Συνέλαβαν δικηγόρο για υπόθεση απάτης με ακίνητα στο Ελληνικό

Συνέλαβαν δικηγόρο για υπόθεση απάτης με ακίνητα στο Ελληνικό

Έναν δικηγόρο συνέλαβε η ΕΛ.ΑΣ ως εμπλεκόμενο σε υπόθεση απάτης με ακίνητα στο Ελληνικό. Πρόκειται για 52χρονο δικηγόρο από τη Ρόδο ο οποίος εμπλέκεται σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε απάτες και πλαστογραφίες και συγκεκριμένα σε κακουργηματική απάτη σε βάρος εταιρείας, με το πρόσχημα αγοραπωλησίας ακινήτου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας στο Ελληνικό Αττικής.

Πιο αναλυτικά, στελέχη της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής στην Αθήνα, πέρασαν χειροπέδες σε 52χρονο δικηγόρο από την Ρόδο.

Όπως μεταδίδει η dimokratiki.gr, σύμφωνα με τη δικογραφία οκτώ άτομα  κατηγορούνται για τα αδικήματα της απάτης, της πλαστογραφίας μετά χρήσεως και της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, κατά συναυτουργία, τελεσμένη και σε απόπειρα, από τις οποίες το επιδιωκόμενο περιουσιακό όφελος υπερβαίνει το ποσό των 120.000€, κατ΄ εξακολούθηση, της εγκληματικής οργάνωσης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της παράνομης επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Το χρονικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, οι κατηγορούμενοι τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2023 είχαν ενωθεί μεταξύ τους και συστήσει εγκληματική οργάνωση με επιχειρησιακή δομή και διαρκή δράση, με σκοπό την τέλεση των κακουργηματικών πράξεων της απάτης και της πλαστογραφίας.

Πιο αναλυτικά, ο πρώτος ως αρχηγικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, ενεργώντας από κοινού με τους συνεργούς του, οι οποίοι – κατ΄εντολή του- συστηνόμενοι ψευδώς αφενός ως πληρεξούσιοι ή μεσολαβητές των ιδιοκτητών οικοπέδων – ακινήτων, αφετέρου με τη χρήση πλαστών δελτίων ταυτότητας ως ιδιοκτήτες των οικοπέδων – ακινήτων, εν αγνοία των πραγματικών ιδιοκτητών, έπειθαν τους παθόντες να προβούν στη συγκέντρωση δικαιολογητικών για τη σύνταξη συμβολαίου αγοραπωλησίας ενώπιον συμβολαιογράφου, με σκοπό την «εικονική μεταβίβαση» ακινήτων, απαιτώντας προκαταβολή συμφωνίας, προσύμφωνο και τελικό συμβόλαιο – προβαίνοντας ακόμα και σε αλλαγές προσωπικών κωδικών, δια των αρμοδίων υπηρεσιών, παραβιάζοντας δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και υφαρπάζοντας απαιτούμενα έγγραφα-πιστοποιητικά – με αντίστοιχες τμηματικές καταβολές του τιμήματος, είτε σε μετρητά, είτε σε επιταγές, είτε με μεταφορά σε τραπεζικούς λογαριασμούς τους, χρησιμοποιώντας το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αποκομίζοντας με τον τρόπο αυτό παράνομο περιουσιακό όφελος.

Με τον τρόπο αυτό το διάστημα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2023 εξαπάτησαν εταιρία, η οποία δραστηριοποιείται στην αγορά και εκμετάλλευση ακινήτων και η οποία εκδήλωσε επιθυμία για αγορά 3 όμορων οικοπέδων στο Ελληνικό Αττικής.

Η συγκεκριμένη εταιρεία, προχώρησε σε προκαταβολή ποσού ύψους 650.000 ευρώ, ωστόσο, η απάτη έγινε αντιληπτή όταν κατά τη διάρκεια τοπογράφησης εντοπίσθηκε ο πραγματικός ιδιοκτήτης του ακινήτου, όπως επίσης και ότι δύο από τα τρία οικόπεδα είχαν ήδη πωληθεί προ λίγων ημερών. Από τις σωματικές έρευνες και τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων μελών της οργάνωσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • πλαστό δελτίο ταυτότητας που χρησιμοποιήθηκε στην υπογραφή του προσυμφώνου,
  • 43.500 ευρώ,
  • πλήθος στρογγυλών σφραγίδων διαφόρων διοικητικών αρχών και
  • 5 κινητά τηλέφωνα.

Σημειώνεται ότι, τα μέλη της οργάνωσης είχαν ήδη προβεί σε εξαργύρωση επιταγών ύψους 425.000 ευρώ, ενώ η συνολική οικονομική ζημιά εφόσον συνέχιζαν τη συγκεκριμένη απάτη, ανέρχεται σε 5.650.000 ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στην εμπορική αξία του υπό πώληση οικοπέδου.

Μάλιστα, η σύλληψη των μελών της οργάνωσης κατά τη διάρκεια συνάντησής τους για μελλοντική αγοραπωλησία του ήδη προπωλημένου οικοπέδου σε νέο υποψήφιο αγοραστή, καταδεικνύει την εκ μέρους τους πρόθεση συνέχισης της εγκληματικής τους δράσης για την εξαπάτηση ακόμη περισσότερων φυσικών ή νομικών προσώπων, με σκοπό τη μεγιστοποίηση του παράνομου κέρδους τους.

Αναλυτικότερα, την 6η Δεκεμβρίου 2023 ο νόμιμος εκπρόσωπος εταιρείας, δραστηριοποιούμενη στην αγορά και εκμετάλλευση ακινήτων, τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα και ενεχείρισε στους αστυνομικούς έγκλησή της προς τους ανωτέρω που ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τον Οκτώβριο του 2023, δια ανώνυμης εταιρείας που εδρεύει στην Γλυφάδα, εκπροσωπούμενη από έναν ημεδαπό και με αντικείμενο δραστηριότητας εύρεση – υπόδειξη κατάλληλων προς αξιοποίηση ακινήτων, εκδήλωσε ενδιαφέρον για αγορά τριών όμορων οικοπέδων, που βρίσκονται στο Ελληνικό συνολικής επιφάνειας 3.522 τ.μ., ένεκα της υποδειχθείσας ως εξαιρετικής ευκαιρίας.

Η εγκαλούσα εταιρεία έδωσε την από 25 Οκτωβρίου 2023 ανέκκλητη μεσιτική εντολή με σκοπό την διευθέτηση-ολοκλήρωση της προαναφερόμενης αγοραπωλησίας σε μεσιτική εταιρεία στη Βούλα Αττικής, εκπροσωπούμενη από μια ημεδαπή, με συμφωνηθείσα μεσιτική αμοιβή ποσού ύψους 300.000 €. Μετά από σχετική έρευνα από πλευράς της εγκαλούσης αγοράστριας εταιρείας σχετικά με το προς πώληση ακίνητο (τίτλο κτήσης, βεβαίωση μηχανικού, ταυτοποιητικά έγγραφα ιδιοκτητών), πεισθείσα για το επί πώληση ακίνητο, σε συμφέρουσα τιμή, περί τα τέλη Νοεμβρίου του 2023 συμφωνήθηκε να προχωρήσει η διαδικασία αγοραπωλησίας των επίδικων οικοπέδων. Περαιτέρω, απαιτήθηκε προκαταβολή ποσού ύψους 650.000 ευρώ για τη σύνταξη προσυμφώνου, ως και η σύνταξη του συμβολαίου αγοραπωλησίας, τα οποία ανατέθηκαν σε συμβολαιογράφο κατ΄ επιλογή του αγοραστή.

Την 21η Νοεμβρίου 2023 υπήρξε συνάντηση στην έδρα της εταιρείας για την υπογραφή προσυμφώνου αγοραπωλησίας ακινήτων και την καταβολή προκαταβολής – αρραβώνα ποσού ύψους 650.000€ παρουσία ενός ημεδαπού με την ιδιότητα του πωλητή κι ενός δικηγόρου για λογαριασμό της αγοράστριας εταιρείας και του Ροδίτη δικηγόρου για λογαριασμό του πωλητή.

Για τη σύνταξη του εν λόγω προσυμφώνου, ο φερόμενος ως πωλητής επέδειξε πλαστή ταυτότητα ενώ κατά τη σύνταξη του προσυμφώνου, δήλωσε ως διεύθυνση κατοικίας άλλη και στο κτηματολογικό γραφείο άλλη.

Υπήρξε εξάλλου το από 21 Νοεμβρίου 2023 πληρεξούσιο συμβολαιογράφου σύμφωνα με το οποίο το άτομο με την πλαστή ταυτότητα κατέστησε τον δικηγόρο της Ρόδου, ειδικό πληρεξούσιο ώστε μεταξύ άλλων να προβαίνει σε εισπράξεις, μεταβιβάσεις, πληρωμές, το οποίο όμως ακυρώθηκε την 22α Νοεμβρίου 2023 με πράξη ανάκλησης πληρεξουσίου.

Υπήρξε επιπλέον η από 23 Νοεμβρίου 2023 υπεύθυνη δήλωση του ατόμου με την πλαστή ταυτότητα και φερόμενου ως πωλητή προς τον δικηγόρο της Ρόδου για την είσπραξη τριών τραπεζικών επιταγών και η από 30 Νοεμβρίου 2023 υπεύθυνη δήλωσή του όπου δηλώνει ότι παρέλαβε από τον δικηγόρο της Ρόδου το ποσό των 335.000€, επί των οποίων έχει βεβαιωθεί το γνήσιο υπογραφής του σε ΚΕΠ του Δήμου Αθηναίων.

Στις 30 Νοεμβρίου 2023, μηχανικός μετέβη στο επί πώληση ακίνητο για τοπογράφηση, όπου συνάντησε έναν άγνωστο άνδρα συνοδευόμενο με έτερα πρόσωπα, διαπιστώνοντας ότι η εταιρεία εξαπατήθηκε, καθώς ο ανωτέρω άγνωστος άνδρας ήταν ο πραγματικός ιδιοκτήτης του επίδικου ακινήτου, ο οποίος δεν πωλεί το επίδικο ακίνητο (το ένα οικόπεδο που παραμένει στην κυριότητά του), δεδομένου ότι ήδη έχει πωλήσει από 18 Νοεμβρίου 2023 τα δύο, εκ των τριών όμορων οικοπέδων σε ΙΚΕ, ενώ ουδέποτε προέβη στις περιγραφόμενες συναντήσεις και πράξεις.

Η Υποδιεύθυνση Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων ενημερώθηκε από τον δικηγόρο της Ρόδου αναφορικά με προγραμματισμένη συνάντηση περί ώρα 11:00’ της 16ης Δεκεμβρίου 2023, εντός καφετέριας πολυκαταστήματος στην Πλατεία Συντάγματος με τους εμφανιζόμενο ως πωλητή και ένα ακόμη άτομο για μελλοντική αγοραπωλησία του ίδιου ακινήτου, με μεσίτη, τον οποίο ο δικηγόρος της Ρόδου πρότεινε και εκπροσωπούσε τον νέο υποψήφιο αγοραστή. Μετά από υπόδειξη αυτού του ατόμου, η συνάντηση έγινε στις  10:45 το πρωί στις 16 Δεκεμβρίου 2023 σε στοά από την πλευρά της οδού Βουκουρεστίου στο Σύνταγμα, όπου και αστυνομικοί επιτηρούσαν διακριτικά τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του καταστήματος, κατόπιν προηγηθείσας ενημέρωσης από τον δικηγόρο της Ρόδου.

Ακολούθως, οι αστυνομικοί επενέβησαν, έκαναν έλεγχο στοιχείων ταυτότητας και τους προσήγαγαν. Όπως προέκυψε, το άτομο αυτό ήταν ο δεύτερος κατηγορούμενος, ενώ ο εμφανιζόμενος ως πωλητής ο τρίτος κατηγορούμενος.

Στην κατοχή του δικηγόρου της Ρόδου βρέθηκε το χρηματικό ποσό των 340€ κι ένα κινητό τηλέφωνο. Εξεταζόμενος ο δικηγόρος της Ρόδου αρχικά ενόρκως περιέγραψε τη συμμετοχή των τριών οι οποίοι λειτουργούσαν καθ΄υπόδειξη του πρώτου κατηγορούμενου και προσωρινά κρατούμενου ενώ κατέθεσε λεπτομερώς – προσκομίζοντας σχετικά έγγραφα – τις εισπράξεις των επιταγών από τον ίδιο, καθώς και τις μεταφορές των χρημάτων που πραγματοποίησε σε πέντε τραπεζικούς λογαριασμούς της μητέρας και του αδελφού του πρώτου κατηγορούμενου, ήτοι του έκτου και έβδομου των κατηγορούμενων, συνεπεία των οποίων συνελήφθη, καθώς και τα χρηματικά ποσά που παρέλαβαν οι λοιποί εμπλεκόμενοι και την εμπλοκή της όγδοης κατηγορουμένης.

Η Υποδιεύθυνση Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων ζήτησε στην υπόθεση την συνδρομή του Α.Τ. Καρπάθου και της Υ.Α. Ρόδου για τη διενέργεια κατ΄ οίκον έρευνας στην οικία του δεύτερου κατηγορούμενου και του Ροδίτη δικηγόρου κατηγορουμένων στις Μενετές Καρπάθου και στη Ρόδο.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα  ενώ σε εξέλιξη είναι η αστυνομική έρευνα για την εξακρίβωση εμπλοκής τους και σε άλλες περιπτώσεις απάτης. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter