ΣΥΡΙΖΑ: Στη Βουλή από τη Τζάκρη η μετεγκατάσταση του εργοστασίου των ΕΑΣ από τον Υμηττό

ΣΥΡΙΖΑ: Στη Βουλή από τη Τζάκρη η μετεγκατάσταση του εργοστασίου των ΕΑΣ από τον Υμηττό

Η Απόφαση για τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου των ΕΑΣ από τον Υμηττό προς άγνωστη μέχρι στιγμής τοποθεσία αφού ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την μετεγκατάσταση, θα πλήξει την παραγωγική δυνατότητα του εργοστασίου και τη συνέχιση τροφοδότησης της εφοδιαστικής αλυσίδας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με δεδομένο ότι τα ΕΑΣ είναι μια εταιρεία εθνικού σκοπού και σημαντικού στρατηγικού χαρακτήρα, η Βουλευτής Πέλλας και Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη μαζί με 9 ακόμη βουλευτές, κατέθεσαν Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας με την οποία ζητούν απαντήσεις στα κάτωθι ερωτήματα:

(1) Πως θα διασφαλιστεί η παραγωγή των ΕΑΣ είτε εκεί που βρίσκεται σήμερα είτε εκεί που θα μεταφερθεί το εργοστάσιο μετά τη μετεγκατάστασή του,

(2) γιατί κατά την εκδίκαση της αίτησης του Δημοσίου για απαλλοτρίωση του εργοστασίου των ΕΑΣ στον Υμηττό και απαίτηση για άμεση απομάκρυνσή τους, δεν παρέστη η Διοίκηση των ΕΑΣ, προκειμένου να τοποθετηθεί υπέρ της απόρριψης της αίτησης απαλλοτρίωσης ή να ζητήσει παράταση των διαδικασιών απαλλοτρίωσης ή να απαιτήσει υψηλότερο τίμημα για την απαλλοτρίωση και

(3) ποιο θα είναι το μέλλον των εργαζόμενων στα ΕΑΣ Υμηττού μετά την απαλλοτρίωση του εργοστασίου των ΕΑΣ στον Υμηττό και η απαίτηση για άμεση απομάκρυνσή του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους κ.κ. Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Εθνικής Άμυνας ΘΕΜΑ: «Μετεγκατάσταση των ΕΑΣ από την περιοχή του Υμηττού»

Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ ή ΕΑΣ, είναι εταιρεία που για περισσότερα από 140 χρόνια, σχεδιάζει, αναπτύσσει, κατασκευάζει και προμηθεύει με Νατοϊκού τύπου όπλα, οπλικά συστήματα και πυρομαχικά τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Συγκεκριμένα τα ΕΑΣ με τη σημερινή μορφή τους ιδρύθηκαν το 2014 μετά τη συγχώνευση του 2004, της:

(1) ΑΕ Ελληνικού Πυριτιδοποιείου & Καλυκοποιείου της γνωστής ΠΥΡΚΑΛ και

(2) της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων ΑΕ γνωστότερης ως ΕΒΟ. Κύριος μέτοχος της εταιρείας είναι το Υπουργείο Οικονομικών ενώ η εταιρεία εποπτεύεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το ανθρώπινο δυναμικό των ΕΑΣ ανέρχεται σε 500 άτομα. Συνδυάζοντας τον σύγχρονο και προηγμένης τεχνολογίας μηχανολογικό εξοπλισμό, εγκατεστημένο στα 4 εργοστάσια τους

(3) στην Αττική και ένα στο Αίγιο Αχαΐας), με το άρτια εκπαιδευμένο και υψηλής τεχνογνωσίας ανθρώπινο δυναμικό, τα ΕΑΣ προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών που συνίσταται μεταξύ άλλων σε ανάπτυξη και παραγωγή οπλικών και πυραυλικών συστημάτων, πυρομαχικών, ανταλλακτικών κ.λ.π, στην αναβάθμιση, εκσυγχρονισμό και συντήρηση όπλων & οπλικών συστημάτων, σε βλητικές δοκιμές και ελέγχους πυρομαχικών, όπλων, υλικών κλπ.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια συνεχής πολιτική υπονόμευσης της εταιρείας στη βάση μιας μεθοδευμένης πολιτικής αφαίρεσης περιουσιακών στοιχείων (Ελευσίνα, Χαϊδάρι κ.λ.π), με ακυρώσεις συμβάσεων καθώς και με την εξαγγελία τον Απρίλιο του 2021 της μετεγκατάστασης του εργοστασίου του Υμηττού.

Η απόφαση της Ε.Ε. για το πρόγραμμα ASAP (Act in Support Ammunition Production) και η επίσκεψη του Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν άνοιξε ένα παράθυρο αισιοδοξίας ότι η παραγωγή των ΕΑΣ θα συνεχιζόταν είτε εκεί που βρίσκεται σήμερα, είτε εκεί που θα μεταφερθεί το εργοστάσιο μετά τη μετεγκατάστασή του.

Ωστόσο, 30 μήνες μετά την εξαγγελία για τη δημιουργία «κυβερνητικού πάρκου» εκδικάστηκε στις 26/9/23 στο Μονομελές Εφετείο Αθηνών η αίτηση του Δημοσίου για απαλλοτρίωση του μοναδικού εργοστασίου παραγωγής μεταλλικών μερών πυρομαχικών των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) στον Υμηττό και η απαίτηση για άμεση απομάκρυνση του. Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι επιλέγεται με αυταρχικό τρόπο το κυβερνητικό πάρκο υπουργείων στη θέση της αμυντικής βιομηχανίας ενώ ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την μετεγκατάσταση των ΕΑΣ από την περιοχή του Υμηττού. Επίσης, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το μέλλον των εργαζομένων.

Επιπλέον, το τίμημα 31 εκ. € για την απαλλοτρίωση έκτασης 155 στρεμμάτων στην εν λόγω περιοχή του Υμηττού κρίνεται εξαιρετικά χαμηλό και δεν έχει καμία σχέση με τις εμπορικές αξίες της περιοχής. Οι οικονομικές αυτές απώλειες για τα ΕΑΣ επιβαρύνονται περαιτέρω από ποσό άνω των 70 εκ. € από τη μη παραγωγή απαραίτητων πυρομαχικών για τη χώρα μας, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ εξαιτίας της αναγκαστικής μετεγκατάστασης και της διακοπής παραγωγής. Επειδή τα ΕΑΣ είναι μια εταιρία εθνικού σκοπού και σημαντικού στρατηγικού χαρακτήρα. Επειδή είναι πολύ σημαντική η διατήρηση της παραγωγικής δυνατότητας του εργοστασίου του Υμηττού και της συνέχισης τροφοδότησης της εφοδιαστικής αλυσίδας των Ενόπλων Δυνάμεων. Επειδή η μετεγκατάσταση των ΕΑΣ από την περιοχή του Υμηττού θα επιδεινώσει σε σημαντικό βαθμό τα οικονομικά της εταιρίας.

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

1. Προτίθενται να διασφαλίσουν ότι η παραγωγή των ΕΑΣ θα συνεχιστεί είτε εκεί που βρίσκεται σήμερα είτε εκεί που θα μεταφερθεί το εργοστάσιο μετά τη μετεγκατάστασή του;

2. Γιατί κατά την εκδίκαση της αίτησης του Δημοσίου για απαλλοτρίωση του εργοστασίου των ΕΑΣ στον Υμηττό και απαίτηση για άμεση απομάκρυνση τους, δεν παρέστη η Διοίκηση των ΕΑΣ, προκειμένου να τοποθετηθεί υπέρ της απόρριψης της αίτησης απαλλοτρίωσης ή να ζητήσει παράταση των διαδικασιών απαλλοτρίωσης ή να απαιτήσει υψηλότερο τίμημα για την απαλλοτρίωση;

3. Ποιο θα είναι το μέλλον των εργαζόμενων στα ΕΑΣ Υμηττού μετά την απαλλοτρίωση του εργοστασίου των ΕΑΣ στον Υμηττό και η απαίτηση για άμεση απομάκρυνσή του; Οι Ερωτώντες Βουλευτές Τζάκρη Θεοδώρα Αποστολάκης Ευάγγελος Αναγνωστοπούλου Σία Αυλωνίτης Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος Παππάς Νίκος Παππάς Πέτρος Σαρακιώτης Γιάννης Τζούφη Μερόπη Χρηστίδου Ραλλία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter