Τα αποκαλυπτήρια του «αόρατου αρχισυντάκτη»

Τα αποκαλυπτήρια του «αόρατου αρχισυντάκτη»

Τη στιγμή που το δεύτερο κύμα πλημμυρίζει τη χώρα με κρούσματα, ένα ακόμη… παράσημο ντροπής και ανυποληψίας προστέθηκε στην επωμίδα της δημοσιογραφίας. Στον ρόλο του κεκράκτη πρωταγωνίστησαν δύο ενημερωτικές ιστοσελίδες, protothema.gr και liberal.gr, οι οποίες είχαν αναρτήσει «ζεστό» και αυτούσιο το non paper του «αόρατου αρχισυντάκτη».

Στη σκληρή προπαγάνδα η οποία θύμισε τις σκοτεινές εποχές των «υποχρεωτικών κειμένων» που έφταναν στις εφημερίδες από τα τηλέτυπα με χαρακτηρισμό «επείγον», ο «αόρατος αρχισυντάκτης» ζητούσε να δοθεί έμφαση «στη στήριξη του Τσιόδρα έναντι των επιθέσεων από τον Τσίπρα». Μάλιστα, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία επί του σκοπού, δινόταν και η ανάλογη επεξήγηση των κινήτρων: «Δίνουμε ξεχωριστή έμφαση σε αυτό διότι την ώρα της μεγάλης συστράτευσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη το γεγονός ότι επιλέγουν να στοχοποιούν τους επιστήμονες και ο Τσίπρας στοχοποιεί τον Τσιόδρα είναι απαράδεκτο».

Καίτοι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν καταφέρθηκε εναντίον του επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, ο μηχανισμός διαστρέβλωσης έπρεπε να φέρει εις πέρας τον πολιτικό σκοπό δαιμο-νοποίησης του «ασυνείδητου» Αλέξη Τσίπρα. Όταν η «ακατέργαστη» προπαγάνδα έγινε αντιληπτή ο σάλος που προκλήθηκε στα social media και η ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ανάγκασαν τον Στέλιο Πέτσα να εγκαταλείψει για λίγο τα χρέη αρχισυνταξίας των συστημικών Μέσων.

«Ο κ. Τσίπρας έκανε ανάρτηση για να πει ότι δήθεν “ο κ. Μητσοτάκης δίνει εντολές στον φιλοκυβερνητικό Τύπο”. Εξ ιδίων ας μην κρίνει τα αλλότρια. Γιατί αυτό που εμφανίζει ως δήθεν γραμμή ο κ. Τσίπρας είναι όσα είπε δημόσια ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, χαρακτηρίζοντας συστηματική και απαράδεκτη τη στοχοποίηση του καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα» σημείωσε και κατέληξε ζητώντας από τον Αλ. Τσίπρα να πάρει θέση για την κριτική που ασκείται στον επικεφαλής της επιτροπής των ειδικών. Νωρίτερα ο πρώην πρωθυπουργός είχε τονίσει μεταξύ άλλων πως «όσα σκονάκια, όμως, και να στείλει ο κ. Μητσοτάκης στα Μέσα που τον λιβανίζουν, δυστυχώς –για όλους μας– οι πολίτες βιώνουν πλέον καθημερινά τις πληγές από τις δραματικές επιπτώσεις της αδράνειάς του».

Τα αποκαλυπτήρια του «αόρατου αρχισυντάκτη» ήταν ο ορισμός της τραγικής ειρωνείας. Ούτε η Κουμουνδούρου ούτε κάποιο αντιπολιτευόμενο Μέσο αποκάλυψε την ταυτότητα του «μαέστρου» του συστημικού Τύπου. Το liberal.gr αποφάσισε να διασώσει ό,τι μπορούσε από τη δημοσιογραφική αξιοπρέπεια αδειάζοντας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και υποδεικνύοντας εμμέσως την πηγή της παραπληροφόρησης.

Ενώ ο εμπνευστής της πολυδάπανης καμπάνιας κατά του κορονοϊού –με τελευταίο επεισόδιο τα επιπλέον 2 εκατ. ευρώ στους τηλεοπτικούς σταθμούς– διατεινόταν ότι καμία εντολή δημοσίευσης δεν δόθηκε, το σάιτ του Θανάση Μαυρίδη ζήτησε συγγνώμη από τον Αλ. Τσίπρα κάνοντας λόγο για «λάθος πληροφόρηση».

Στην απάντηση του Μέσου σημειώνεται: «Το liberal.gr μετέφερε λάθος πληροφόρηση ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε “απαράδεκτη” τη στοχοποίηση του Σωτ. Τσιόδρα, κατονομάζοντας ως υπεύθυνο για αυτήν προσωπικά τον Αλ. Τσίπρα. Το liberal.gr διόρθωσε άμεσα το λάθος και δηλώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε ο σκοπός της παραπληροφόρησης. Κατανοούμε τον κ. Τσίπρα καθώς και εμείς υπήρξαμε πολλές φορές θύματα παραπληροφόρησης, χωρίς να γίνουν μάλιστα στη συνέχεια οι απαραίτητες διορθώσεις. Ζητούμε συγγνώμη από τον κ. Τσίπρα και τους αναγνώστες μας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter