Τάσο Τέλλογλου χρωστάς μια συγγνώμη στους δημοσιογράφους του Documento

Τάσο Τέλλογλου χρωστάς μια συγγνώμη στους δημοσιογράφους του Documento

Στις 6 Νοεμβρίου 2022, το Documento μετά από πολύμηνη έρευνα, άρχισε να δημοσιεύει τη λίστα των ονομάτων, όσων προσώπων βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από το Predator. Στο πρώτο δημοσίευμα για το σκάνδαλο, δημοσιεύτηκαν μάλιστα κάποια από τα link με το κακόβουλο λογισμικό που είχε σταλεί σε θύματα. Επί τέσσερεις βδομάδες, η εφημερίδα, δημοσίευε ονόματα παρακολουθούμενων από την ΕΥΠ και το Predator και αποδεικτικά στοιχεία. Δημοσιεύτηκαν ακόμη και συνομιλίες που είχαν καταγραφεί οι οποίες ανήκαν σε υπουργούς, στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και άλλα θεσμικά πρόσωπα που ήταν ανεπίτρεπτο να βρίσκονται σε παρακολούθηση για λόγους «εθνικής ασφάλειας». Η διασταύρωση των στοιχείων ήταν μια δύσκολη υπόθεση και η δημοσίευση ονομάτων έγινε μετά την επιβεβαίωση από τα θύματα της παρακολούθησης, ότι πράγματι οι συνομιλίες ήταν όπως τις γνωστοποιούσαμε.

Από το ξεκίνημα των αποκαλύψεων, η κυβέρνηση απάντησε ότι πρόκειται για «μυθεύματα» και «ρυπαρά δίκτυα». Δημοσιογράφοι και «δημοσιογράφοι» άρχισαν να αναρωτιούνται δήθεν πού είναι οι αποδείξεις για όλα όσα γράφαμε, παρότι τα ίδια τα θύματα έκαναν την παραδοχή ότι ήταν δικές τους συνομιλίες. Φυσικά εκτός από όσα δημοσιεύσαμε, υπήρχαν και άλλα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία δεν δώσαμε στη δημοσιότητα για λόγους αρχής και δεοντολογίας.

Στα τέλη Νοεμβρίου, ήταν καταφανές, ότι τα στοιχεία του Documento ήταν πραγματικά και διασταυρωμένα αφού το ομολογούσαν τα θύματα ενώ τα ερευνούσε η Εισαγγελία όπου είχαν κατατεθεί μαζί με άλλες μη δημοσιευμένες λεπτομέρειες. 

Παρ όλα αυτά, στις 30 Νοεμβρίου, στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, σε έρευνα για την εξαγωγή του Predator από την Ελλάδα στο Χαρτούμ, την οποία υπογράφουν ξένοι δημοσιογράφοι αλλά και το Τάσος Τέλλογλου και ενώ δεν υπάρχει σχέση της συγκεκριμένης έρευνας με όσα αποκαλύπτει το Documento, γίνεται περιέργως μια αναφορά στην εφημερίδα. 

Γράφει συγκεκριμένα ο συντάκτης, ότι υπάρχουν ονόματα που δημοσιεύονται στο Documento: «ενώ αυτό το νέο κυριακάτικο τελετουργικό (σ.σ. των δημοσιεύσεων) είναι βαρύ σε σεξ, ψέματα και εκβιασμούς, δεν παρέχει σχεδόν κανέναν από τα στοιχεία και τις πηγές που χαρακτήριζαν προηγούμενες ανεξάρτητες έρευνες. Μέχρι στιγμής κανένας δεν έχει επιβεβαιώσει δημόσια ότι έχει μολυνθεί».

Το κείμενο με την υπογραφή του Τάσου Τέλλογλου, ο οποίος υποτίθεται ερευνούσε τις υποκλοπές, εμφανίζει το Documento ως ταμπλόιντ εφημερίδα που δεν παρέχει αποδεικτικά στοιχεία. Λέει μάλιστα ψέματα για αναφορές σε σεξ ενώ αφήνει διάφορα υπονοούμενα για εκβιασμούς. Οι αναφορές του συγκεκριμένου άρθρου μας είχαν προβληματίσει και στείλαμε επιστολή διαμαρτυρίας στην ισραηλινή εφημερίδα για τα γραφόμενα του συντάκτη. Ο ίδιος ο Τέλλογλου όταν του ζητήσαμε εξηγήσεις αρχικώς είπε ότι δεν το έγραψε αυτός αλλά άλλος συντάκτης και κατέληξε τελικώς ότι δεν είχαμε αποδείξεις για όσα είχαμε γράψει. 

Ένα χρόνο μετά, η Αρχή Προστασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με επιστολή της σε 92 πρόσωπα από τα 104 που περιείχε η λίστα του Documento, τα ενημέρωσε ότι αφού εξετάστηκε η περίπτωσή τους λόγω του δημοσιεύματος, εντοπίστηκαν να έχουν μολυνθεί από το Predator.  

Όχι μόνο το Documento είχε δίκιο σε όσα δημοσίευσε, αλλά και η έρευνα που έγινε με βάση τα δημοσιεύματα, καταδεικνύει το έγκλημα. Αφού λοιπόν επιβεβαιωθήκαμε και το δημοσίευμα δεν ήταν αποτέλεσμα προφητείας ή μαντεψιάς, σήμερα, ως δημοσιογράφοι της εφημερίδας που έκαναν μια μεγάλη έρευνα και απαξιώθηκαν από τον Τέλλογλου, έχουμε την απαίτηση να μας ζητήσει συγγνώμη. Δεν θα καταναλωθούμε σε σενάρια που αφορούν γιατί έκανε αυτό που έκανε ενώ δήλωνε ότι τον ενδιέφερε η αποκάλυψη των υποκλοπών. Αυτό θα φανεί στο μέλλον και δεν μας αφορά. Αφορά τους αναγνώστες του που ενδεχομένως τον εμπιστεύονται και τους εξαπατά. Εμάς μας αφορά η συγγνώμη του. Την περιμένουμε. Αν έχει το θάρρος φυσικά να τη ζητήσει και δεν τον εμποδίζουν οι υποχρεώσεις του. 

Διαβάστε επίσης: Δεν ήταν μυθεύματα, ήταν η αποκάλυψη των υποκλοπών

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter