Ταϊβάν: Κινεζικά μαχητικά στο κατόπι αμερικανικού αεροσκάφους

Ταϊβάν: Κινεζικά μαχητικά στο κατόπι αμερικανικού αεροσκάφους

Ο στρατός της Κίνας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έστειλε μαχητικά αεροσκάφη για να παρακολουθήσει και να προειδοποιήσει ένα περιπολικό αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που πέταξε πάνω από τα στενά της Ταϊβάν, μια αποστολή που πραγματοποιήθηκε μερικές εβδομάδες πριν από τις εκλογές στην Ταϊβάν.

Η Κίνα διεκδικεί την κυριαρχία στη δημοκρατικά διοικούμενη Ταϊβάν και λέει ότι έχει δικαιοδοσία πάνω στο στενό. Η Ταϊβάν και οι Ηνωμένες Πολιτείες το αμφισβητούν αυτό, λέγοντας ότι τα στενά της Ταϊβάν είναι διεθνής θαλάσσια οδός.

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ: Συμφωνία για τη φαιντανύλη, μόνιμο «αγκάθι» η Ταϊβάν

Παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή

Ο 7ος στόλος του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ ανέφερε ότι το αεροπλάνο θαλάσσιας περιπολίας και αναγνώρισης P-8A Poseidon, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης για ανθυποβρυχιακές αποστολές, πέταξε πάνω από το στενό στον διεθνή εναέριο χώρο. «Η διέλευση του αεροσκάφους από τα στενά της Ταϊβάν καταδεικνύει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό. Ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών πετά, πλέει και επιχειρεί οπουδήποτε το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Ο στρατός της Κίνας περιέγραψε την πτήση ως «δημόσια διαφημιστική εκστρατεία», προσθέτοντας ότι έστειλε μαχητικά για να παρακολουθήσουν και να προειδοποιήσουν το αμερικανικό αεροπλάνο και «να το αντιμετωπίσουν σύμφωνα με το νόμο και τους κανονισμούς».

Η απάντηση του κινεζικού στρατού

«Τα στρατεύματα στην περιοχή βρίσκονται πάντα σε κατάσταση συναγερμού και θα υπερασπιστούν αποφασιστικά την εθνική κυριαρχία και ασφάλεια καθώς και την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», ανέφερε σε δήλωση η Διοίκηση του Ανατολικού Θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε ότι οι δυνάμεις της παρακολούθησαν το αμερικανικό αεροσκάφος καθώς πετούσε στο νότο μέσω του στενού και χαρακτήρισε την κατάσταση ως «φυσιολογική».

Την τελευταία φορά που το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ένα περιπολικό αεροσκάφος διέσχισε το στενό, τον Οκτώβριο, η Κίνα είπε ότι έστειλε μαχητικά αεροσκάφη για να παρακολουθήσουν και να προειδοποιήσουν το αεροσκάφος. 

Διαβάστε επίσης: Διεθνής Τύπος: «ΗΠΑ και Κίνα μειώνουν την ένταση» – Πώς υποδέχτηκαν τα αμερικανικά ΜΜΕ τη συνάντηση Μπάιντεν και Σι

Απειλές Κίνας για τις εκλογές στην Ταϊβάν

Η Ταϊβάν προετοιμάζεται για προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στις 13 Ιανουαρίου, τις οποίες η Κίνα έθεσε ως επιλογή μεταξύ πολέμου και ειρήνης. Η Κίνα έχει εντείνει τη στρατιωτική της δραστηριότητα γύρω από την Ταϊβάν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της διοργάνωσης δύο γύρων μεγάλων πολεμικών ασκήσεων τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter