Βία ανηλίκων: Αντίδραση, εκ των υστέρων, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά το «τσουνάμι» περιστατικών

Βία ανηλίκων: Αντίδραση, εκ των υστέρων, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά το «τσουνάμι» περιστατικών

Με χαρακτηριστική καθυστέρηση, μπροστά στο τσουνάμι των αδικημάτων και της έξαρσης των περιστατικών βίας μεταξύ ανηλίκων αποφάσισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να λάβει μέτρα για την καταπολέμησή της.

Με τεράστια καθυστέρηση και αφού η αδιαφορία και η απραξία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη οδήγησαν στο να γίνουμε μάρτυρες ανάλγητων περιστατικών βίας μεταξύ ανηλίκων, η κυβέρνηση αποφάσισε να δηλώσει παρούσα. Όλα αυτά, ενώ ανήλικοι μαχαιρώνονται μέσα και έξω από τα σχολεία, μικρά κορίτσια καταγγέλλουν βιασμούς στα προαύλια, ανήλικες ξυλοκοπούν συμμαθήτριές τους και μαθητές όλων των βαθμίδων βιντεοσκοπούν τις αποτρόπαιες πράξεις βίας για να τις μοιραστούν λίγο αργότερα με τους φίλους τους.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, για την αντιμετώπιση της βίας και της παραβατικότητας των ανηλίκων κατά την οποία αποφασίστηκαν μία σειρά από μέτρα:

  • καταγραφή, με επικαιροποιημένα στοιχεία, των σημείων στα οποία η βία των ανηλίκων εκδηλώνεται πιο έντονα.
  • εισήγηση για εντονότερη και πιο εμφανή αστυνόμευση -στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και αναπροσανατολισμού των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ.- η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει προληπτικά και αποτρεπτικά.
  • εντατικοποίηση επαφών, αρχής γενομένης από αρχές Νοεμβρίου, με κατά περιοχές Αστυνομικά Τμήματα, με σαφή εστίαση και στόχευση στην Αττική, με στόχο την αποτύπωση του προβλήματος σε πραγματική διάσταση, με παράλληλη ενημέρωση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, παρουσία ειδικών επιστημόνων.

«Η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι από τα κρισιμότερα και πιο δύσκολα ζητήματα παραβατικής συμπεριφοράς που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ακριβώς γιατί έχει να κάνει με παιδιά. Με εντονότερη και πιο συστηματική αστυνόμευση επιχειρούμε να περιορίσουμε αρχικά το εύρος των επιθέσεων. Οφείλουμε να εντατικοποιήσουμε την παρουσία μας και φυσικά να συνεχίσουμε, με αυξανόμενους ρυθμούς επιτυχίας, σε ό,τι αφορά την εξιχνίαση. Η παρουσία μας να είναι συστηματική παντού, η επικοινωνία σε κάθε γειτονιά και Δήμο, με τα σχολεία, τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, τις οικογένειες, την τοπική κοινωνία να είναι συστηματική. Ξεκινάμε μια τέτοιου είδους προσπάθεια. Η Ελληνική Κυβέρνηση θα ασχοληθεί συνολικά με το ζήτημα αυτό, το οποίο έχει ευρεία κοινωνική διάσταση», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

«Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, αλλά πανευρωπαϊκό. Οφείλουμε έγκαιρα, με ό,τι εργαλείο έχει η συντεταγμένη Πολιτεία, σε όλους τους χώρους που κινούνται οι νέοι άνθρωποι και θα έλεγα ολιστικά -όχι μόνο αστυνομικά, αλλά κοινωνικά, εκπαιδευτικά, επιστημονικά, με ψυχολόγους- να δούμε όσο πιο βαθιά γίνεται, στη ρίζα του, το φαινόμενο αυτό και να το αντιμετωπίσουμε. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι τρεις άξονες που θέσαμε, ώστε να αντιμετωπιστεί σε κάθε διάστασή της η βία και η παραβατικότητα των ανηλίκων», σημείωσε ο υπουργός.

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter