ΣΥΡΙΖΑ για 9η Μαΐου: Ημέρα αντιφασιστικής δράσης και φόρος τιμής στο ΕΑΜ, στον Γλέζο και τον Σάντα

ΣΥΡΙΖΑ για 9η Μαΐου: Ημέρα αντιφασιστικής δράσης και φόρος τιμής στο ΕΑΜ, στον Γλέζο και τον Σάντα

Ανακοίνωση με αφορμή τη διπλή αυριανή επέτειο της 9ης Μαΐου εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τα μέλη του κόμματος να επισκεφθούν μνημεία αντίστασης, «καταθέτοντας ένα λουλούδι» και «ζητώντας ειρήνη με δικαιοσύνη στην ιστορική Παλαιστίνη, στην Ουκρανία (που πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ και όχι στο NATO), στην επανένωση της Κύπρου σε μια Μεσόγειο συνύπαρξης λαών και πολιτισμών και όχι υγρό τάφο προσφύγων και μεταναστών».

Υπενθυμίζεται πως αύριο τιμάται η είσοδος του Κόκκινου Στρατού στο Βερολίνο, όπου ουσιαστικά έβαλε ταφόπλακα στη ναζιστική Ευρώπη, αλλά και η Διακήρυξη Σουμάν.

Η Διακήρυξη του Σουμάν ήταν πρόταση για την υπαγωγή της γαλλικής και δυτικογερμανικής παραγωγής άνθρακα και χάλυβα υπό μια ενιαία αρχή, που αργότερα έγινε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα. Η Διακήρυξη έγινε από τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών, Ρομπέρ Σουμάν και σήμερα γιορτάζεται στην ΕΕ ως «Ημέρα της Ευρώπης».

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δύναμη ειρήνης και αριστερού ευρωπαϊσμού, η επέτειος αυτή δεν μπορεί παρά να είναι ημέρα φιλειρηνικής και αντιφασιστικής δράσης – φόρος τιμής στον αγώνα του ΕΑΜ, στον Γλέζο και τον Σάντα, αγώνα πάντα επίκαιρο ειδικά σήμερα στην Ευρώπη» σημειώνουν από την Κουμουνδούρου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ειρήνη με δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη, την Ουκρανία, την Κύπρο, τη Μεσόγειο

Η φετινή 9η Μαΐου σημαδεύεται από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα. Από τον πόλεμο στην Ευρώπη και την προοπτική ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Με την ΕΕ να σχεδιάζει “οικονομία πολέμου” αντί να αναλαμβάνει πρωτοβουλία ειρήνης στην Ουκρανία, ενώ λειτουργεί ως παθητικός παρατηρητής των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από το Ισραήλ στη Γάζα.

Η διπλή επέτειος – συντριβής του χιτλεροφασισμού, με την είσοδο στο Βερολίνο του Κόκκινου Στρατού το 1945 και της “Διακήρυξης Σουμάν” το 1950 που έβαλε τις βάσεις του ευρωπαϊκού εγχειρήματος με τη συνεργασία των πάλαι ποτέ εχθρών Γαλλίας – Γερμανίας – επιβάλλει εγρήγορση, κινητοποίηση και δράση των λαών.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δύναμη ειρήνης και αριστερού ευρωπαϊσμού, η επέτειος αυτή δεν μπορεί παρά να είναι ημέρα φιλειρηνικής και αντιφασιστικής δράσης – φόρος τιμής στον αγώνα του ΕΑΜ, στον Γλέζο και τον Σάντα, αγώνα πάντα επίκαιρο ειδικά σήμερα στην Ευρώπη.

Με τις υποψήφιες ευρωβουλεύτριες και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές στην πρώτη γραμμή, με το Ευρωμανιφέστο του κόμματος για την “Προοδευτική Αντεπίθεση σε Ελλάδα και Ευρώπη”, το Γραφείο Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει την Πέμπτη, 9 Μαΐου, από τις 12.00, να επισκεφθούμε μνημεία αντίστασης, καταθέτοντας ένα λουλούδι/κλαδί ελιάς, ζητώντας ειρήνη με δικαιοσύνη στην ιστορική Παλαιστίνη, στην Ουκρανία (που πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ και όχι στο NATO), την επανένωση της Κύπρου σε μια Μεσόγειο συνύπαρξης λαών και πολιτισμών και όχι υγρό τάφο προσφύγων και μεταναστών».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter