Τα προεκλογικά ψίχουλα της κυβέρνησης στους συνταξιούχους

Τα προεκλογικά ψίχουλα της κυβέρνησης στους συνταξιούχους

Μετά τον σάλο από τον αδιαμφισβήτητο εμπαιγμό των συνταξιούχων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διοργάνωσε ένα ακόμα επικοινωνιακό – προεκλογικό σόου το πρωί της Τετάρτης. Σταϊκούρας και Χατζηδάκης εξειδίκευσαν τις παρεμβάσεις για τους συνταξιούχους που είχε προαναγγείλει ο Κυρ. Μητσοτάκης με το επίδομα.

Δείτε επίσης: Κυβερνητικός εμπαιγμός με τις συντάξεις – Ένας στους τρεις χάνει την αύξηση, καταγγέλλουν οι συνταξιούχοι

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί, Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε τις εξής παρεμβάσεις

1ον. Χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης σε συνταξιούχους.

2ον. Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

3ον. Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο.

4ον. Καταβολή εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων.

5ον. Αύξηση και διεύρυνση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

6ον. Νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών.

Δείτε επίσης: Στους δρόμους οι συνταξιούχοι – Καταγγέλλουν τον κυβερνητικό εμπαιγμό με τις συντάξεις (Photos)

Όσον αφορά το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, είπε πως: Για όσους έχουν απολέσει τις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων ή αυτές κατέστησαν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, δίνεται η δυνατότητα να τις αναβιώσουν, καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023, την τρέχουσα και μία επιπλέον, που αποσβένει παλαιές υποχρεώσεις, με σειρά παλαιότητας.

Ταυτόχρονα, για όσους φορολογούμενους είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ή/και είχαν ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2021, που συνέχισαν να τις εξυπηρετούν έως σήμερα, αλλά δημιούργησαν νέες οφειλές, δημιουργείται ένα νέο σχήμα.

Συγκεκριμένα, οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά τις 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, μπορούν να ρυθμιστούν είτε σε 36 δόσεις με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, είτε σε 72 δόσεις με το αντίστοιχο επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.

7ον. Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Όσον αφορά το Market Pass υποστήριξε πως μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα, της ενίσχυσης με 10% επί των αγορών νοικοκυριών, ενίσχυση που καλύπτει το 85% των νοικοκυριών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης υποστήριξε: «Ανακοινώνουμε τη σημερινή πρωτοβουλία λαμβάνουμε υπόψη τις ανάγκες και τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο. Θεσπίζουμε μια εφάπαξ ενίσχυση σε όσους δεν είδαν καθόλου αύξηση ή είχαν μικρότερο όφελος από αυτή. Οι συνταξιούχοι που ενισχύονται ανέρχονται σε 1.112.000 το ποσό είναι κλιμακούμενο από 200 έως 300 ευρώ»

Και συνέχισε:

«Συνταξιούχοι πέντε κατηγοριών, στις πρώτες τέσσερις δεν έλαβαν αύξηση και στην πέμπτη έλαβαν μικρή αύξηση:

Πρώτη κατηγορία: Οι συνταξιούχοι που δεν είδαν καμία από τις αυξήσεις, περίπου 120.000 συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά και άθροισμα κύριων συντάξεων μεταξύ 800 – 1000 ευρώ. Θα λάβουν 300 ευρώ.

Δεύτερη κατηγορία: Όσοι έχουν προσωπική διαφορά και μόνη ενίσχυση ήταν τα 250 ευρώ των Χριστουγέννων. Μιλάμε για χαμηλοσυνταξιούχους με συντάξεις έως 800 ευρώ. Και αυτοί θα λάβουν 300 ευρώ.

Τρίτη κατηγορία: Όσοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων μεταξύ 1000 – 1100 ευρώ το μήνα και είδαν μόνο μια μικρή ενίσχυση από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Έχουμε ένα όφελος μηδαμινό 36 ευρώ το χρόνο. Ενίσχυση 300 ευρώ, 70.000 συνταξιούχοι 300 ευρώ σε 560.000 συνταξιούχους με συντάξεις έως 1.000

Τέταρτη κατηγορία: Όσοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100 – 1.600, έχουν προσωπική διαφορά και πήραν μόνο από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς, είχαν μικρό όφελος. 300.000 συνταξιούχοι και θα λάβουν 250 ευρώ.

Πέμπτη κατηγορία: Όσοι δεν είδαν ακέραια την αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς έλαβαν ωστόσο κάποιο μικρότερο ποσοστό. Όσοι λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.100 ευρώ και είδαν αύξηση μέχρι 3,49% τότε η έκτακτη ενίσχυση θα είναι 250 ευρώ. Περίπου 94.000 συνταξιούχοι».

Δεν καλύπτονται συνταξιούχοι με συντάξεις άνω των 1600 ευρώ.

Θα καταβληθεί έως τις 31 Μαρτίου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter