Θεοδώρα Τζάκρη: «Πλασματικός Προϋπολογισμός λιτότητας και καταστροφής» (Video)

Θεοδώρα Τζάκρη: «Πλασματικός Προϋπολογισμός λιτότητας και καταστροφής» (Video)

«Η Κυβέρνηση παραχαράσσει συνειδητά τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, παρουσιάζοντας μια λογιστική κλασματοποίηση του χρέους προς το ΑΕΠ την ώρα που έχουμε το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρωπαϊκή Ένωση που φτάνει στα 404 δις ευρώ και ένα ΑΕΠ που πλασματικά και συνειδητά διογκώνεται με τις αγοραπωλησίες κόκκινων δανείων ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ΕΥΡΩ» ανέφερε η Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη, κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για τον «Κρατικό Προϋπολογισμό 2024», ανέφερε ότι

Από την άλλη δανειζόμαστε κατ’ ελάχιστον με 4%, «εργαλειοποιείται» ο πληθωρισμός για να μειωθεί ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ, μειώνονται οι δαπάνες στην υγεία και στην παιδεία ενώ παράλληλα η συντριπτική πλειοψηφία των κονδυλίων του προϋπολογισμού κατευθύνεται στους παρόχους ενέργειας, στα διυλιστήρια και σε επιχειρήσεις που δεν παράγουν εγχώρια προστιθέμενη αξία. Πρόκειται για ένα προϋπολογισμό «από το ανθηρό φαίνεσθαι στο τραγικό είναι των μακροοικονομικών και μικροοικονομικών μεγεθών», με τελικό αρνητικό αποτύπωμα για την ζωή και την περιουσία των Ελλήνων πολιτών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κ. Τζάκρη:

«Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Συζητάμε σήμερα τον 5ο κατά σειρά προϋπολογισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο οποίος επιβεβαιώνει την διολίσθηση της ασκούμενης πολιτικής από το ανθηρό φαίνεσθαι στο τραγικό είναι, τόσο των μακροοικονομικών όσο και των μικροοικονομικών μεγεθών, που και τα δύο παράγουν αρνητικό αποτύπωμα για την ζωή και την περιουσίατων Ελλήνων πολιτών.

Δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας συζητάμε έναν ακόμη προσχηματικό προϋπολογισμό.

Αυτό που μας εκπλήσσει είναι οι, άλλοτε υποκρυπτόμενες και άλλοτε οφθαλμοφανείς, θεμελιώδεις αντιφάσεις μεταξύ προσδοκώμενων εσόδων και πραγματικών προβλέψεων, αλλά και οι αντιφάσεις μεταξύ πρωθυπουργικών εξαγγελιών και λογιστικής υποστήριξής τους από τον προϋπολογισμό.

Πρώτη θεμελιώδης αντίφαση είναι οι προβλέψεις για τα επιτόκια και το δημόσιο χρέος καθώς στα τέλη του 2020, συνεπεία των πολιτικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα δανειζόταν με 0,6% στο δεκαετές ομόλογο και σήμερα δανειζόμαστε κατ’ ελάχιστον με 4%.

Στην πραγματικότητα λοιπόν έχουμε μία εκτίναξη κατά 2,5 δις ευρώ μέσα σ’ έναν χρόνο για τόκους μιλώντας από το 2022 για το 2023, η οποία θα αγγίξει τα 7,7 δις το 2024. Την ώρα που έχουμε το κατ’ αναλογία υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρωπαϊκή Ένωση που φτάνει στα 404 δις ευρώ, έρχεστε με μια λογιστική κλασματοποίηση επί του ΑΕΠ και λέτε στον Ελληνικό λαό ότι αυτό το θηριώδες και ανεξέλεγκτο δημόσιο χρέος αντιστοιχεί στο 166,5% του ΑΕΠ. Ενός ΑΕΠ που πλασματικά και συνειδητά διογκώνετε, βάζοντας στον προϋπολογισμό σας ως μέρος του και τις αγοραπωλησίες κόκκινων δανείων, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ΕΥΡΩ.

Σύμφωνα με την UBS το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος, χωρίς να υπολογίσουμε τα χρέη σε εφορείες και ΕΦΚΑ, ανέρχεται τον Δεκέμβριο, σήμερα δηλαδή, στα 657 δις ευρώ δηλαδή στο 305,8% του ΑΕΠ. Αφού λοιπόν μιλάτε κύριοι της Κυβέρνησης για λόγο χρέους προς ΑΕΠ προσθέστε στα 657 δις ευρώ και τα χρέη των ιδιωτών προς Εφορείες και ΕΦΚΑ και πείτε μας επιτέλους πόσο είναι το συνολικό χρέος της χώρας. Και μετά ελάτε να μας μιλήσετε για το ποσοστό αυτού προς το ΑΕΠ της χώρας.

Αποδεικνύετε λοιπόν κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης ότι πλέον δεν ασκείτε την λεγόμενη δημιουργική λογιστική των κυβερνήσεων σας της δεκαετίας του 2000, αλλά φτάνετε στο σημείο να παραχαράσσετε συνειδητά τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.

Δυστυχώς οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες.

Διότι ο πραγματικός παραγόμενος πλούτος στην χώρα συρρικνώνεται κάτι που αποδεικνύεται και από την διαρκή διόγκωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Η δεύτερη θεμελιώδης αντίφαση έχει να κάνει με τα προσδοκώμενα έσοδα σε σχέση με αυτά που πραγματικά περιμένετε να εισπράξετε.

Γιατί αν έστεκε το λογιστικό σας πρότυπο δεν θα χρειαζόταν να καταφύγετε σε οριζόντια εισπρακτικά μέτρα κάποιων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ όπως με τον επιβληθέντα κεφαλικό φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες που φέρατε και ψηφίσατε μόνοι σας στο τελευταίο σας φορολογικό νομοσχέδιο.

Ποιος λοιπόν θα επωμιστεί τα υπέρογκα επιτόκια με τα οποία δανείζεστε επαιρόμενοι για την επενδυτική βαθμίδα. Και αναρωτιέμαι, αν δεν είχατε πάρει την επενδυτική βαθμίδα με τι θα δανειζόσασταν σήμερα σε σχέση με το 0,6% , στο οποίο σας είχε αφήσει τα επιτόκια ο ΣΥΡΙΖΑ;

Πάμε λοιπόν να δούμε βήμα-βήμα τις επόμενες αντιφάσεις οι οποίες δεν απασχολούν την μακροοικονομία, αλλά την καθημερινότητα των πολιτών της Ελλάδας.

Πολιτών, οι οποίοι αγωνίζονται να επιβιώσουν έχοντας αντίπαλο και τον πληθωρισμό που εσείς εργαλειοποιείτε μεν, για να μειώσετε τον λόγο χρέος προς ΑΕΠ, αλλά επικρέμεται ως «δαμόκλειος σπάθη» πάνω από τον οικογενειακό προϋπολογισμό εκατομμυρίων νοικοκυριών.

Γιατί σε αυτόν τον προϋπολογισμό, τον πληθωρισμό τον χρησιμοποιείτε όπως σας βολεύει, αλλά δεν βλέπουμε να αναπροσαρμόζετε, έστω στο όριο της αύξησής τους, τις λοιπές κρίσιμες δαπάνες του προϋπολογισμού.

Ξεκινώ από τις δαπάνες για την υγεία και την φαρμακευτική δαπάνη. Τις μειώνετε σε πραγματικούς αριθμούς. Και επιπλέον από 1-1-24 αποστερείτε από εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας οποιαδήποτε πρόσβαση στο σύστημα υγείας, πέραν των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών και πρακτικά τους αποκλείετε από την συνταγογράφηση φαρμάκων, καθώς τους στέλνετε σε ατελείωτες ουρές, ακόμη και για τα στοιχειώδη.

Ένας ανασφάλιστος διαβητικός βρίσκει απαντήσεις στον προϋπολογισμό σας;

Ένας ανασφάλιστος που πάσχει από χρόνιο νόσημα βρίσκει απαντήσεις στον προϋπολογισμό σας;

Η απάντηση είναι όχι.

Τέσσερα χρόνια μας μιλάτε για προσλήψεις στην δημόσια υγεία. Και την ίδια στιγμή δεν προχωράτε παρά μόνο σε μειώσεις του προσωπικού. Με αποτέλεσμα ιλαροτραγικές καταστάσεις, όπως οι απόπειρες του Υπουργού σας να δημιουργήσει εφημερεύοντες ιατρούς πολλαπλών ρόλων, που το πήρατε πίσω μετά την κατακραυγή. Την στιγμή που οι διοικητές που εσείς οι ίδιοι διορίζετε παραιτούνται γιατί δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία στα οποία τους διορίζετε.

Στην παιδεία σε πραγματικούς αριθμούς μειώνετε τις δαπάνες προκειμένου να προωθήσετε την ατζέντα σας για ιδιωτικοποίηση των πάντων με σκληρά ταξικό και νεοφιλελεύθερο τρόπο. Με άλυτα τα προβλήματα της φοιτητικής στέγασης, χωρίς προσλήψεις διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού, χωρίς προσλήψεις διοικητικών υπαλλήλων και με «την γαλέρα» των αναπληρωτών εκπαιδευτικών χωρίς δικαιώματα να συνεχίζει να λειτουργεί, δημιουργώντας στην πράξη μια νέα κατηγορία υποκατώτατου μισθού για εκπαιδευτικούς που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δημόσιου σχολείου.

Στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας ο προϋπολογισμός σας υπηρετεί πιστά το σχέδιο Πισσαρίδη αφού απροσχημάτιστα καταστρέφετε την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με το συνεχιζόμενο αποκλεισμό της από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά και από οποιονδήποτε χαμηλότοκο τραπεζικό δανεισμό από τις πολλαπλώς ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες. Από τις οποίες δεν τολμάτε να εισπράξετε ούτε καν ένα τμήμα του αναβαλλόμενου φόρου. Ούτε καν τώρα που εμφανίζουν κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ και μοιράζουν μπόνους εκατοντάδων εκατομμυρίων στα στελέχη τους.

Για ποιο παραγωγικό μοντέλο κυρίες και κύριοι Υπουργοί της Κυβέρνησης να μιλάμε

Όταν η συντριπτική πλειοψηφία των κονδυλίων κατευθύνεται στους παρόχους ενέργειας, στα διυλιστήρια και σε επιχειρήσεις που δεν παράγουν εγχώρια προστιθέμενη αξία; Γιατί στον προϋπολογισμό αυτό δεν βλέπουμε κονδύλια ενίσχυσης της αγροτικής παραγωγής και της αγροτικής μεταποίησης. Δεν βλέπουμε κονδύλια ενίσχυσης εξαγωγικών κλάδων, όπως είναι για παράδειγμα οι ιχθυοκαλλιέργειες και τα συσκευασμένα τρόφιμα.

Θέλετε να πάμε και στο θέμα του φορολογικού; Τι μας δείχνει ο προϋπολογισμός σας. Ότι τον λογαριασμό των επιτοκίων, μέσω της ακρίβειας, που τρέχει με τριπλάσιο ρυθμό από τον πληθωρισμό, τον στέλνετε στα νοικοκυριά μέσα από την κατανάλωση των οποίων εισπράττετε αυξημένο ΦΠΑ και ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

Άρα ο προϋπολογισμός σας δεν εξοντώνει μόνο τους μικρομεσαίους και γενικά την μεσαία τάξη, αλλά εξοντώνει οριζόντια κάθε μορφής εισόδημα και πηγή εισοδημάτων. Είναι δυνατόν να προβλέπετε την εκτόξευση των εσόδων από τους έμμεσους φόρους στα 29 δις; Και την ίδια στιγμή να κρατάτε πρακτικά καθηλωμένους τους μισθούς και να έχετε αφήσει ανεξέλεγκτη την αγορά στέγασης δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μίγμα που απειλεί την κοινωνική συνοχή;

Δεν έχω πρόχειρο και εύκολο παράδειγμα για να θέσω ένα μέτρο σύγκρισής σας με αχαλίνωτα νεοφιλελεύθερα καθεστώτα όπου γης. Διότι δεν υπάρχουν χειρότεροι από εσάς. Πολλώ δε μάλλον δεν μπορούμε να βρούμε κάτι αντίστοιχο στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κυρίες και Κύριοι της κυβέρνησης

Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών.

Αλλά αν ψηφίσετε αυτόν τον προϋπολογισμό, τέτοιες μέρες του χρόνου θα έχουμε να συζητήσουμε όχι προϋπολογισμό, αλλά απολογισμό της καταστροφής που επιφέρατε στην χώρα.

Δεν κυβερνάται η χώρα με φιέστες, δελτία τύπου και διαγγέλματα.

Δεν κυβερνάται η χώρα με πρωθυπουργικές εξαγγελίες που μένουν στα χαρτιά.

Και σίγουρα η Ελλάδα δεν αξίζει να κυβερνάται από ανθρώπους σαν εσάς που είστε απολύτως χειραγωγημένοι από το μεγάλο μεταπρατικό κεφάλαιο.

Και να το ψηφίσετε αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά.

Και αν συνεχίσετε να λέτε ψέματα θα συγκρουστείτε πολύ σύντομα, στις ευρωεκλογές, με την αλήθεια της κοινωνίας που εξαπατήσατε στις πρόσφατες εκλογές.

Όχι μόνο καταψηφίζω, όχι μόνο σας υπενθυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και σαν κυβέρνηση και σαν αντιπολίτευση παραμένει το μόνο κυβερνητικό κόμμα το οποίο έπραξε και πράττει υπέρ του εθνικού συμφέροντος.

Αλλά θέλω να σας πω ότι τόσα χρόνια στο κοινοβούλιο δεν έχω ξανά αντιμετωπίσει τόσο πλασματικό, τόσο ανάλγητο και αντικοινωνικό προϋπολογισμό σαν αυτόν που φέρνετε.

Κλείνω απευθύνοντάς σας μια προειδοποίηση.

Η φτώχεια είναι η χειρότερη μορφή βίας.

Μην την μεγεθύνετε άλλο.»

Διαβάστε επίσης: Προϋπολογισμός: Το μαύρο – άσπρο με τη ληστεία των έμμεσων φόρων από τον υφυπουργό Οικονομίας

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter