ανώτατου εισαγγελέα. Ο κύριος Καραμανλής, είναι δηλαδή κουμπάρος της επίσης δικηγόρου, κόρης του Ισίδωρου Ντογιάκου, Έυας, με τον δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου.  Με άλλα λόγια, ο μεν γιος του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έχει τουλάχιστον επαγγελματική σχέση με τον πρώην υπουργό Μεταφορών – εκείνον που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για το πολύνεκρό δυστύχημα στα Τέμπη, αλλά θα είναι κανονικά υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές, η κόρη του, έχει οικογενειακές σχέσεις με τον θείο του παραιτηθέντος υπουργού και πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, αυτό θα ονομαζόταν σύγκρουση συμφερόντων και ο ανώτατος εισαγγελέας θα απείχε από την έρευνα. Στην Ελλάδα αντιθέτως, δεν φαίνεται να υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα. Της κυβέρνησης είναι το καρπούζι, της κυβέρνησης και το μαχαίρι. Έτσι, ο κύριος Ντογιάκος, εκτός των οικογενειακών του σχέσεων με τον πολιτικά υπεύθυνο για την τραγωδία στα Τέμπη, δέχεται άμεσα και εντολές από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Το γεγονός αυτό δεν αναδεικνύεται βέβαια πρώτη φορά από το documentonews.gr.

Πυρά και από τον νομικό κόσμο

Εξάλλου, μόλις χθες Δευτέρα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου Γιώργος Μπέσκος, ζήτησε την παραίτηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν είναι δυνατόν να διερευνηθεί από τον ίδιο η υπόθεση του τραγικού δυστυχήματος, λόγω των πολιτικών του σχέσεων με την οικογένεια Καραμανλή.

«Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου οφείλει να κάνει το αυτονόητο, όπως έκανε και ο υπουργός Υποδομών στον οποίο υπηρετούσε ως μετακλητός σύμβουλος ο γιος του. Όταν διατάσσει εισαγγελική παραγγελία για διερεύνηση ποινικών ευθυνών, όσο ψηλά και αν είναι, όπως ανέφερε για την τραγωδία που ζούμε, που υπάρχει ενδεχόμενο πέρα από πολιτικών και ποινικών ευθυνών σε στελέχη πολιτικά ή μη του υπουργείου Υποδομών, η σχέση που είχε το συγγενικό του πρόσωπο με τον εν λόγω υπουργό (σχέση μετακλητού του) δίνει λαβές για σχόλια και κρίσεις που δεν συνάδουν με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και ενδεχομένως να δημιουργούν στους πολίτες αμφιβολίες σχετικά με την πορεία της ποινικής διερεύνησης στην οποία έχει εκ της θέσεώς του και την ανώτατη εποπτεία» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο κύριος Μπέσκος.

«Ως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου, αλλά και ως δικηγόρος, θεωρώ πως δεν πρέπει να υπάρχει καμιά υπόνοια σε αυτή την έρευνα και οφείλει να κάνει το αυτονόητο. Άλλωστε όταν υπηρετείς αυτόν τον ανώτατο θεσμό, οφείλεις να διαφυλάττεις το κύρος και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και να μην υπάρχει η παραμικρή εμπλοκή και σχέση με πολιτικά πρόσωπα του ίδιου του εισαγγελέα ή πρώτου βαθμού συγγενικών του προσώπων. Και εδώ δυστυχώς υπήρχε… Η πράξη σας αυτή θα αποτελέσει μια αρχή και ένα παράδειγμα για να αλλάξει η αντίληψη των νέων ανθρώπων για “κακιά χώρα”. Άλλωστε η Δικαιοσύνη είναι ο βασικότερος πυλώνας του δημοκρατικού πολιτεύματος και το καταφύγιο για κάθε δοκιμαζόμενο πολίτη, ειδικά σε αυτή την τραγωδία», κατέληγε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter