Θοδωρής Καλλιφατίδης: «Αν παρέμενα στην Ελλάδα δεν θα μου επέτρεπαν να κάνω όσα έχω καταφέρει» – Στο Docville την Κυριακή με το Documento

Θοδωρής Καλλιφατίδης: «Αν παρέμενα στην Ελλάδα δεν θα μου επέτρεπαν να κάνω όσα έχω καταφέρει» – Στο Docville την Κυριακή με το Documento

Ο διακεκριμένος συγγραφέας Θοδωρής Καλλιφατίδης που ζει εδώ και έξι δεκαετίες στη Σουηδία μιλάει με την Έμυ Ντούρου για τα δύσκολα παιδικά του χρόνια την περίοδο της Κατοχής και τις σκληρές εικόνες των εκτελέσεων, την απόρριψη από το ελληνικό πανεπιστήμιο, τη μετανάστευση και τις σκέψεις του πάνω στο ζήτημα του θανάτου.

Είναι επανάσταση τα λευκά μωρά στη σούβλα; Όταν για να ξορκίσεις το ρατσισμό επιλέγεις να αναπαράγεις τα στερεότυπά του, όπως στην παράσταση “Carte noire nommeé désir” στο φεστιβάλ της Αβινιόν, έχεις τις αντιδράσεις στο τσεπάκι. Η Κατερίνα Αγγελιδάκη γράφει για την παράσταση μαύρων γυναικών στη Γαλλία, που παρουσίασαν λευκά μωρά-κούκλες περασμένα σε ένα κοντάρι και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

 «Ο ερευνητής τολμά, ανακαλύπτει, συγκινείται, αγωνιά και αγωνίζεται». Για την ανασκαφή της μινωικής Κυδωνίας στην Παλιά Πόλη των Χανίων που ετοιμάζεται να συνεχίσει τον Σεπτέμβριο αλλά και για τα τρία ιστορικά κτίρια-μνημεία που κινδυνεύουν, γράφει η Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, Διευθύντρια των Συστηματικών Ανασκαφών στον λόφο Καστέλλι Χανίων και τέως γγ ΥΠΠΟΑ

 «Πεθαίνουν περιμένοντας τα κόκκαλα των παιδιών τους». Για τη γενιά των Κυπρίων  μανάδων, που όλο και λιγοστεύουν,  οι οποίες περιμένουν να βρουν τα οστά των αγνοούμενων παιδιών τους, για τις μνήμες της από την τουρκική εισβολή αλλά και για τη μόδα της τραγωδίας να γίνεται… αστικό δράμα, μιλάει η σπουδαία ηθοποιός Δέσποινα Μπεμπεδέλη με αφορμή τη νέα τηλεοπτική σειρά «Φαμαγκούστα». Συνέντευξη στον Αντώνη Μποσκοίτη.

Η κατά Ιερώνυμο Μπος ανθρώπινη φύση. Για την αινιγματική ζωή και το έργο του ζωγράφου που αποτύπωσε με τόλμη το εσωτερικό σκοτάδι γράφει η Έμυ Ντούρου.

Ο γλύπτης που σκαλίζει τις φιγούρες του Eddie. Ο πολυβραβευμένος Μιχάλης Κοντράρος εξηγεί στον Γιάννη Πούλλο πώς ένα κομμάτι στόκος και μια οδοντογλυφίδα ήταν η αρχή μιας πορείας που τον συνέδεσε επαγγελματικά με τους Iron Maiden. Έχει την επίσημη εξουσιοδότηση από το συγκρότημα να κατασκευάζει τις χειροποίητες μινιατούρες τους.

Η βαθιά Αμερική του Μπεν Λέρνερ. Μια ολοκληρωμένη ματιά στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ των 90s είναι το βιβλίο «Αμερικανική αγωγή» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δώμα, το πρώτο μέρος μιας  άτυπης τριλογίας η οποία συμπληρώνεται από τα «Leaving the Atocha Station» και «10:04». Γράφει η Έμυ Ντούρου.

Απ΄ το υπόγειο στο απόγειο. Σ’ ένα υπόγειο με αρουραίους έγινε η πρώτη συνάντηση Χατζιδάκι-Μακαβέγιεφ που οδήγησε στο να γράψει ο Έλληνας συνθέτης τη μουσική για την ταινία «Sweet movie». Για το παρασκήνιο αυτής της συνεργασίας γράφει ο Αντώνης Μποσκοίτης.

«Λαβύρινθος» το … μυαλό του Τιμ Μπάρτον. Στην έκθεση του Αμερικανού σκηνοθέτη στο Παρίσι οι επισκέπτες ακολουθούν 300 μονοπάτια και πολλές φορές έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο πόρτες για να βρεθούν στον κόσμο της αγαπημένης τους ταινίας. Της Χρύσας Λύκου.

Κολυμπώντας σ’ ένα θαύμα. Η Δεσφίνα του ποιητή Ηλία Παπακωνσταντίνου. Κάθε εβδομάδα  ένα πρόσωπο από τον χώρο του πολιτισμού γράφει για έναν τόπο που αγάπησε είτε γιατί γεννήθηκε σε αυτόν είτε γιατί έγινε στην πορεία της ζωής του μια δική του πατρίδα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter