Τένις: Απελαύνεται οριστικά ο Τζόκοβιτς

Τένις: Απελαύνεται οριστικά ο Τζόκοβιτς

Απελαύνεται οριστικά και αμετάκλητα από την Αυστραλία ο Νόβακ Τζόκοβιτς. Η έφεση που υπέβαλε ο διάσημος τενίστας μετά την ανάκληση της βίζας του απορρίφθηκε από δικαστήριο της Μελβούρνης, οπότε η επιστροφή του στο Βελιγράδι θα δρομολογηθεί τις αμέσως επόμενες ώρες.

Ο ίδιος δήλωσε απογοητευμένος, αλλά και πρόθυμος να συνεργαστεί με τις αρχές της χώρας όπου αύριο ξεκινούν οι αγώνες του βασικού ταμπλό του Αυστραλιανού Όπεν. Η δήλωση του 34χρονου Σέρβου έχει ως εξής:

«Θα ήθελα να κάνω μια σύντομη δήλωση για να αναφερθώ στα αποτελέσματα της σημερινής ακρόασης του Δικαστηρίου. Τώρα θα αφιερώσω λίγο χρόνο για να ξεκουραστώ και να αναρρώσω, προτού κάνω περαιτέρω σχόλια πέρα ​​από αυτό. Είμαι εξαιρετικά απογοητευμένος με την απόφαση του Δικαστηρίου να απορρίψει την αίτησή μου για δικαστικό έλεγχο της απόφασης του Υπουργού να ακυρώσει τη βίζα μου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορώ να μείνω στην Αυστραλία και να συμμετάσχω στο Australian Open.

Σέβομαι την απόφαση του Δικαστηρίου και θα συνεργαστώ με τις αρμόδιες αρχές για την αναχώρησή μου από τη χώρα.

Νιώθω άβολα που υπήρξα επίκεντρο των τελευταίων εβδομάδων και ελπίζω ότι όλοι τώρα μπορούμε να επικεντρωθούμε στο παιχνίδι και το τουρνουά που αγαπώ. Θα ήθελα να ευχηθώ στους παίκτες, τους υπεύθυνους του τουρνουά, το προσωπικό, τους εθελοντές και τους φιλάθλους ότι καλύτερο για το τουρνουά.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, τους φίλους, την ομάδα, τους υποστηρικτές, τους φιλάθλους και τους Σέρβους συμπολίτες μου για τη συνεχή υποστήριξή σας. Ήσασταν όλοι μια μεγάλη πηγή δύναμης για μένα».

Θυμίζουμε ότι ο Τζόκοβιτς προσπάθησε να μπει στην Αυστραλία ανεμβολίαστος και χωρίς να περάσει από υποχρεωτική καραντίνα, επικαλούμενος νόσηση από Covid-19 στα μέσα Δεκεμβρίου και την «ιατρική εξαίρεση» που του αναγνώρισαν οι διοργανωτές του Όπεν.

Η Αυστραλία ακύρωσε τη βίζα του Τζόκοβιτς, ο οποίος ωστόσο δικαιώθηκε από τοπικό δικαστήριο την περασμένη Δευτέρα και ξεκίνησε προπονήσεις. Το νέο «μπλόκο» προήλθε από τον υπουργό Αθλητισμού Άλεξ Χοκ (υπό την αιγίδα φυσικά της κεντρικής κυβέρνησης), αφού διαπιστώθηκε σειρά παρατυπιών στην αίτηση βίζας του Τζόκοβιτς και των συνοδών του.

Παράλληλα, οι ισχυρισμοί του προσέκρουσαν σε παλαιότερα δημοσιεύματα, που τον έδειχναν να συμμετέχει σε εκδηλώσεις και να δίνει συνεντεύξεις στο Βελιγράδι τις μέρες που «νοσούσε». Η ύστατη έφεση των δικηγόρων του έπεσε στο κενό, αφού το δικαστήριο την απέρριψε τις πρώτες πρωινές ώρες. Το σκεπτικό δεν ανακοινώθηκε και η ανακοίνωση ήταν λακωνική:

«1. Η τροποποιημένη αίτηση θα απορριφθεί με έξοδα, τα έξοδα αυτά θα συμφωνηθούν ή εκτιμηθούν ελλείψεις συμφωνίας.

2. Οι λόγοι θα δημοσιευτούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία».

«Αυτή η απόφαση βοηθάει να κρατήσουμε τα σύνορά μας ισχυρά», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον. «Οι πολίτες της χώρας μας έχουν κάνει πολλές θυσίες στη διάρκεια της πανδημίας. Και απαιτούν με το δίκιο τους, να προστατεύονται τα αποτελέσματα αυτών των θυσιών».

Ο Τζόκοβιτς δηλώνει εξαρχής αρνητής του εμβολιασμού και υπέρμαχος των φυσικών μέσων προστασίας. Ανάμεσα στους ουκ ολίγους τενίστες που στράφηκαν εναντίον του ήταν και ο Στέφανος Τσιτσιπάς, ο οποίος εμβολιάστηκε πρόσφατα. «Ο Νόλε παίζει με τους δικούς του κανόνες και μας κάνει όλους να φαινόμαστε χαζοί», είπε ο Έλληνας πρωταθλητής, που βρίσκεται στο νούμερο 4 της παγκόσμιας κατάταξης.

Ο Νόβακ Τζοκοβιτς κατέκτησε τον τίτλο στο Αυστραλιανό Όπεν του 2021 και μετράει 20 τίτλους Γκραν Σλαμ, οπότε χρειάζεται ακόμη έναν, για να κάνει δικό του το απόλυτο ρεκόρ όλων των εποχών.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους «ανώνυμους» συμπαραστάτες του Σέρβου τενίστα ήταν και πολλοί Έλληνες ομογενείς της Μελβούρνης. Mάλιστα ο Ελληνοαυστραλός τενίστας Νικ Κύργιος εξέφρασε την απογοήτευσή του με χαρακτηριστικό emoji. Αρκετοί υποστηρικτές του Τζόκοβιτς μαζεύτηκαν έξω από το δικαστήριο και περίμεναν το αποτέλεσμα, αλλά αποχώρησαν χωρίς άλλη αντίδραση.

Η απέλαση του Τζόκοβιτς προκάλεσε αντιδράσεις και στους κόλπους της αντιπολίτευσης της Αυστραλίας. «Η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση έγινε παγκόσμιος περίγελος», είπε η εκπρόσωπος των Εργατικών για τα θέματα Μετανάστευσης, Κριστίνα Κένελι, στηλιτεύοντας τους χειρισμούς του Σκοτ Μόρισον.

«Αφού σκόπευαν να τον απελάσουν, γιατί άφησαν τον Τζόκοβιτς να ταξιδέψει στην Αυστραλία;» είπε. Ωστόσο, η ίδια εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το κόμμα της στηρίζει την απόφαση του δικαστηρίου.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter