Θραύσματα του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα επιστρέφει στην Ελλάδα το Βατικανό

Θραύσματα του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα επιστρέφει στην Ελλάδα το Βατικανό

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στην Αγία Έδρα, η τελετή δωρεάς των τριών θραυσμάτων του Παρθενώνα που μέχρι τώρα βρίσκονταν στα Μουσεία του Βατικανού και τα οποία, θα αποσταλούν την Τετάρτη στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Πρόκειται για προσωπική απόφαση του πάπα Φραγκίσκου και για δωρεά του στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμο. Την ελληνική κυβέρνηση, στην τελετή, εκπροσώπησε η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον Αρχιεπίσκοπο, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης.

Το πρώτο θραύσμα που επιστρέφεται είναι μια κεφαλή εφήβου, το δεύτερο ανήκει σε ένα από τα άλογα του τέθριππου της Αθηνάς και το τρίτο είναι μια ανδρική κεφαλή με γένια, η οποία ανήκει στη νότια μετόπη, όπου απεικονιζόταν η Κενταυρομαχία.

«Ήταν μια προσωπική επιθυμία του πάπα Φραγκίσκου. Μια ημέρα με κάλεσε και μου είπε: “αποφάσισα να δωρίσουμε τα τρία θραύσματα του Παρθενώνα, κάνε ό,τι χρειάζεται”. Παράλληλα, έγραψε και στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, κάνοντάς του γνωστή την απόφασή του, ενώ ήρθε σε επαφή με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την υπουργό πολιτισμού», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του κυβερνείου του Κράτους του Βατικανού, καρδινάλιος Φερνάντο Βέρχεθ Αλζάγα.

Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης δήλωσε ότι «μετείχε, σήμερα, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, με μια όντως ιστορική στιγμή».

Ο δε διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε:

«Μέσα από την χαρά που με διέπει, θέλω να πω ένα ευχαριστώ από καρδιάς, για την γενναιοδωρία του πάπα και της Καθολικής Εκκλησίας να επιστρέψει αυτά τα τρία γλυπτά από την μετόπη, την ζωφόρο και το αέτωμα του Παρθενώνα, στην Αθήνα, στο μουσείο της Ακρόπολης, ώστε να επανενωθούν για πάντα, με τον μνημείο στο οποί ανήκουν. Ο Παρθενώνας είναι το οικουμενικό μνημείο, όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη τη ανθρωπότητα και η πράξη του πάπα, δείχνει ότι πράγματι πρέπει να βαδίζει, κανείς, στην οικουμενική αλήθεια, της ενότητας και επομένως, υπό αυτή την έννοια, με αναφορά στο παγκόσμιο μνημείο, που είναι ο Παρθενώνας».

Τέλος, η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σε δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισε ότι «με μια ιδιαίτερα γενναιόδωρη χειρονομία και ένα δείγμα πνευματικής και φιλάδελφης σχέσης, ανάμεσα στην Ορθόδοξη και στην Καθολική Εκκλησία, ο πάπας Φραγκίσκος προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τα τρία αυτά θραύσματα, προκειμένου να επανενωθούν με τα γλυπτά που εκτίθενται στο μουσείο της Ακρόπολης».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter