Τέσσερα λατομεία άνοιξε το 2024 η Ικτίνος Ελλάς

Τέσσερα λατομεία άνοιξε το 2024 η Ικτίνος Ελλάς

Αλλη μια χρονιά με δυσκολίες υπήρξε το 2023 για την εξαγωγική εταιρεία μαρμάρων Ικτίνος Ελλάς, ωστόσο η διοίκηση αναμένει ότι η εικόνα θα αλλάξει από το 2024, χάρη στη λειτουργία τεσσάρων νέων λατομείων από τις αρχές του έτους και τις σταθερές προσπάθειες για ενίσχυση της θέσης της εταιρείας στις διεθνείς αγορές, προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες από την Κίνα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με τους δημοσιογράφους η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της Ικτίνος Ελλάς Ιουλία Χαϊδά, το 2023 ο κύκλος εργασιών έκλεισε στα 23 εκατ. ευρώ και το αποτέλεσμα υπήρξε αρνητικό, ωστόσο με τη λειτουργία των τεσσάρων νέων λατομείων αναμένεται αύξηση της παραγωγής κατά 25% που θα οδηγήσει σε κύκλο εργασιών γύρω στα 32 εκατ. ευρώ το 2024 και θα φέρει επιστροφή στην κερδοφορία. Οι πρώτες ενθαρρυντικές ενδείξεις άρχισαν κιόλας να εμφανίζονται, πρόσθεσε η Ιουλ. Χαϊδά, καθώς το πρώτο τρίμηνο του έτους η εταιρεία κατέγραψε αύξηση στον κύκλο εργασιών 10% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Η επένδυση για το άνοιγμα των νέων λατομείων έφτασε τα 2 εκατ. ευρώ.

Ο προγραμματισμός για Δράμα και Λιβαδειά

Από τα τέσσερα νέα λατομεία που άνοιξαν, δύο βρίσκονται στην περιοχή της Δράμας όπου παράγεται λευκό δολομιτικό μάρμαρο, από τα οποία προγραμματίζεται συνολικά η εξόρυξη 14.000 τόνων λευκού μαρμάρου. Αλλα δύο νέα λατομεία άνοιξαν στην περιοχή της Λιβαδειάς, ένα με γκρι μάρμαρο από το οποίο προγραμματίζεται εξόρυξη 4.000 τόνων και ένα με μπεζ μάρμαρο για εξόρυξη 4.000 τόνων.

Η ζήτηση για τα λευκά μάρμαρα είναι πολύ υψηλή, ανέφερε η Ιουλ. Χαϊδά, και τα λευκά δολομιτικά μάρμαρα που εξορύσσονται από τα δύο νέα λατομεία της Ικτίνος στη Δράμα εκτιμάται ότι θα έχουν αυξημένη ζήτηση και ευρεία αποδοχή, αφού πρόκειται για μάρμαρα εφάμιλλα ή και καλύτερα από το μάρμαρο που εξορύσσεται στο μεγάλο λατομείο του Βώλακα. Τα χρωματιστά μάρμαρα, όπως τα γκρι και τα μπεζ, αποτελούν εναλλακτικές προτάσεις σε διακοσμητικές επιλογές και τυγχάνουν υψηλής ζήτησης επίσης.

Η Κίνα συνεχίζει να είναι πρόβλημα

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των εξαγωγών, η Ιουλ. Χαϊδά σημείωσε ότι δεν έχει λυθεί ακόμη το πρόβλημα της Κίνας, όπου η Ικτίνος προ πανδημίας πραγματοποιούσε εξαγωγές οι οποίες αντιστοιχούσαν στο 60% του συνολικού τζίρου της έναντι του 35% το 2023, και πρόσθεσε ότι η εταιρεία αναμένει μήπως υπάρξουν αποφάσεις για περαιτέρω άρση των περιορισμών στις εισαγωγές κατά την επικείμενη σύνοδο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. Για να αντισταθμίσει τις απώλειές της από την Κίνα, η Ικτίνος επιδίωξε την είσοδό της σε νέες αγορές και πέτυχε να τριπλασιάσει τις εξαγωγές της στην Ινδία, την Αίγυπτο και την Τυνησία. Κινήσεις έχουν γίνει και σε άλλες νέες αγορές σε χώρες στη Νότια Αμερική και τη νοτιοανατολική Ασία, πρόσθεσε η Ιουλ. Χαϊδά.

Συν τοις άλλοις, η εταιρεία έχει αυξήσει αισθητά τις πωλήσεις έτοιμων προϊόντων μέσω ανάπτυξης του δικτύου πωλήσεών της, αλλά και με την ανάληψη μεγάλων έργων του εξωτερικού, που έχουν υψηλότερη προστιθέμενη αξία από τις πωλήσεις ακατέργαστου μαρμάρου. Αυτήν τη στιγμή μάλιστα σε εξέλιξη βρίσκεται η προμήθεια με μάρμαρο Νέστου ενός μεγάλου ξενοδοχείου στη Νέα Υόρκη, με μάρμαρο Βώλακα ενός πύργου στο Βιετνάμ και με μάρμαρο Θάσου για ορισμένες παραγγελίες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter