ΣΥΡΙΖΑ: Στα κομματικά όργανα οι διαγραφές των «4» της Κουμουνδούρου

ΣΥΡΙΖΑ: Στα κομματικά όργανα οι διαγραφές των «4» της Κουμουνδούρου

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου η σύγκρουση μεταξύ της ηγεσίας και στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης βαθαίνει το διχασμό. Η ανταλλαγή πυρών δεν σταματά.

Σε φορτισμένο κλίμα, μετά την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη για τη διαγραφή κορυφαίων στελεχών (Στέφανος Τζουμάκας, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας), εξαιτίας δημόσιων τοποθετήσεών τους που εκλαμβάνονται από την ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου ως κατ΄εξακολούθισιν υπονόμευση του κόμματος, ορίστηκε συνεδρίαση κομματικών οργάνων.

Με την παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος επιστρέφει από τις ΗΠΑ, συνεδριάζει το μεσημέρι της Πέμπτης (26 Οκτωβρίου 2023) το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος στην Κουμουνδούρου, για τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με την αντιπαράθεση πλέον να οδηγείται στα άκρα. Το Εκτελεστικό Γραφείο είναι 8μελές.

Μετέχουν ex officio μέλη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, οι γραμματείς Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη και η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θεοδώρα Τζάκρη και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος (χωρίς δικαίωμα ψήφου). Επίσης, μετέχουν οι Έφη Αχτσιόγλου, Ρένα Δούρου και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (τρεις πρώτες γυναίκες που είχαν εκλεγεί στην Κεντρική Επιτροπή).

Στο μεταξύ, από την Τετάρτη (25 Οκτωβρίου 2023) εκκινούν οι πειθαρχικές διαδικασίες από την Επιτροπή Δεοντολογίας για να εξετάσει το αίτημα διαγραφής των «τεσσάρων». Σύμφωνα με δηλώσεις του (Action TV, topontiki.gr) , ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Κοτσακάς εξηγεί ότι θα ορισθούν τρία στελέχη της Επιτροπής που θα καλέσουν τους ελεγχόμενους αλλά και τον καταγγέλοντα για να επιχειρηματολογήσουν, ενώ θα ορισθούν και μάρτυρες για να διερευνηθεί το ερώτημα της διαγραφής.

Θα εξετάσουν τα δεδομένα και εφόσον διαπιστωθούν παραβιάσεις του καταστατικού και των κανόνων δεοντολογίας , οι κυρώσεις που μπορεί να επιβληθούν, ανάλογα τη βαρύτητα του πειθαρχικού παραπτώματος είναι σύσταση, επίπληξη, αναστολή της ιδιότητας του μέλους όχι πέραν του έτους και διαγραφή.

Σύμφωνα με το καταστατικό ειδικά για τις κυρώσεις της αναστολής και της διαγραφής απαιτείται πριν την λήψη απόφασης, γνωμοδότηση του ανώτατου οργάνου στο οποίο συμμετέχει ο ελεγχόμενος., δηλαδή Οργάνωση Μελών ή Νομαρχιακή Επιτροπή ή Κεντρική Επιτροπή.

Οι Στέφανος Τζουμάκας, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης και Δημήτρης Βίτσας είναι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Επομένως, σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ θα γνωμοδοτήσει η Κεντρική Επιτροπή, αλλά η τελική απόφαση επαφίεται στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Τα μέλη της Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι οι Ρεγγίνα Βαρτζελή , Ερρίκος Βεντούρας , Χαρίκλεια Γιαννακίδου , Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, Γιώργος Κακουλάκης. Μιχαήλ Καλογήρου, Ζήσης Καπράνας, Αντώνης Κοτσακάς, Κυριακή Κουντούρη, Γεράσιμος Μπαλαούρας, Αμαλία Πορτάλιου, Σταμάτης Σακελλίων , Μιχαήλ Σπουρδαλάκης , Ελένη Σταματάκη , Λίνα Χρήστου – Διαούρτα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι με δημόσια παρέμβασή τους, το βράδυ της Τρίτης (24 οκτωβρίου 2023) η Εφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης ζήτησαν την άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ , αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «έχουμε όλες και όλοι ευθύνη για την ενότητα. Και πρώτη απ’ όλους η ηγεσία του κόμματος»… Επεσημαίνουν ότι η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ «είναι διαλυτική» και προειδοποιούν για την ανάγκη να σταματήσει «ο κατήφορος». Μάλιστα, προτείνουν να επισπευθεί η διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου που ήδη έχει αποφασισθεί. Δεν λείπουν πάντως οι αιχμές τους προς την ηγεσία σημειώνοντας ότι η πορεία του κόμματος ως το συνέδριο πρέπει να διανυθεί με σεβασμό στις προγραμματικές θέσεις και στο καταστατικό ενώ τονίζουν ότι δεν χωράνε «λογικές εσωτερικού εχθρού και πρακτικές εκκαθαρίσεων»…Μάλιστα, η Εφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης σημειώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μια μακρά παράδοση εσωτερικής δημοκρατίας με κανόνες και σεβασμό των διαδικασιών και ότι «ακόμα και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η αναζήτηση της σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων ήταν δεδομένη. Η ενότητα προϋποθέτει συλλογικότητα, τήρηση των διαδικασιών, αρχές».

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δώρα Αυγέρη διατυπώνει σε όλους τους τόνους απευθυνόμενη προς τους διαφωνούντες ότι πρέπει να καταλάβουν ότι «υπάρχει νέα ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ, και δεν είναι υπό κηδεμονία καμιάς ελίτ ή ιερατείου». «Θαρρεί κανείς, παρακολουθώντας την ειδησεογραφία και τα πολιτικά γεγονότα που παράγονται και αναπαράγονται, ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και 8 χρόνια! Μόνο το προπατορικό αμάρτημα δεν του έχουν χρεώσει και αυτό είναι άκρως προβληματικό», σημείωσε χαρακτηριστικά η Δώρα Αυγέρη (Mega Tv).

Την ίδια ώρα, οι γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ράνια Σβίγγου και Γιώργος Βασιλειάδης κάνουν έκκληση για αυτοσυγκράτηση, συλλογική συζήτηση, με σεβασμό στην αντίθετη άποψη, με συντροφικότητα και δημοκρατικές διαδικασίες. Οπως τονίζουν, οι διαφωνίες, οι αντιπαραθέσεις, οι διαφορετικές πολιτικές εκτιμήσεις, θα πρέπει να αποσκοπούν στη σύνθεση, κι όχι στη διάλυση. Παράλληλα, σπεύδουν να διατυπώσουν τη διαφωνία τους με στελέχη που βγαίνουν συνεχώς στα ΜΜΕ. Οπως σημειώνουν «ο χώρος για την κατάθεση απόψεων και τον διάλογο, είναι τα αρμόδια όργανα του κόμματος» για να καταλήξουν αναφέροντας ότι «στη μάχη για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν περισσεύει κανείς και καμία. Όπως και κανείς και καμιά δεν έχει δικαίωμα να διαψεύσει τις αγωνίες και τις ελπίδες του προοδευτικού κόσμου».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter