Συμφωνία NASA – Roscosmos για κοινές πτήσεις στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Συμφωνία NASA – Roscosmos για κοινές πτήσεις στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Το διάστημα φαίνεται πως αμβλύνει τις εντάσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας, καθώς την Παρασκευή ανακοινώθηκε πως η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos και η αμερικανική ΝASA υπέγραψαν μακροπρόθεσμη συμφωνία για κοινές πτήσεις προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Έτσι, οι Ρώσοι κοσμοναύτες θα μπορούν να πετούν με αμερικανικά διαστημόπλοια και οι Αμερικανοί αστροναύτες θα μπορούν να ταξιδεύουν με τα ρωσικά Soyuz.

NASA και Roscosmos, συνεργάζονται εδώ και δύο δεκαετίες στον διεθνή διαστημικό σταθμό. Και οι δύο, εδώ και χρόνια επιδιώκουν να ανανεώσουν τις πτήσεις ρουτίνας με πληρώματα ως μέρος μιας μακροχρόνιας συνεργασίας μεταξύ τους, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι ένας από τους τελευταίους κρίκους συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε, οι πρώτες πτήσεις θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τη NASA, ο Αμερικανός αστροναύτης Φρανκ Ρούμπιο θα πραγματοποιεί πτήση προς τον διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS) από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν μαζί με δύο Ρώσους κοσμοναύτες, τον Σεργκέι Προκόπιεφ και τον Ντμίτρι Πετέλιν.

Όπως αναφέρει η ρωσική Roscosmos, η συμφωνία, μεταξύ των δύο υπηρεσιών είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών και θα προωθήσει την ανάπτυξη της συνεργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος ISS, προσθέτοντας ότι θα διευκολύνει την «εξερεύνηση του διαστήματος για ειρηνικούς σκοπούς».

Σύμφωνα με την ΝΑSA, η παρουσία τουλάχιστον ενός Ρώσου και ενός Αμερικανού στο διαστημικό σταθμό είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της λειτουργίας του εργαστηρίου. «Οι πτήσεις με ολοκληρωμένα πληρώματα διασφαλίζουν ότι υπάρχουν κατάλληλα εκπαιδευμένα μέλη πληρώματος στον σταθμό για την απαραίτητη συντήρηση και τους διαστημικούς περιπάτους» ανέφερε σήμερα η NASA.

Σημειώνεται ότι μετά την απόσυρση του διαστημικό λεωφορείο λεωφορείου το 2011, οι ΗΠΑ βασίστηκαν στο ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ για την αποστολή Αμερικανών αστροναυτών στον διαστημικό σταθμό μέχρι το 2020, όταν η κάψουλα Crew Dragon της SpaceX αναβίωσε την ικανότητα της NASA για επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις και ξεκίνησε πτήσεις ρουτίνας στον ISS από τη Φλόριντα.

Πηγή: Reuters

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter