ΣΥΡΙΖΑ: Στο μικροσκόπιο η διαπλοκή των ΜΜΕ

ΣΥΡΙΖΑ: Στο μικροσκόπιο η διαπλοκή των ΜΜΕ

Απόλυτα ικανοποιημένη η Κουμουνδούρου με την πρωτοβουλία της για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τις λίστες Πέτσα και την Opinion Poll

Απόλυτα ικανοποιημένοι είναι στον ΣΥΡΙΖΑ από τον τρόπο που εξελίχθηκε μέχρι σήμερα η πρωτοβουλία τους να ζητήσουν τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις λίστες Πέτσα και την Opinion Poll.

Μια πρόταση που, όπως λέει στο Documento κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, «από τη στιγμή που βρίσκει τη στήριξη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα συγκεντρώσει περισσότερες από τις απαιτούμενες 120 ψήφους, οπότε, με βάση το άρθρο 68 παρ. 2 του συντάγματος, θα αποτελέσει το αντικείμενο εξεταστικής επιτροπής που θα συγκροτηθεί αμέσως μετά τη σχετική ψηφοφορία».

Μια επιτροπή που δεν θα συνεδριάζει πίσω από κλειστές πόρτες αλλά δημόσια, ώστε όλοι να μπορούν να βλέπουν και να ακούνε. Αυτό, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί και την «αμήχανη στάση της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη», με αποτέλεσμα να μην έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της πέρα από τις γνωστές διαρροές για διεύρυνση της έρευνας από το 2015 και μετά ειδικά για τις δημοσκοπήσεις, θέματα για τα οποία στην Κουμουνδούρου απαντούν ότι δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

Ο λόγος ωστόσο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί τεχνηέντως να μετατοπίσει τη συζήτηση, σημειώνουν, είναι προφανώς για να αποπροσανατολίσει από το μείζον, που είναι οι λίστες Πέτσα και ο οικονομικός εκβιασμός των Μέσων εν μέσω πανδημίας και δραματικής συρρίκνωσης των διαφημιστικών τους εσόδων.

Τα 42 και πλέον εκατ. ευρώ τα οποία δόθηκαν στα Μέσα χωρίς κανένα κριτήριο, όπως αριθμός εργαζομένων, τηλεθέαση, αναγνωσιμότητα, ακροαματικότητα, και με αδιαφανή τρόπο είναι η καλύτερη απόδειξη, αν σκεφτεί κανείς ότι στην Αυστρία ο Σεμπάστιαν Κουρτς οδηγήθηκε σε παραίτηση για μόλις 1 εκατομμύριο και έχουν ήδη αρχίσει οι συλλήψεις. Πολλώ δε μάλλον όταν μέρος των χρημάτων αυτών στην Ελλάδα δόθηκε σε περιθωριακά Μέσα, τα οποία πρωτοστατούν μέχρι και σήμερα στο αντιεμβολιαστικό κίνημα και στους αρνητές της πανδημίας για μια καμπάνια που αφορούσε τα μέτρα για την πανδημία!

Να δώσει απαντήσεις ο πρωθυπουργός

Στον ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον Κυρ. Μητσοτάκη γιατί θυμήθηκε τώρα το 2015. «Υπήρχαν λίστες Πέτσα τότε; Οχι. Γιατί στις διαρροές που γίνονται από την κυβερνητική πλειοψηφία υπάρχουν αναφορές σε θέματα που ούτως ή άλλως εξέτασε η προανακριτική για τις τηλεοπτικές άδειες, η οποία κατέληξε σε φιάσκο». Με λίγα λόγια, «γιατί προσπαθούν να ξανασερβίρουν τις ίδιες κατηγορίες με άλλο περιτύλιγμα;». Μήπως «για να κάνουν επικοινωνιακή διαχείριση της δυσχερούς θέσης τους;». Ή μήπως για να εμφανίσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δήθεν τα βάζει με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων γενικά, ενώ η πρότασή του είναι σαφής και αφορά την Opinion Poll, η οποία βγάζει μετρήσεις πέρα από κάθε λογική και η ΝΔ αρνήθηκε να την καλέσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής την ίδια ώρα που εμφανίζεται να λαμβάνει υπέρογκα ποσά σε απευθείας αναθέσεις από φορείς του δημοσίου; «Προφανώς στην περίπτωση της Opinion Poll προστίθεται πλέον και η Interview, του κολλητού του κουμπάρου του κ. Γεωργιάδη» καταλήγουν.

Το πραγματικό όμως ερώτημα είναι αν ο Κυρ. Μητσοτάκης «θα σεβαστεί το σύνταγμα ή θα προσπαθήσει να εκφυλίσει την ίδια την πρόθεση του νομοθέτη με κατάθεση παράλληλα άλλης πρότασης για δημιουργία και δεύτερης εξεταστικής, όχι με βάση το άρθρο 68, παρ. 2 του συντάγματος, αλλά με την κλασική διαδικασία σύστασης εξεταστικής που έχει κάθε πλειοψηφία;».

Αν πράξει το δεύτερο, θα είναι απόλυτα προφανές ότι στόχος δεν θα είναι η χρονική διεύρυνση της υπό εξέτασης περιόδου, αλλά να θολώσει τα νερά με έναν φτηνό αντιπερισπασμό μήπως και αποφύγει τον έλεγχο των δικών του πεπραγμένων.

Κι αυτό διότι από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδεχτεί τη χρονική διεύρυνση της έρευνας, αυτό μπορεί να αποφασιστεί με μεγάλη πλειοψηφία από την ίδια την εξεταστική επιτροπή που θα συγκροτηθεί με ψήφους της μειοψηφίας και φυσικά με τους συσχετισμούς της Βουλής, δηλαδή με απόλυτη πλειοψηφία μελών από βουλευτές της ΝΔ.

Η χειραγώγηση και φίμωση του Τύπου

Να αποπροσανατολίσει από το μείζον, που είναι ο οικονομικός εκβιασμός των Μέσων εν μέσω πανδημίας, προσπαθεί ο Μητσοτάκης με τις διαρροές περί διεύρυνσης της έρευνας από το 2015 και μετά

Σύμφωνα με τους επιτελείς της Κουμουνδούρου, με την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται στην πρώτη γραμμή της ημερήσιας διάταξης ένα θέμα για το οποίο βοά η κοινωνία και ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπαθεί να το κρύψει, δηλαδή η πρωτοφανής για δυτική δημοκρατία χειραγώγηση και φίμωση του Τύπου.

Παράλληλα συσπείρωσε γύρω της όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παρά τις μεταξύ τους διαφορές, ενώ εκ των πραγμάτων μπαίνει ακόμη ένα λιθαράκι στο υπό διαμόρφωση αντιμητσοτακικό – αντικυβερνητικό μέτωπο που σε κάθε πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης μεγαλώνει στη βάση πολιτικών συγκλίσεων της αντιπολίτευσης.

Και φυσικά οι πρωταγωνιστές της προσπάθειας χειραγώγησης των ΜΜΕ –και μέσω αυτών της κοινής γνώμης– θα κληθούν να λογοδοτήσουν και να εξηγήσουν τις όποιες επιλογές τους που αφορούν το δημόσιο χρήμα αλλά και τους αποκλεισμούς μη αρεστών Μέσων.

Τέλος, αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει τις προγραμματικές θέσεις και το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα γενιά, με αφορμή το συνέδριο της νεολαίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter